sobota 15. června 2024

Recenze - T. Nídr: Sofinka a kouzelná cukrárna 1 + 2

Neotřelá jména a hravá dobrodružství

Některé tituly jsou vidět přespříliš a jejich kvalita je minimálně diskutabilní. Jiné naopak nevykukují na sítích za každým rohem, ale o to je jejich objevení spojené s mnohem větším nadšením a radostí. Jde i o případ dnešních dvou kousků!

Dva tucty hravých pohádek sepsal Tomáš Nídr primárně pro svou dcerku Sofinku. Ilustrací se ujala jeho žena Claudia a na svět přišel první díl Sofinka a kouzelná cukrárna. Co na jeho stránkách najdete? V první řadě vtipná a neotřelá jména, která vždy trefně vystihují a podtrhují charakter postav. Nechybí rovněž i úžasné zápletky.

Kde jinde existuje cukrárna, kam si pro rakvičky chodí upír? Dobroty mlsá bezhlavý rytíř? Vodník se snaží v pexesu vyhrát hrníčky na dušičky? Nebo si dáte bábovku, po které vám slezou všechny chlupy i vlasy? A je toho mnohem a mnohem více.

„V cukrárně U Sofinky dělají ty nejlepší sladkosti na světě a každý den se tam stane kouzelné překvapení. Tak jako když…“

Ani jednomu z obou dílů Sofinka a Kouzelná cukrárna nelze upřít nápaditost, hravost i vtip. Některé slovní narážky pochopí spíše dospělí, jiné si vychutnají í dítka. Textu je hodně, takže už to chce buď čtenáře druháčka, nebo pomoc rodičů, prarodičů či starších sourozenců. Garantuji vám, že sladká dobrodružství si vás získají všechny.

S povděkem kvituji neuvěřitelnou slovní zásobu, kterou Tomáš Nídr má. Ilustrace Claudie Llauca Chávez jsou pestré, hravé, postavičky skvěle vyjadřují emoce a barvy jsou veselé. V podstatě nemám vůbec žádnou výtku. S cácorkou nás bavilo zvolené a poměrně netradiční prostředí pro pohádkové příběhy, stejně jako mnoho poselství a ponaučení, která se v jednotlivých dvou tuctech kapitolek ukrývají.

Velkou radost mi udělalo i zjištění, že se pracuje na díle třetím! Ostatně veškeré podrobnosti o autorovi, knihách (včetně ukázek) najdete na webu cukrárenských pohádek. A to stále není vše – pohádky si můžete poslechnout na youtube! Načetl je sám Tomáš Nídr a my s cácorkou si je díky tomu užily společně hned na dva různé způsoby.



PS: Jediné, čeho se obávám, že už se na čokoládové kočičí jazýčky a kakao nikdy nebudete dívat stejně!

Recenze byla primárně sepsána pro web Knižní díra


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)