úterý 24. února 2015

knihovna – Jonas Jonasson: Analfabetka, která uměla počítat


Už po přečtení Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel, což je první Jonassonova kniha, jsem věděla, že sáhnu i po případné druhé. Tipnete si, jestli se odhodlám i ke třetí, pokud nějakou napíše?





Originální název:  Analfabeten som kunde räkna

Rok vydání v ČR: 2014
Rok vydání originálu: 2013

Počet stran: 414

Žánr: humor, satira

Vydal: Panteon

Překlad: Luisa Robovská

A protože se jedná o audioknihu, ještě dva údaje navíc:
Čte: Martin Stránský
Délka: 12 hodin 45 minut

Já za ni děkuji serveru palmknihy.cz. Cena  audioknihy se podle heuréky pohybuje v rozmezí 260,- až 379,- Kč.



Videupoutávka:



Anotace z palmknih:


Nombeko začala pracovat v pěti letech jako vynašečka latrín na předměstí Johannesburgu, v deseti letech osiřela. Nic nenasvědčovalo tomu, že by neměla prožít svůj život v jedné z chatrčí největší chudinské čtvrti světa a pak tu předčasně umřít, nikým nepostrádaná. To by ale nebyla Nombeko - analfabetka, která uměla počítat. Osud i její talent ji zavedou až do mezinárodní politiky, na druhou stranu zeměkoule, ke dvěma identickým a zároveň velmi odlišným bratrům. Během jejího dobrodružného putování se jí podaří zamotat hlavu agentům nejobávanější tajné služby nebo být unesená ve špinavém náklaďáku na převoz brambor. A tím to zdaleka nekončí... Jonassonův první román Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel se záhy po vydání stal čtenářským hitem a dva roky po sobě nejprodávanějším švédským románem. Přeložen byl do 40 jazyků. Fenomenální úspěch sklízí v mnoha zemích světa, včetně Česka, kde se dosud prodalo přes 50 000 výtisků.

"Grandiózní příběh, který ve srovnání se "Staříkem" nezaostává ani nápady překračujícími veškeré hranice, ani bizarními zvraty a ani nezapomenutelným půvabem." Die Welt

"Analfabetka, která uměla počítat je stejně nádherně ironická a vtipná jako Jonassonův debutový román "Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel".
Guardian

"Analfabetka" je skvělý román pro dobrou náladu, který stále a stále překvapuje nepředvídatelnými příhodami. Zvláštní talent Jonase Jonassona nespočívá jen ve velkém umění vyprávět, ale opírá se také o schopnost dát svému příběhu další rozměr.
Die Zeit


Vendi recenzent amatér:


Očekávání:

1.       pohodové a vtipné „čtení“
2.       rozpaky z první audioknihy v životě
3.       obavy z přehnaného očekávání po namlsání první knihou

Realita:

Musím přiznat, že jsem byla skutečně na rozpacích. Audioknihám se záměrně vyhýbám. Proč? Protože u nich nedokážu vydržet. Mám vždycky tiky u toho dělat jiné věci a zapomenout, že se mám soustředit na poslouchání. Tudíž to pro mě byla velká výzva a zabralo mi to trošku víc času, než kdyby se jednalo o knihu v klasickém či ebookovém formátu. Konec nářků – uzavřela bych to následovně: Jsem o zážitek bohatší, ale text je text.

Pozvolna přejdeme k ději. Pročítala jsem si recenze a názory na databázi, abych zjistila, že čtenáři se dělí na tři skupiny:

První hodnotí knihu jako naprostou kravinu a jsou po namlsání Staříkem zklamaní.

Druzí shledávají Analfabetku jako průměrnou, nemastnou neslanou, záležitost.

Třetí skupinka jásá a s očekáváním a chvěním hledí vstříc budoucnosti na knihu v pořadí třetí.

Kam patřím já? Hrdě se hlásím k těm třesoucím se na další! Vážně, skvostně jsem se bavila. Ano, je to potřeštěné, naprosto nereálné, příšerně překombinované, dost možná i prvoplánově vykrádající knihu první co do absurdity a neuvěřitelnosti. Přesto jsem se u málokteré knihy takhle nasmála!

Je mi jedno, že se to nemohlo ve skutečnosti stát. Chci se bavit, odpočívat, nechat se unášet – takže jen houšť a klidně větší kapky. Navíc hlas Marka Stránského dodává další rozměr a vše příjemně dokresluje.

Bonus na závěr: Z příběhu je nadšená i moje osmdesátiletá babička, která ji poslouchala hned po mně a pokaždé, když jsem šla do koupelny (bydlíme společně), tak nadšeně hltala každé slovo a při obědě se mi chlubila, že ponocovala do dvou ráno, neboť se nedokázala odtrhnout. A minimálně třikrát mi neopomněla připomenout, abych o tom do recenze napsala.

PS1: babička knihu poslouchá podruhé!

PS2: nemůžu než dát pět kachniček z pěti.


10 komentářů:

  1. Jdu shánět knihy, konečně můžu číst i něco jiného než povinnou literaturu, tak se podívám na tato dvě dílka, možná díky tomu přestanu sledovat TBL před spaním a opustí mě kriminalistické sny před probuzením :D
    Liz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratulace :D :)
      Kde jsi u TBL aktuálně? My u s02e12 :) takže máme pauzu každý týden. Díl je v pátek a titulky nejdřív v neděli večer :)
      Ale jinak je fakt, že po shlédnutí dílu se to otázkami a všetečnými sny jen hemží.
      A knížku mohu skutečně doporučit, obě - už jsou ke mně na cestě v klasické fyzické formě :D

      Vymazat
    2. Myslím, že jsem u 5 dílu druhé série, mám to jak pohádky tisíce a jedné noci, dokoukám jeden díl, říkám si nejsem ještě ospalá, kouknu na další a ten někdy v průběhu děje vypínám a jdu spát :D ale vzhledem k tomu, že koukám každý večer, tak na 14 díl čekám už s vámi :)
      No knihy mám myslím staženy, ještě jsem je nezkontrolovala :D
      Liz

      Vymazat
    3. Paráda, nezapomeň potom dát vědět, zda se knížky líbily nebo mě poženeš holí :D

      No vidíš! Za chvíli nás doženeš :) Je fakt, že když jsem doháněla kamarádku, která mi o seriálu řekla - mrkni v odkazech vpravo na HP Wixie, pokud už jsi u ní nebyla, taky píše - tak jsem byla schopná dát pět dílů za den... byla to sobota :D a pak mě to čekání hrozně iritovalo. Teď se mi párkrát stalo, že nemám čas nebo náladu a čekám 14 dní, a potom si dám dva díly najednou - jako teď 11 a 12 :) každý to máme jinak. Obdivuji tě, protože já bych od rozkoukaného dílu odejít nemohla :D

      Vymazat
    4. Wixie sledují stejně napnutě jako tebe. Fanspisovatelky jsou po našem českém netu rozeseté pomalu a zjistila jsem, že tématicky shodné tvůrkyně se vzájemně znají, tak jsem na vás všechny před lety přišla :)
      Já od rozkoukaného dílu neodcházím, já usínám, což znamená, že mi padají oční víčka, vnímám ještě zvuk, ale páč je to c anglině tak rozumím kulový a to je znamení, že je lepší ten tablet zahodit a jít spát :)
      Liz

      Vymazat
    5. Perfektní :)
      Souhlasím, napříč fandomy jsme většinou jakž takž propojené :)
      Jo aháá - tak to potom chápu, jak se člověku chce spát, jde i Raymond Reddington stranou :)

      Vymazat
  2. Díky ti moc za tip, to by se mi mohlo líbit :-). A pozdravuj babičku! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, doufám, že bude a babička taky pozdravuje :D

      Vymazat
  3. Nečítala som ani jednu z kníh, hoci som už o nich celkom dosť počula. Mám ale najnovšie doma knihu o Nezvyčajnom putovaní fakíra, uviaznutého v skrini z Ikea.
    Nečítať, neodporúčam.
    Ten sloh by som v pohode zvládla zlátať i ja.
    Zámer spisovateľa ostal trochu skrytý za prvoplánovým humorom. Nuž čo už, svet je nastavený na konzum a jednoduchú zábavu.

    Nuž ale ak chváliš starčeka a analfabetku - nikdy nehovor nikdy, že? ;)
    Vďaka za recenziu, vendi
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten název mi zní jako nějaká parodie :(
      Chválím a dokonce si zatím stojím :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)