neděle 8. prosince 2013

4. (S)Pečeně


Nic není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.



Veškerá práva ohledně tématu HP náleží J.K.Rowling, za vše ostatní je odpovědná má mysl v těsné spolupráci s mou fantazií. Píšu pro zábavu, čtenářky a ne pro zisk. Bez souhlasu autorky platí zákaz kopírování textu.





4.12.2013 - (S)Pečeně

Vzpomněl si, že nekoupil skořici, která byla nedílnou součástí receptu. Automaticky proto otevřel dveře do spíže a zůstal stát v němém úžasu. Bylo tam všechno - od pečiva, přes marmelády, med, pořádný kus uzeného, mouku, až po rýži a předpřipravený vývar na polévku. Obi to musela stihnout ještě před začátkem zákazu kouzlení. Vynadal sám sobě na tisíc různých způsobů, že ho nenapadlo pořádně obhlédnout zásoby rovnou, dodělal marinádu, naložil krocana a nalil si sklenku Ohnivé whiskey na uklidnění.



Pták se měl marinovat tři hodiny. Severus přemýšlel, jak ten čas vyplnit. Sněžit přestalo, takže soused mu snad dá pokoj. Pracovat na svém výzkumu nemohl, neboť v případě nehody by jen těžko napravoval škody, když nesměl kouzlit - ještě šest dní! Očima přelétl tituly v knihovně, sáhl po Grimoáru přísad nejvzácnějších a s úctou obracel staré, nádherně vonící, stránky. Po čtyřech hodinách se zvedl, nechal rozehřát troubu a dal maso péct, ještě ho předtím nahoře překryl alobalem, aby se kůže nespálila, protože ta byla na celém jídle to nejlepší, tedy hned po sosíku. Sám to bude jíst nejspíš celou dobu svého částečně nedobrovolného pobytu doma, ale to mu ani trochu nevadilo. Už se těšil na medovou kůžičku, voňavé masíčko a pečené brambory, které zrovna škrábal a házel je do vody, aby nezčernaly, než nadejde jejich čas. Plus jako bonus jedinečná a dechberoucí nádivka! Vrátil se k rozečtenému Grimoáru, protože hypnotizovat troubu nikam nevedlo. Na krbu našel starý budík, na kterém si natahoval půlhodinový interval, aby nezapomněl kůžičku polévat a případně tekutinu dolévat. Spálená večeře by mu náladu nezvedla ani trošičku. Domem se začala linout vůně jednotlivých přísad. Už teď cítil, že tam té skořice dal možná málo, ale to byl nepatrný detail, kterým si rozhodně chuťový zážitek nenechá zkazit. Dopřál si královskou porci, přiložil do krbu a vrhnul se na pročítání poznámek. Když se nemůže věnovat praxi, udělá si pořádek v teorii. Z myšlenek ho vytrhlo rázné zaklepání na dveře. Otevřel a tam stál/o/i/y/a….


2 komentáře:

  1. Cože to tam stálo?
    No tak ti mě udivuje, že skřítek myslel na jídlo, ale dřevo nějak pozapomněl :-D Asi zkouší mistrovi nervy a posiluje mu kondici :-D

    Chave

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že ten ministerský zásah nepatrně ovlivnil myšlení skřítků... holt toho mají ještě víc na práci, než obvykle - co tam stálo? Kdo si to má pamatovat - zkus další kapitolku :D

      PS: kondice se bude hodit! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)