středa 27. července 2016

knihovna –  L. Diamond: Kavárna na pláži


Kdybych věděla, jak to bude po narození malé a návratu domů komplikované (více v tomto článku) tak bych četla jako o život do zásoby. Teď vyšetřím horko těžko půl hodinu obden. Ale i to je pro mě malý svátek a rozhodně na knihy nezanevřu. Právě naopak. Příběhy budou potřeba víc než kdy jindy. Ještě v nemocnici jsem přelouskala restík pro Palmknihy.cz.

zdroj obrázku klik


Originální název:  The Beach Café

Rok vydání v ČR: 2015
Rok vydání originálu: 2011

Počet stran:  384
(moje čtečka ve formátu epub píše 331 stránek )

Žánr: román pro ženy
série: žádná – vzácná to výjimka 

Vydal:  Domino
Překlad: Jana Vlčková

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji webu palmknihy.cz . Pořídit ji tam můžete za 139,- Kč nebo se podívat po klasické knize jako takové, kde se cena pohybuje v řádu 230,- Kč bez poštovného. Heuréka vám napoví.

Anotace z databazeknih.cz:


Je vám přes třicet a lezou vám na nervy poznámky o tom, že byste se už konečně měla usadit? Nejste v tom sama!

Evie byla odjakživa černou ovcí rodiny. Coby nenapravitelný snílek představovala příliš velký kontrast ke svým dvěma úspěšným sestrám. Zkusila se prosadit jako herečka, fotografka a zpěvačka, ale všechny tři směry se ukázaly být slepými uličkami. Jediným solidním bodem jejího neuspořádaného života je přítel – svědomitý a spolehlivý Matthew. Možná je ale na Eviin vkus až příliš solidní, a tak se občas neubrání dojmu, že jí život protéká mezi prsty.

A pak zemře její milovaná teta Jo a v závěti Evii odkáže nečekané dědictví – kavárnu na pláži v Cornwallu. Evie se vydá na cestu plná odhodlání alespoň jednou v životě něco dotáhnout do úspěšného konce. Není to lehký úkol, protože zaměstnanci kavárny po smrti původní majitelky značně povolili v pracovním úsilí, ale Evie chce světu dokázat, že není tak beznadějný případ, za jaký ji všichni považují. Tajně doufá, že když dá do pořádku kavárnu, navede vlak svého života konečně do správných kolejí. A kdo ví, třeba taky najde svou životní lásku… 



Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:
Prostě román pro ženy. Cosi průměrného, co mě nebude štvát, ale ani nijak zvlášť nepřekvapí. Jenže jak se někde objeví (nebo zazní) Cornwall, tak neodolám a prostě mě to podvědomě láká. I to byl jeden z důvodů, proč jsem po přečtení anotace zvolila právě tento kousek.

Skutečnost:
Hlavní hrdinka je prostě normální ženská se starostmi, které známe všechny. S uvěřitelnými trápeními i životem. To se mi líbilo velmi. Nic přehnaného. Nic extrémního. Prostě vše pod heslem průměr. Někdy je průměr na škodu, ale v tomto případě ne. Tady vše sedí jak prdel na hrnec a dává to smysl.

"...Údivem jsem otevřela pusu a zase ji sklapla. Jamie prodal obraz! Což je sice báječné, ale já se pořád nemůžu vzpamatovat z té bomby. Jak to, že mi o tom nikdo neřekl? Jak je možné, že ta stará nesnášenlivá čarodějnice porodila úplně normálního milého kluka?..."

Jedna věc mi krev pila. A sice Matthew (jedna z vedlejších postav). Ten chlap byl nesympatický od samého začátku. Což se dá označit jako můj subjektivní pocit a dojem, protože jiná čtenářka to může vidět odlišně. Děj příjemně plyne, a přestože je zápletka dosti předvídatelná, detaily jsou doladěné vcelku zajímavě a propracovaně.  I nějaké to napětí se zde mihne.

"..."Nic jsem jí neudělal," naježil se a úkosem na mě pohlédl. Bylo vidět, že je nervózní. "Ale Marylin nic nepovíš, že ne? Zabila by mě kdyby..."
"Ne," slíbila jsem a okamžitě se ho přestala bát. Je to ubožák. Slizkej, obtloustlej magor, kterého manželka drží za koule..."

Děj má hlavu a patu. Nevybavuji si, že by něco vysloveně tahalo za… teď jsem chtěla napsat za uši, ale to jaksi nedává smysl. Vzato kolem a kolem nemám knize co vytknout. Jistě, není to zázrak, do kterého se začtete, a hned po poslední stránce vám bude jasné, že se k ní ještě někdy vrátíte. Přesto času u ní stráveného nelituji. Pohodovka na léto k vodě nebo na dlouhé zimní odpoledne. Tři kachničky z pěti si plně zaslouží. 


10 komentářů:

  1. Jo, odpocinkove knihy jsou taky potreba. Nemuze kazdy napsat bestseller ;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně a navíc - takový dobrý odpočinkový průměr? Nevidím na něm vůbec nic špatného :)

      Vymazat
  2. Průměr, ať už u postavy nebo celkového děje knihy ještě nemusí znamenat, že se automaticky jedná o špatnou nebo slabou tvorbu. Ostatně Salieri, bůh průměrných, nebyl špatný hudební skladatel...ale jak asi mohl dopadnout při srovnání s géniem Mozartem....?
    V tomto konkrétním případě bych při slově Cornwall zareagovala úplně stejně a že hrdinka je obyčejná (většinou) a průměrná? Nevím, jak to kdo z čtenářek tady má nastaveno, ale mne nějak posledních pár let točí do obrátek a doběla všechny ty super ženy s neobyčejnými schopnostmi, úspěšné, krásné a obdivované, bez jediné slabosti, chyby či poskvrnky.... Používat takové charaktery v pohádkách není fér.... a v jiné tvorbě je to nezkousnutelné....

    Uvidím, popřemýšlím o přečtení... nezní to úplně marně.... :-)

    Načíst do zásoby ses měla? Noo, možná ano - ale jak překonat blok, kdy se ti nechce, nemáš na to myšlenky nebo usínáš po přečtení pár odstavců? Karty jsou rozdány, jak jsou - ale neboj, něco se časem zlepší... jen ten čas bude nejspíš v horizontů roků - až ti dcerka poporoste a bude spinkat celé noci, až se konečně jakž takž dospíš.... Není to beznadějné, jen ten čas bude muset zakouzlit... :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tušila jsem, že ani tebe nenechá Cornwall chladnou! :)

      A ano, máš pravdu, právě ta průměrnost byla na místě a přišla vhod. Žádná vyfintěná primadona, ani život v pozlátku. Nic takového... zpětně se mi tak kniha líbí ještě víc a tobě ji můžu jen doporučit.

      Ad čas...no coment :D

      Vymazat
  3. Když to pomůže, klidně si oddechni u ženských románů. Hlavně, ať je všechno v poklidu a bez co nejméně nervů :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oddech beru ať je u čehokoli. V dané chvíli se darovanému koni na zuby nekouká a knížka v ruce se čte nikoli pitvá. Nad kvalitou budu žehrat až na to budu mít sílu, teď mi prostě mozkové kapacity stačí jen na romány pro ženy :D Nicméně budu zkoušet i jiné žánry, čestně!

      Vymazat
  4. Tak na tu knihu se ráda podívám, já si tet objednala, Jeden plus jedna od Jojo Moyesové a zatím čekám než dojde tak se taky těším, kdybych nevěděla jaký máš trable tak bych ti napsala :-) jedno dítě žádný dítě, vlastní zkušenost mám dvě a třetí na cestě , jen si to užívej s malou i když to moc nejde, vyroste tak rychle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se bude líbit :) Jojo je hodně chválená, jenže teď jsou na ni recenze všude a v takovém případě si nemůžu pomoct a řadím zpátečku. Vadí mi, když mám číst něco, co čtou všichni... viz třeba Než jsem tě potkala a jiné, které zrovna "frčí". Tři? ježkovy voči, já horko těžko dávám jedno a ještě mrňavé... máš můj obdiv - drž se :)

      Vymazat
    2. No já kolem ní brousila už nějakou chvíli až sem se nechala s lákat ukázkou, to já sem taky taková že čím je okolo víc humbuku , tak to taky nečtu už jen s principu. ono už to je jedno jestli dvě nebo tři:-) to další se ztratí :) neé pro mě to není těžký já zavedla vysloveně vojnu všechno je unás na čas od jídel po koupel a spánek už my bylo kolikrát řečeno že jsem na ně moc přísná :)

      Vymazat
    3. Ale jo - náhodou - taky jsem zastáncem toho, že má být řád. Ovšem nakolik budu schopná to uvést do praxe, to už je věc druhá :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)