recept - advent 2015 - domácí cookies
Dnešní recept není tak úplně vánoční cukroví, i když jsem ho našla před lety v časopise zrovna mezi tradičními i novými recepty právě pro tyto svátky. Takže... jak to vlastně s těmi "kůkýzkami" je? Podařilo se mi najít, že domovem těchto sušenek není USA, jak by se mohlo zdát, ale Holandsko. A právě přistěhovalci z Holandska, Británie a Skotska přinesli tyto dobroty do Ameriky. Co rodina, to jiný - originální a přísně tajený - recept! A jaký děláme my?
Připravíme si:
♥ 300 gramů hladké mouky
♥ 300 gramů třtinového cukru
♥ 175 gramů másla
♥ 175 gramů tmavé čokolády
♥ 150 gramů lískových oříšků
♥ 100 gramů bílé čokolády
♥ 2 vejce
♥ vanilkový lusk
♥ 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
♥ 1/4 lžičky soli
Co se postupu týče, patří tento druh k těm trochu náročnějším. Na druhou stranu - z důvodu přítomnosti prášku do pečiva se těsto nenechává uležet, ale rovnou se sází sušenky na plech a putují do trouby. Takže - jdeme na to:
1. nakrájet čokoládu, nalámat, nadrtit - ale ne úplně na prach - v sušenkách chceme mít kousky
2. nadrtit oříšky - i tady necháme trochu hrubší drť
3. vyšleháme vejce s cukrem, máslem a semínky z vanilkového lusku
4. dobrovolná část - pokrájet kandované ovoce, namočit rozinky do rumu, připravit si sušené brusinky, lentilky... cokoli máte rádi a snese to pečení
V misce mimo si smícháme všechny "suché" přísady včetně čokolády, oříšků a hypotetických dalších dodatků. Malý tip - nechte si dodatky stranou a začněte se základní směsí. Z jedné várky vznikne přibližně 40 sušenek (my zpravidla děláme várky dvě). Na jeden plech jich dáte 9 a každý ten plech může být jiný. Základní, s kokosem, s brusinkami, s lentilkami, s kandovaným ovocem, s kakaem...
Zpět k postupu - do připravené vyšlehané směsi postupně po částech vmícháváme směs suchých surovin, dokud není těsto kompletní. Originální recept radí nandat těsto do cukrářského sáčku. Přijde mi to zbytečné. Vezměte středně velkou lžičku a na pečící papír na plechu vysázejte přibližně stejné hromádky.
Zatímco se vám trouba rozehřívá na 180 stupňů, napusťte do misky studenou vodu, do které si budete namáčet prsty, a můžete upravit tvar sušenek na symetrické sexy bobánky. Nelekejte se - jakmile je umístíte do trouby, svůj tvar neudrží, ale roztečou se, proto jim nechte dostatek místa. Pečou se zhruba 12 minut a vy máte čas pověnovat se dalšímu plechu.
Takhle nějak má vypadat výsledek... stručně... peču je skoro sedm let a vážení... takhle nevypadaly ani jednou a to jsem se vždy držela postupu. Teď ho dodržuji jen co se základu týče a zbytek - oříšky, čokoládu, brusinky, kokos - dávám dle vlastního uvážení a momentální nálady.
Po vyndání z trouby se nesnažte cookiesky hned přendat z papíru na noviny - rozpadnou se vám! Dejte jim dvě tři minutky a až poté je berte. Ztuhnou a budou krásně držet. Teplé chutnají nejlépe. A že nevypadají jako na obrázku? Vážení, na to sere bílý tesák, jak by pravila Bohunka z Líbáš jako Bůh, popřípadě Ďábel. Jen se po nich zapráší!
Krásný, akorát já už dneska pekla, voskovky :D, a v lednici mám připravených šest těstíček, takže cookiesky mají smůlu :D.
OdpovědětVymazatvoskovky? jak se pečou voskovky? :D :D
Vymazattak třeba příští rok ;-) já do nich jdu nejspíš zítra :)
Mno, tak teď už to víš! :D
VymazatMno, tak teď už to víš! :D
Vymazata zírám, protože to je prostě geniální nápad! :)
Vymazattaky dělávám, i přes rok, na vánoce vůbec, ale mám trochu jiný recept... :-)
OdpovědětVymazatona je celá řada variant - my pečeme tyhle, protože i když jsou nevzhledné, chutnají božsky :)
Vymazat