úterý 10. února 2015

recenze - Kráska a zvíře

Vloni a předloni byly v módě předělávky příběhů. Pohádkami jako Sněhurka, Jack a kouzelné fazole, Šípková Růženka, Šmoulové a další počínaje. Filmy jako Gambit a Angelika, markýza andělů konče. Scénáristům zřejmě vyschnul pramen s nápady a rozhodli se, až na malé výjimky, prznit co je napadlo a seč jim síly stačily. Doufám, že je tomu konec, i když si velké naděje nedělám. Jedné takové předělávce se podíváme na vroubek dnes



Kráska a zvíře (La Belle et la bête)

Režie a scénář: Christophe Gans  
(tento pán má coby režisér na triku Silent Hill a Bratrstvo vlků: Hon na bestii, oba kousky hodnotím jako velmi zajímavé, přičemž první zmíněný znám prakticky zpaměti)

Žánr: fantasy, romantický, thriller

Délka: 112 minut

Rok výroby: 2014

Země původu: Francie/Německo

V hlavních rolích: Léa Seydoux, Vincent Cassel, Eduardo Noriega, André Dussollier, Audrey Lamy a další
(slečnu, která hrála Krásku jsem vůbec neznala, za to Vincent byl jedním z hlavních důvodů, proč jsem si DVD po dlouhém váhání nakonec koupila)

Cena DVD se pohybuje na hranici 199,- Kč. Kupovala jsem ho na osvědčené a mnohokrát vyzkoušené filmareně, ale samozřejmě můžete použít Heureku, či jiný oblíbený vyhledávač.




Trailer český dabing:



Anotace z československé filmové databáze:



Bylo nebylo....Žil kdysi jeden kupec, jehož nejmilejší dcera se jmenovala Kráska. Kupec přišel o vše během strašlivé bouře a jeho rodina byla zruinována. Jednoho dne ztracen uprostřed lesa objevil něco úžasného, hrad plný bohatství. Za utrženou růži pro Krásku, však obludné Zvíře požadovalo jeho smrt. Kráska se obviňuje za jejich strašlivé rodinné neštěstí a rozhodne se obětovat místo milovaného otce. Nicméně, to není smrt, která jí čeká v hradě Zvířete, ale spíše zvláštní magický život, radost a melancholie. Vyzbrojena jen svou odvahou a otevřeným srdcem, Belle triumfuje nad nebezpečím. Jak už to v pohádkách bývá, všechno dobře dopadne. Kráska se do zvířete zamiluje, princi se vrátí jeho původní podoba a budou žít šťastně a spokojeně.


poster source: http://frenchcinetv.com/wp-content/uploads/2014/02/La-Belle-et-la-B%C3%AAte.jpg

Vendi recenzent amatér:


Kráska a zvíře patří k mým nejoblíbenějším pohádkám. A i když jsem měla k této verzi averzi, nemohla jsem odolat. Ovšem distributoři na našem trhu se dopustili trestuhodné… chybou to nazvat nelze. Nehoráznost je slovo, které hledám! Co provedli? Dali na DVD originální zvukovou stopu, čili francouzskou, jenže s titulky se jaksi neobtěžovali! Takže místo zvučného hlasu Vincenta Cassela jsem musela přetrpět český dabing.

Film je krásná ukázka iritujících výkřiků a spokojeného přikyvování diváka před plátnem či obrazovkou. Jak bych vám to přiblížila… Věděli jste, že je několik verzí této pohádky a každý z autorů, kterými se inspirují filmaři, má jiné pojetí? Dokonce jsem o tom našla bakalářskou práci a můžu říct, že je to velmi zajímavé čtení.  Ale zpět k recenzovanému.

Kostýmy, kulisy, barvy, hudba… dokonalost! Herecké výkony na slušné úrovni (dle mých měřítek). Ovšem autor scénáře měl špatný den. Nebo střihač. Toť otázka. Představitelka krásky mi občas lezla na nervy, což není nic zvláštního. Poslední dobou mám vůči ženským postavám v různých filmech víc výhrad než obvykle. Co mi tedy vlastně vadilo? Přerod vztahu mezi Belle a zvířetem od nenávisti a strachu k lásce… Jsem cynik a romantické záchvaty mám čtyři do roka, když už se tedy odhodlám k pohádce nebo romanci, tak očekávám, že toho nebudu litovat.

Zvíře třikrát krásce řekne, že ji přinutí, aby ho milovala. Ona ho pokaždé pošle do háje a není jasné, kdy se co zlomí a najednou je tu láska! Jako vážně? Tohle považuju za totální výsměch mému IQ.

Uzavřeme to: Nádherně zpracovaný příběh, který měl ambice stát se jedním z mých nejoblíbenějších, leč mezery v ději vše totálně zazdily. Mám-li udat nějaké číslo, pohybuji se na hranici 60-65%.

2 komentáře:

  1. Trailer vypadal dobře, ale dle tvého hodnocení se na to asi vykašlu :-D. Díky tí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trailer vypadal božsky :) Bez diskuse... ale prostě jim nedokážu odpustit ty nelogičnosti v příběhu... jinak na všechno ostatní je tam krásný pohled - barvy, kostýmy, interiéry, exteriéry... na tom se vyřádili neskutečně :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)