úterý 10. ledna 2023

Recenze - M. Kotová: Podzim ťuká na vrátka/Zima už je zase tady

Dvojnásobná dávka procvičování!

A také velká záchrana, pokud vás lapne bacil a potřebujete udržet maroda v klidu a v pelechu. Dobrá, ještě účinnější je Lego, jenomže to poněkud leze do peněz. A pokud vám potom leží přes svátky, chce to mít v záloze pořádnou dávku všemožných prostředků k zaměstnání, rozptýlení a zabavení! I proto si dnes dovolím vyrukovat na vás s recenzí na hned dva pracovní sešity!

Marcela Kotová to vymyslela naprosto skvěle a po pracovním sešitě, který je zaměřený na jaro a léto dohromady, tu máme samostatně podzim a zimu. Princip je u všech tří publikací stejný – 12 týdenních bloků rozpracovaných na pět pracovních dní – od pondělí do pátku.

Nejprve text a poté tři kopírovatelné listy s úkoly. Ty jsou zaměřené jak na grafomotoriku, časovou posloupnost, prostorovou orientaci, logiku, paměť, třídění, kreslení, pohyb, vystřihování, geometrické tvary, čísla, barvy a další.

Záběr je tedy neuvěřitelně široký nejen, co se témat týče (roční období, zvířata, pohádky, zvyky, básničky, péče o přírodu,…), ale i co se týká oblastí, které jsou rozvíjeny. Lidově řečeno nejsou úkoly na jedno brdo, aby byly děti otrávené či znuděné. Marcela Kotová na to šla velmi kreativně a díky tomu vznikla neocenitelná pomůcka za rozumnou cenu. Primární a hlavní cílová skupina jsou prckové od čtyř do pěti let. Snadno se ale dají úkoly zjednodušit pro mladší ročníky nebo naopak rozšířit pro děti starší.

Vzhledem k přítomnosti textové metodiky, která obsahuje pojmy jako komunitní kruh, smysl tématu, pedagogické záměry a očekávané výstupy, jsou sešity primárně vhodné zejména pro učitelky v mateřských školách, vychovatelky, lektorky na táboře a podobně. Maminky doma využijí hlavně listy s úkoly a textové zadání už pro ně takové využití nemá. Pro ně jsou vhodnější třeba publikace Domek plný úkolů, Šimonovy pracovní listy a podobně.

Oceňuji, že jde o dílo české autorky, protože zvyky, tradice, souvislosti, pohádky i příroda jsou tím pádem z našich končin a je to tak celé pro děti velice srozumitelné. Setkávají se s věcmi, které mají možnost potkávat dnes a denně na vlastní oči. Ať už doma, nebo při procházce venku. Ilustrací se opět ujala Iveta Jandová a i v tomto případě tleskám držení se jednoduchosti, nepřeplácanosti, aby bylo vše bez obtíží rozluštitelné a identifikovatelné. Je potřeba dodávat něco víc? 

Rok vydání: 2022

Počet stran: 2x 72

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 169,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudydo eshopu!

Marcela Kotová pracuje jako ředitelka mateřské školy. Ve své práci se snaží všestranně rozvíjet děti i pomáhat začínajícím učitelkám. Právě to ji přivedlo k tvorbě knih pro děti i pedagogy. V Portále vyšla např. její Kniha pro začínající učitelky a první díl této série pracovních listů Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají.

Iveta Jandová pracovala na prvním stupni jako učitelka i vychovatelka, vedla výtvarný kroužek dětí. Stejně tak učila i v mateřské škole a jako vedoucí se zúčastnila mnoha letních táborů. V Portále výtvarně doprovodila řadu pracovních sešitů Marcely Kotové Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají atd.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)