úterý 27. srpna 2024

Recenze - L. Bakonyi Selingerová: Pohádková expedice


Potěší a rozesměje!

Dětských knih je všude jako hub po dešti. Jak vybrat tu správnou? Čím se řídit? My se s cácorkou tentokrát rozhodly pro kousek od české autorky, se kterou už jsme se dvakrát potkaly. Co vás v Pohádkové expedici čeká? Pojďme se na to podívat:

Vydejte se námi na expedici do pohádkového světa a odhalte i pečlivě skrytá tajemství tamních obyvatel. Spolu s pohádkovými hrdiny zavítejte na královský zámek, do temného lesa i říše zvířat a odhalte kouzlo našich tradičních svátků.

Pohádky představují prakticky nejsnazší způsob, jak dětem přiblížit jakékoli téma. Nenásilně, hravě, příjemně a otevřeně. Je osvěžující najít mezi komerčními a hojně propagovanými lákadly velkých značek takový kousek, který zachycuje to, co z pohádek známe my, starší. Ať už z vlastního dětství, či zprostředkovaně od rodičů či prarodičů.

Díky Ludmile Bakonyi Selingerové v hravých říkankách na 56 stranách ožívají rusalky, čerti, princezny, princové, čarodějnice, hejkalové, koblížek, liška, Smolíček, vlk, meluzína, tři prasátka, Otesánek a mnohé další. Jako bonus nechybí ani svátky – Velikonoce, Vánoce, dožínky, Nový rok, májka či masopust.

Korunu všemu nasadil Jakub Dvořák svými svéráznými ilustracemi. U těch si umím představit, že bych luskla prsty a ony by ožily v úžasném animovaném seriálu. Pohádková expedice se dá s přehledem číst několikrát. Napoprvé si totiž užijete především zvukomalebný text. Rýmy se skutečně povedly a krásně znějí. Při dalším čtení vám už nic nebrání pustit se do pozornějšího prohlížení obrázků, na kterých Jakub Dvořák nešetřil detaily a propracovaností. A až se vám zasteskne, vrátíte se k oblíbeným veršům. U nás jednoznačně vede Zlatá rybka, Rozverní loupežníci a Večírek u ježibaby.

Ludmilou Bakonyi Selingerovou (web) se nevidím poprvé. Už nás doma nadchla knihou Co sežral žralok, která byla doplněna QR kódy. Ty umožňovaly přehrávání humorných písniček k doplnění příběhu. Velmi nás zaujalo i školkové dobrodružství v knize Kdo zatočí s naschválníkem. V Pohádkové expedici jenom potvrdila, že má cit pro hravost a umí dětem ve svých knihách zprostředkovat různorodá témata. Rozhodně se nevidíme naposledy!

Vydalo nakladatelství Pikola 15. 5. 2024


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)