středa 18. prosince 2013

Challenge číslo jedna


Otevírá se nová rubrika.

Každý z nás stojí mnohokráte za život před různými výzvami. Mohou být (a většinou také jsou) z různých oblastí. A proto jsem dnes tady, abych vám představila jednu z mnoha. 

Někdy se tu objeví věci humorné, jindy vážné. Závažné či rádoby vtipné. Budou pestré stejně jako život sám. Tedy alespoň v to doufám :)


Určitě jste už stály před možností ochutnat něco nového, neznámého... k čemu možná máte trochu předsudky, přesto vás to jistým způsobem láká. V mém případě (nebo v našem, protože jsem na to nebyla sama) se jedná o sushi.


Poprvé jsem ho jedla doma, ještě když tu byl nejmladší bráška a připravil nám ho... přesto je jiné ochutnat ho tzv. od profíků. Tedy... alespoň jsem si to myslela :)

Wasabi jsem se vyhnula obloukem - mám ráda pikantní i pálivé záležitosti, ale toto zelené nee. Zůstává mi po něm v puse divná pachuť, nemluvě o vlezlé ostrosti v celé puse, které se nezle zbavit ani vypitím litru vody či snědením čehokoli.

Zato omáčka podávaná k sushi (myslím, že sojová, jistá si ovšem nejsem), tak tu mám ráda - příjemně slaná.

Vedle omáčky a wasabi máme první kousky Maki Sushi s lososem a s tuňákem. Jihočeská kachna nemá ráda ryby. Proč? Protože mají kosti! Ale lososem či tuňákem nepohrdnu. To zase ne. Na druhou stranu nemám potřebu jíst je denně, dokonce ani týdně. A syrové? Nebrat! Tuňák ještě ano, ale po lososovi mi v puse zůstává taková divná pachuť - myslím právě po syrovém.

Zbožňuji rýži a kousek sushi namočený v omáčce nebyl špatný. Jak to popsat jednoduše - lepkavé, trošku... ne přímo gumové... ale žvýkavé :D

Mimo Maki jsme měly (to tvrdé y je tam záměrně!) se podle internetu jmenuje Uramaki Sake (nevyfotila jsem si jídelní lístek a jsem hrozně sklerotická) a skládal se v tomto případě z rýže, lososa, avokáda, řasy nori a nahoře je sezam.  Nic proti ničemu :) A to podotýkám, že avokádo nemám ráda. Přijde mi, že nechutná nijak...

Poslední sushi je také Uramaki, ale tentokrát California. A z čeho se skládá? Rýže, řasa nori, krabí tyčinka, salátová okurka, červený kaviár... z celého prkýnka (talíř to není :D) mi chutnalo nejvíc! Kaviár jsem ochutnala prvně. Byl to zvláštní pocit - nasládlé, hrubší a tak divně to prsklo, když jste do toho kousli.

Úplně vpravo - zatím nezmíněná záležitost - nakládaný zázvor. Pohledem jsme nebyly schopné identifikovat o co jde. Tudíž jsem se musela obětovat a... přežila jsem. Ovšem po požití malého kousíčku jsem měla v puse ohňostroj! Ještě se mi nic takového nestalo. Na jazyku se mi vystřídaly všechny chutě, které jsem schopná identifikovat. Slaná, sladká, kyselá, pikantní, jemná, ostrá, hořká, typická chuť zázvoru a celé znovu - slaná, sladká, kyselá, pikantní, ostrá, hořká, zázvor... další kousek už jsem si nedala.

K jakému závěru jsme došly? Za sebe říkám: "Radši si dám kuřízek!"

Kuřízek - z reklamy na Tesco (myslím). Pojem, který u nás doma zdomácněl... stejně jako "já nemusím, já už ho vidím!"



5 komentářů:

  1. Odvážlivkyně, možná se tedy raděj drž kuřízku, tam máš alespoň jistotu vědomí, cože přesně to pojídáš (nějaký příkrm antibiotiky či kdovíjakým fujtajkslem neřešíme). V každém případě jsi lepší, já odvahu na syrovou rybu dosud neposbírala v takovém množství, abych to riskla. :-D A protože přesně vím, co je kaviár... tak stejně přesně vím, že ani nadále neposbírám. :-D
    Ať na mne nikdo nezkusí vytáhnout úsloví, že člověk by měl zkusit všechno - předpokládám, že i ono má své hranice. Skákat z letadla bez padáku, z nejvyššího můstku do vypuštěného bazénu apod. určitě taky každý nevyzkouší - ani kdyby mu zmíněné úsloví bylo opakováno někoikrát denně. Pud sebezáchovy je taky k něčemu dobrý. :-D
    Nicméně plusové bdy za statečnost vám přidělím s radostí a v koutečku duše doufám, že tady třeba objevím i "hodnocení" druhé odvážné účastnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo - budu se držet kuřízku! zuby nehty! :D já už dřív ochutnala carpacio z lososa, ale teda... taky žádná hitparáda :D co je kaviár? tuším, ale potvrzovat si to raději nebudu :D ne ne ne - zkusit všechno se určitě nebudu pokoušet! :D přece jen - pud sebezáchovy mám poměrně silný! :D

      Vymazat
  2. Tuhé ano, připadala jsem si jako husa, kterou cpe někdo bramborovýma šiškama, jak to bylo "knedlíkovitý" :-D A hned po požití prvního kousku jsem usoudila, že ten smažák s hranolkama, který tam dělali taky, by byl lepší volba :-D Myslím, a říkala jsem to i Vendi, že by mi to pravděpodobně i chutnalo, nebýt pachuti rýžového octa - ta divná nasládlá chuť není pro mě. Asi holt nejsem vyvolená, abych byla správně "fancy" :-D Ale kaviár já ráda! :-D (i když raději nemyslím na to, co to vlastně je :-D)
    wix

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pááni, veletrh splněných přání... :-D A tak rychle...
      Lidé jsou různé a stejně tak jejich chutě - je bezpečnější se držet osvědčených poživatin, ony občas útroby dokážou pěkně vytrestat hru na "VIP weltmany" a takový smažák má taky svoje kouzlo... :-)

      Vymazat
    2. a že jsme si ještě dělaly legraci, že si ho nedáme! :D :D ten ocet mi nijak nevadil - celkem ho přeprala ta omáčka.. no prostě - sushi není nic pro nás - dáme si radši burger :D je fajn, že jsme to prubly ještě tady :) :D no co - kaviár - vařený vajíčka taky jíme a co to vlastně je! :D :D a kudy to jde :D :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)