úterý 3. února 2015

Hobití maraton


Když šel do kin první Hobit, tak jsem rezolutně prohlásila, že odmítám čekat dva roky, než se Peter Jackson milostivě dopracuje ke konci příběhu a všechny tři  filmy si pustím naráz až vyjdou na DVD. Dařilo se mi to dodržet, ne že ne. Dokud se nenaskytla možnost jít na všechny tři díly do kina... NARÁZ... chápete? Víc jak sedm hodin v kině! Musíte uznat, že to byla výzva, kterou jsem musela pokořit


Hobit: Neočekávaná cesta (The Hobbit: An Unexpected Journey)


Režie:  Peter Jackson

Scénář: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro

Žánr: dobrodružný, fantasy

Délka: 169 minut

Rok výroby: 2012
Země původu: USA, Nový Zéland

V hlavních rolích: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Dean O'Gorman a další

Trailer:

Anotace z československé filmové databáze:


Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit.


Vendi s přesezeným zadkem z kina:

V 17:00 nástup!

První díl měl tedy 169 minut, v tom samém sále nám o patnáct minut později začínal díl druhý o délce 161 minut a přesně pět minut po půlnoci v jiném sále ve 3D s titulky startovalo 144 minut závěrečného dílu. Normálně bychom na 3D nešli, ale klasická 2D verze už byla k dispozici pouze s dabingem (a já skutečně nemám sebevražedné sklony), titulky vyprodány a to jsme si vstupenky kupovali 14 dní předem.

Očekávání:

Decentně rozpačité. Proč? Pána prstenů tvořily tři knihy, přičemž na každou knihu tedy připadal jeden film. Hobit je jedna kniha „rozpracovaná“ do tří filmů. Ajaj! Každý normálně uvažující divák znající předlohu by se nad tím měl zarazit, alespoň na malý okamžik.

Realita:

První díl byl průměrný. Pomalý zdlouhavý rozjezd. Zachraňoval to Gandalf, Thorin a Radagast (toho jemně šáhnutýho týpka na houbičkách nelze nemilovat). Jako bonus Glumova smutná očka, vyvedená k naprosté dokonalosti! Druhý díl se slibně rozjel a má spokojenost dosáhla maxima. Pro mě, jako diváka laika, je film zpracování výborně. Sem tam narážím na nesmysly vůči knize, ale budu se s tím muset naučit žít.

Jeden příklad za všechny: hobiti zajati obry… před upečením na rožni nebo rozdrcením do paštičky je zachránil Gandalf, leč v knize Bilbo… popojedem.

Na milou partičku (nemůžu napsat společenstvo) padá splín. Pod vlivem zlata přicházejí temné myšlenky, rozbroje a nebezpečí z jiného soudku. Hlas Benedicta Cumberbatche coby Šmaka těší. Přichází k nám Dracula… co to kecám, Bard (Luke Evans). Ne, vážně tu nemíním vypisovat děj všech tří dílů.


Shrnutí:

Jednička se vlekla, dvojka byla nejlepší, trojka vznesla problém s počítáním do pěti. Myslím to vážně! Bitva pěti armád: Lidé, Elfové, Trpaslíci, Sauronovy příšery a ta pátá je jako kde?

Cituji anotaci z Warner Bros: S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou Trpaslíci, Elfové a Lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v epické bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel. Takže… pátá armáda je Bilbo coby jeden jediný hobit? Nebo je naše miniaturní skupinka cvoků v hoře brána za samostatnou jednotku? Skřeti jsou rozděleni na dvě legie? Co člověk, to jiný názor. Jaký je ten váš? 

Čili:

Peter Jackson se na málu pokusil vyrýžovat hodně. Věčně na čemkoli surfující Legolas byl šlápnutím vedle. Odklony od předlohy taky nepomáhaly. Jistě, kdo nečetl knihu, nemá tento problém, jen já zase musím remcat něco extra. Slzička ukápla (a ne jedna), času stráveného v kině nelituji, proto celé trilogii uděluji 85%, těším se na prodloužené verze na DVD a jsem vděčná za možnost přidat do svých vzpomínek unikátní zážitek. End of story.


8 komentářů:

  1. Mno, můj drahý mívá pravidelně takovéto nápady, jen ne jízda v kině, ale doma. Kromě toho, že po prvním díle (čehokoliv) prohlásí "a teď si uděláme maraton", má taky v záloze perličku "a teď ještě jednou, nezkrácený a v originále" (neumím anglicky!). Vždy se mi to zatím dařilo rázně utnout, doufám, že mi to vydrží :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéje - je fajn vědět, že podobně "postižení" jsou i jiní, byť na druhou stranu zase chápu, že pro okolí to musí být zkouška trpělivosti jako hrom :D

      Vymazat
  2. patá jsou orli! :-D zaujalo mě to pití? grapefruit gusher? :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anooo - Orli... další názor do kupy :D :D my těch armád dáme dohromady prostě mnohem víc :D :D mělo se to jmenovat jinak :D dost by nám to usnadnilo život :D míchaná ledová tříšť malina a... meloun? kiwi? fakt nevím. Tím chceš jako říct, že jsem dneska a little sour? :D

      Vymazat
    2. :-D dneska snad ani ne :-D

      Vymazat
  3. a co se ti nelíbí na věčně na něčem surfujícím Legolasovi? :-D nevadí, já si ty elfíky nechám všechny :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Legolas nelíbí obecně :D ani ten herec a to surfování to jenom potvrzuje, takže ti ho s radostí přenechám a beru si Barda :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)