čtvrtek 10. prosince 2015

recept - advent 2015 - Milenčina likérová srdíčka


Tento receptík neděláme nijak dlouho. Občas projdeme časopisy nebo internet a vyzkoušíme dva tři nové kousky. Tato srdíčka jsou u nás myslím třetí rok, protože jsou moc pěkná a navíc výborná. Plus... ten název! Wixie ví


Připravíme si:

220 gramů hladké mouky
70 gramů cukr moučka
50 gramů namletých mandlí
140 gramů másla (my dáváme Heru)
2 žloutky



Patláma, patláma, parpťála, paprťála... prostě smíchejte přísady a uplácejte hladké nelepící se těsto a šup s ním přes noc do ledničky. Jinak... těsto nemusíte ukládat do chladu do druhého dne. Stačí mu dvě hodinky. My to už máme tak naučené, že si těsta zaděláme den předem nebo i všechna najednou :)


Těsto vyválíme - v recepisu stálo tloušťka 3mm... řiďte se hlavně tím, aby to bylo všude stejně silné, nehledejte pravítko. Ani tlusté, ani průhledné. Jakýpak s tím copak... vykrájíme větší srdíčka a spočítáme si je, aby nám seděl počet spodků a vršků.


Vršky jsou trošku složitější a člověk si s nimi víc vyhraje. Musel nám malinko pomoct taťka, protože je potřeba vykrájet malé "slzy", které tvarově připomínají mandličku. Táta nám pro tento účel upravil plechovou trubičku, která se používá při pečení trubiček a kremrolí ;-)

Opět platí, že trouba je předehřátá na 170 stupňů a pečeme přibližně 10 až 13 minutek.


Na plech si rozložíme pečící papír. Proč? Protože na něj budeme pokládat namočené vršky. Na samotný plech by se nám přilepily a mohly by se při další manipulaci zlámat. K pečícímu papíru se nepřilepí a navíc i plech zůstává čistý. 

Rozehřejeme si čokoládovou polevu (libovolná čokoláda rozehřátá ve vodní lázni naředěná stoprocentním tukem) a připravíme si celé oloupané mandle.


Tady už vidíte, jak vypadá výsledek. Respektive hořejšky. Namáčet až po slepení by bylo nesmyslné, protože by se překryla pracně vytvořená dírka. Samozřejmě to jde i bez ní, ale chápejte... jsem puntičkář po tatínkovi 8-)


Krém je vcelku jednoduchý - společně vyšleháme následující ingredience:

150 gramů másla
50 gramů cukru moučka
2 sáčky vanilkového cukru
20 ml mandlového nebo vaječného likéru (jsem jednoznačně za vaječňák)
poznámka: co se množství cukru v krémech týče, beru to vždy orientačně a řídím se chutí, nemusí to být sladké jak cecek



Slepíme, vyskládáme do přepravky a je hotovo! Z jedné dávky vzejde 34 hotových srdíček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)