neděle 10. září 2017

knihovna – E. Cook: Se záští

Poprvé jsem se účastnila recenzního konkurzu...

...který na mě vyskočil na Facebooku. Stačilo vyplnit e-mail, jméno a odkaz na můj blog… a čekat… ani jsem tomu moc nevěřila, jen mě zaujala anotace, tak jsem to prubla a kniha je doma. Co doma, dokonce i přečtená. Termín odevzdání desátého září a dnes je? Desátého září! Jdeme na to!

zdroj obrázku klik



Originální název:  With Malice

Rok vydání v ČR: 2017
Rok vydání originálu: 2016

Počet stran: klasická kniha 256

Žánr: thriller
série: žádná

Vydal:  Omega (web)
Překlad: Bohuslava Nováková

Děkuji za zaslání recenzního výtisku knihám Omega a knihám Dobrovský. Udělali jste mi obrovskou radost. Tuto novinku můžete koupit právě na webu Knihy Dobrovský za 223,- Kč.


Anotace z knihyomega.cz:



Pro fanoušky  Ostrova lhářů a Dívky ve vlaku je tu mrazivý psychologický thriller o dospívající dívce, která si nemůže vzpomenout na posledních šest týdnů svého života.

Osmnáctiletá Jill Charron vyráží na výlet do Itálie. Má to být dobrodružství na celý život. Ale dochází k nehodě. Jill se probouzí v nemocnici, nohu v sádře, stehy v obličeji, a místo vzpomínek na posledních šest týdnů jen jedno velké nic. Ví jen to, co jí řekli: během školního výletu do Itálie se připletla ke smrtelné nehodě a musela být převezena domů, kde jí otec zařídil nadstandardní péči. Péči, která zahrnuje právníka, ale i houf novinářů… 
Protože je možné, že ta nehoda… nebyla pouhou nehodou. 
Jill se snaží dát dohromady události posledních šesti týdnů, než její dosud pohodlný a bezproblémový život zmizí v nenávratnu.
POKUD SI NEPAMATUJETE, CO SE STALO, JAK MŮŽETE VĚDĚT, ŽE NEJSTE NA VINĚ? 

"Tento multimediální projekt je perfektní thriller pro volný čas."
TeenVogue.com

„Při čtení tohoto thrilleru možná začnete přemýšlet, komu ze svých známých můžete věřit a komu ne.“
Parade.com 

"Thriller věrohodně zachycuje boj dívky se svou pamětí. Záleží jen na ní, jestli dokáže posbírat všechny střípky a obájit sebe sama.
Publishers Weekly



Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Mrazivý thriller. Zápletka, o které jsem zatím jinou knihu nečetla. Pěkná obálka. Odbočka od červené knihovny.  Pořádná dávka napětí.

Skutečnost:

Jednu věci si ujasníme. Nečetla jsem ani Ostrov lhářů, ani Dívku ve vlaku. Vadí mi, když je kolem něčeho moc velký humbuk. Mám pak tendence se tomu vyhýbat obloukem. Viz Hra o trůny, Padesát odstínů šedi (ne, ty jsem zkusila, to se nedalo, o tom jindy), severské detektivky alá Nesbo, Upíří deníky – pro představu to stačí. Přesně proto jsem se vyhnula i Dívce ve vlaku (a druhý název mi nic neříká, jsem barbar žijící ve vlastní bublině – pardon). I teď mám jemně cukání, protože recenze na Zášť tu na mě skáčou ze všech světových stran.

„…Říkala, že Jill je moc chytrá na to, aby byla tak hloupá…“

Čím začneme? Tím, co je patrné na první pohled – obal/obálka. Krása. Poslední dobou se roztrhl pytel s ne zrovna zdařilými (ano, uznávám, týká se to zejména erotické literatury, ale je to nešvar i v jiných žánrech). Tady se vše podařilo na výbornou. Krásné grafické zpracování.

„…“Pokud tím problémem je, že by mohli dvacet let hnít za mřížema, tak jo. Myslíš si, že to dobře dopadne, protože ti vždycky všechno vyšlo, ale život takhle nefunguje. Věř mi, nemusí záležet na tom, jestli jsi to udělala, nebo ne. Záleží na tom, co si myslí lidi, a ti si sakra myslí, žes to udělala.“…“

Další bod je forma. Jak je kniha psaná? V ich formě, což podle mě dodává příběhu v tomto konkrétním případě hloubku víc, než kdyby nám ho podával vypravěč. Můžeme to brát osobněji. A jako další oceňuji doplnění o výslechy, výpovědi, články, komentáře. Knize to hodně prospělo. Myslím, že jsem se s tím v takové míře, jako zde, ještě nesetkala. Moc mě to bavilo.

Počet stran. Je 256 málo nebo moc? Za sebe říkám – AKORÁT. Být to víc, bála bych se natahování a hluchých míst. U menšího počtu by pro změnu hrozila uspěchanost. Takhle je vše vyvážené, tempo autorka udržela od začátku do konce. Perfektní.

„…Počítače vypadaly, že je nemocnici někdo daroval v době, kdy Madonna nevypadala jako živá mumie a lidé nosili neonové barvy a mysleli to vážně…“


Takže jak? Pět z pěti! A doufám, že se s Elieen nevidím naposledy. Tento výběr mi naprosto sedl. Nečekaně překvapivá odbočka od obvyklé červené/erotické knihovny a detektivek. Kniha je zajímavou sondou. Víte, může přinést i špetku zamyšlení na téma, jak věci a informace vytržené z kontextu můžou působit naprosto odlišně a jak lidé rádi dělají ukvapené závěry a soudy. K ději jako takovému se kvůli možným spoilerům vyjadřovat nebudu. Recenze není zápis do čtenářského deníku. Napínavý a čtivý kousek, který rozhodně nebyl krokem vedle. 


2 komentáře:

  1. Ich forma, neskutečný, směju se ještě teď! :D
    Jinak díky ti za recenzi, tohle je přesně můj šálek kávy :).

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)