úterý 5. prosince 2023

Recenze - P. Štarková: Morituri te maturitas


A povídky jsou tu zase!

Zdánlivě nenápadný ebook, který ukrývá několik povídek od české autorky Petry Štarkové (web). Tu už jsme si představili např. u následujících titulů – Největší nemehlo pod sluncem, Seif, Jak se dostat z maléru. Pojďme společně zjistit, co přinese tento dnešní bonbonek:

Vzpomínáte si na agenty Muldera a Scullyovou? Zajímá vás, jak budou lidé v budoucnosti vycházet se svými klony? S létem přichází další z povídkových sbírek Petry Štarkové. Tentokrát jde o všehochuť - v knížce najdete sci-fi, fantasy, humornou i historickou fikci a chybět nebude ani urban fantasy.

97 stran je v podstatě taková knižní jednohubka. Navíc se jedná o povídky. Těch je tu celkem šest a musím říct, že právě v tomto stylu podání příběhu právě teď nacházím uspokojení. Skrz velkou pracovní vytíženost a nástup cácorky do školy, je tento večerníčkový formát naprosto ideální. Slupnu povídku a můžu padnout za vlast.

Začneme zlehka s jemným nádechem parodie. Jak už anotace naznačuje, jsou tu Akta Y a sarkasticky střelený výlet za Mulderem a Scullyovou. Reálně si dovedu představit, že bych této potřeštěnosti snesla i víc. Je divná, praštěná, přehnaná, ale i vtipná, rýpavá a sarkastická. Tleskám.

Následuje Dračí dieta, aneb další úlet – tedy spíš výlet – tentokrát do pohádkového světa, kde se gynekolog v království potýká se zdrcujícím nedostatkem panen, které by mohl naservírovat drakovi. Mé zvrhlé já by podobnou povídku ocenilo i na trochu sprostší notu, ale jinak parádně originální jednohubka, která měla grády

Napínavé dobrodružství o dětské rivalitě, ale i spojenectví servíruje Černá volha. Snad všichni jsme jako děti zažili rozdělení na skupinky – horňáci a dolňáci, dojíždějící a místní, ti ze sídliště a ti z předměstí a podobně – jenže když jde do tuhého, žabomyší války musí ustoupit něčemu mnohem důležitějšímu. Petře Štarkové se povedlo přinést něco vážného, napínavého a tajemného a dát tomu dobrodružně poutavý nádech. Některá místa jsou pomalejší a drhnou, ale jinak tedy smekám klobouček.

Na závěr je tu povídka, podle které nese kniha název, Morituri te maturitas. Vážnější, ovšem stále sarkastický kousek, ve kterém Ischia - smrtka v zácviku - čeká na složení maturitní zkoušky. Jak to ale dopadne, když její učitelka a patronka je svérázná fiflena a zkoušející oproti tomu učebnicový misogyn? Povídka nemá takový spád, jaký bych ocenila, ale pointa je božská!

Je radost číst podobný mix střelenosti a zároveň vážnosti. Z určitého úhlu pohledu jsou některé povídky svou pointou i dost nadčasové. Zejména bych vyzdvihla Černou volhu a Morituri te maturitas. Obě mají výborné nápady, které bych si uměla představit rozpracovanější a delší.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)