neděle 4. června 2017

knihovna – S. Reynard: Temný Říman

knihovna –  S. Reynard: Temný Říman


Pamatujete na můj knižní seznam přání pro letošní rok? Tak Říman byl jednou z nejvíce očekávaných knih. Florentská trilogie je u konce. První díl: Temná Raven, díl druhý: Temný stín a dnes se podíváme na zoubek dílu poslednímu. U recenze na Stíny jsem doufala, že menší zklamání urovná díl třetí. Stalo se nebo hořkost naopak narostla a nadšení z úvodního dílu vzalo za své?





Originální název:  The Roman

Rok vydání v ČR: 2017
Rok vydání originálu: 2016

Počet stran: 304

Žánr: román pro ženy/romantika, erotický
série: The Florentine, díl 3.

Vydal:  XYZ
Překlad: Kristýna Vyhlídková, Hana Netušilová

Heureka vám poradí, kde knihu koupit a za kolik. Cena se pohybuje kolem 250,- Kč za klasickou knihu. Já ji pořizovala na Knihcentrum.cz


Anotace z databazeknih.cz:


Temný Říman je poslední díl fantasy trilogie. Opět se setkáváme s Raven, florentským princem a ostatními upíry, Gabrielem a Julií. William vede válku proti jiným upírům i Kurii, Raven bojuje o život své sestry i o svou tajemnou lásku.




Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Natěšená, že jsem skoro dospat nemohla… dobře, přeháním, ale vážně jsem se nemohla dočkat, až budu znovu číst o Raven a Williamovi. Až na malé rozčarování po druhém díle, jsem byla autorem zatím vždy spokojená.

Skutečnost:

Odkud začít. Tím, že rozčarování pokračuje. První díl měl 488 stránek. Krásná délka, skvělý rozběh celého příběhu. Druhý díl už na tom byl hůře  - stran jen 328. O rovných 160 méně a díl poslední? Jen 304! Přišlo mi, že Gabrielova trilogie byla co do rozsahu jednotlivých částí mnohem vyrovnanější. Tak, to by byl první povzdech.

"...Cara přistoupila o krok blíž. "Nevypadá jako upír."
Z Williamovy hrudi se vydralo temné zavrčení.
Cara o pořádný krok zase couvla. "Upíři vrčí?"..."

Povzdech číslo dva… když se něco jmenuje Temný Říman, očekáváte, že zmíněná postava se v ději objeví… no častěji a více a hlouběji, než jak se tomu stalo zde. Temná Raven nastínila osud hlavní ženské postavy. V části druhé jsme se dozvěděli více o Williamovi a příběh se rozběhl dál. Ve třetím díle čekáte, čekáte a čekáte a ono to cosi nepřichází a nepřichází. Že bych hltala moc rychle a nedočkavě, čímž by mi podstata unikala? Ne. To si nemyslím. Ohledně Římana zůstala celá řada otázek nezodpovězena, otevřena a vůbec celý příběh ke konci působí uspěchaně a neuzavřeně. Přitom potenciál byl i náznak, že by se dalo, jenže potom si to autor nejspíš rozmyslel. A abych řekla pravdu, ani té erotiky už nebylo tolik.


Jako kdyby autor spěchal, aby stihl vydat originál v prosinci loňského roku a opomněl tak věci dotáhnout. I samotný konec mi přišel… no dobře, já chápu, že je to v podstatě červená knihovna, přesto… šlo to i jinak. Na druhou stranu to bylo jistým způsobem nevyhnutelné, takže konec je dobrý, byť já osobně bych raději maličko odlišný. Ale šlo to udělat akčnější, milý pane Reynarde! A že to umíte velice dobře, o tom nebudu ani diskutovat!

"... Raven ztěžka polkla a snažila se potlačit nevolnost.
Upíři se navenek zdáli jako lidé. Dokonce i ona, která se stala milenkou jednoho z nejmocnějších upírů Itálie, zapomněla, jak odlišní jsou od lidských bytostí. Jejich chladnokrevné  činy a nedostatek empatie byly tak zneklidňující právě proto, že vypadali jako lidé..."

Zůstaneme u čtyř kachniček z pěti. Ano, jednu dolů by si ten poslední díl zasloužil, protože rozhořčení místo aby bylo utlumeno ještě stouplo, ale celá série je kompletní (hurá!), čtivá. Ve srovnání se zmiňovaným Gabrielem a jeho třemi díly však o stupínek horší. I tak si ale myslím, že zůstanu Sylvainovi věrná. Čeká na mě Princ a autor pracuje na knize, která by neměla být součástí žádné série. Tak uvidíme, zda budu příště znovu nadšená bez výhrad.




A technická – je lepší číst nejdříve Gabriela a až potom Florentskou trilogii, není to nijak závratně nutné, ovšem příběhy na sebe tak trošku navazují a Gabriel s Julií se zde objevují celkem často. Ale to už je zmínka jen tak na okraj. 

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem ještě nečetla, ale hodlám se do této série brzy pustit :) Snad mě nezklame. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ;-) série jako celek je stále nadprůměrná. Reynard umí :) hezký zbytek dne

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)