úterý 21. dubna 2015

recenze - Kingsman: Tajná služba


Když už jsme byly s Wixie v té Praze a měly kupu času, udělaly jsme si takové kino odpoledne. Mimo Královy zahradnice, jsme si totiž brousily zoubky ještě na jeden film a víte, jaké bylo naše nadšení, když jsme zjistily, že ho dávají v kině naproti cinestaru Anděl a ještě to časově perfektně stihneme? Nepopsatelné!


Kingsman: The Secret Service



Režie: Matthew Vaughn
(má na triku např. X-Men: První třída, Kick-Ass, Hvězdný prach)
Předloha: Mark Millar, Dave Gibbons

Scénář: Jane Goldman, Matthew Vaughn, Dave Gibbons, Mark Millar
Za zmínku stojí i hudba: Henry Jackman, Matthew Margesson

Žánr: akční, dobrodružný, komedie, krimi,
Délka: 129 minut

Rok výroby: 2014

Země původu: Velká Británie

V hlavních rolích: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Mark Hamill, Stanley Tucci a další



Trailer - AJ s CZ titulky:



Anotace z československé filmové databáze:


Tajní agenti organizace Kingsman nepotřebují mít na konci svých jmen žádné nuly. Tato špionážní služba je oproti jiným britským službám rozhodně nevládní a pochopitelně supertajná. Počet jejích agentů je pevně daný a za každého, který odešel (většinou nedobrovolně a bolestně), nastoupí pečlivě vycvičený a otestovaný nováček, kterého doporučí některý z agentů ve službě. Právě díky tomu se do výběrového systému dostávají hlavně synové významných rodin. Výjimkou z pravidla se stane až Gary „Eggsy" Price (Taron Egerton), který je obyčejným klukem vybaveným vysokým IQ, nedokončeným výcvikem u mariňáků a oceněný krajskou cenou za gymnastiku. Nyní ale tráví většinu času na ulici, je nezaměstnaný a má nakročeno do kriminálu. 

V pravou chvíli mu nabídne novou životní šanci jeden z agentů Kingsman – superšpión Harry Hart (Colin Firth), který nejen vypadá, ale také se chová jako pravý anglický gentleman. Aspoň většinou. Někdy to prostě nelze. A protože se jedná nejen o vtipný, ale i napínavý film, potřebujeme pořádného hlavního padoucha. Je jím Richmond Valentine (Samuel L. Jackson), miliardář a bojovník za ekologii zbavený iluzí. Nesnáší pohled na krev a chystá se odrovnat opravdu velké množství obyvatel naší planety. Díky tomu ji chce zachránit a obětavě při tom nehledí na ztrátu žádného cizího života. Pomáhat mu s tím bude Gazelle (Sofia Boutella), inteligentní krasavice s amputovanýma nohama, místo kterých má smrtící běžecké čepele. Podaří se Harrymu a Eggsymu včas odhalit pravdu o Valentinově důmyslném ďábelském plánu a zastavit ho?



Vendi recenzent amatér:


Už od zhlédnutí traileru jsme obě věděly, že tenhle film MUSÍME vidět stůj co stůj! Colin jako akční hrdina? Vážně? Vyrážíme hned!

Výkřik do tmy: Sedíme v kině před velkým plátnem, užíváme si nádhernou grafiku a upoutávky. Nakloním se k Wixie a říkám: „Mohli by dávat trailer na Ultrona.“ 3… 2… 1… I´m gonna show you something beautiful… a já taju!

Zpět k filmu… Očekávání: Akční podívaná lehce na hranici parodie, protože uznejte, Colin není zrovna typ akčního herce.

Výsledek?

Stanley Tucci je naše zlatíčko a ten den jsme ho viděly hned dvakrát. Obou rolí se zhostil naprosto královsky. Colin Firth mě posadil na zadek (kdybych stála, určitě bych si z něj vážně sedla). Odnímám mu tímto škatulku slaďáčka, protože tohle bylo NĚCO!

Film jako takový si nebere servítky s ničím, natož sám se sebou. Balancuje na hraně parodie a neuvěřitelného kýče. Vše je ovšem vyváženo, takže se nemusím ošívat a můžu si užívat. Dokonce natolik, že mám chuť udělit 100% a hned jak vyjde DVD, pořídit si jedno ještě teplé! Na zpracování je poznat anglická ruka. Nevím, jak vám to popsat přesně, ale dá se odlišit americký akční film od britského. Tenhle je britský až na půdu a ač mi je jejich humor cizí, tohle je, vážení, pecka! A za tím si stojím!

PS: Líbil se vám film Jednotka příliš rychlého nasazení? Tak tohle je pro vás povinné!

4 komentáře:

  1. there are no strings on me... už aby to bylo... aha, to jsem odbočila...
    film boží, odpoledne boží, společnost boží, co dodat :-D líbilo, moc, všechno, děkuji :-D
    a doporučuji! něco tak šílenýho už jsem dlouho neviděla :-D wixie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jen pár dní a dočkáme se :)
      Já snad ještě nikdy nic tak šílenýho neviděla, vyjma zmiňované Jednotky příliš rychlého nasazení :D
      Děkuji též ♥ a brzy si to musíme zopakovat :)

      Vymazat
  2. Vůbec netuším, vo co gou, ale vypadá to zajímavě, díky za tip! :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)