recept - chlebová polévka
Nějakou dobu jsem po něčem podobném pokukovala. Chlebová polévka mě lákala, ne že ne. Na druhou stranou - nevím - přišlo mi to jako neskutečná hovadina. Česnečka nebo gulášovka podávaná v chlebu? Znám. Ale polévka přímo z chleba? To neberu. No, tak si prosím jeden výchovný pohlavek, protože jsem byla hloupá a jdeme vařit!
Připravíme si:
♠ cca 400 gramů chleba bez kůrky (recepty se v tomhle různí, já kůrku nechala kachnám)
♠ 1,5 litru vody a kostku/bujón nebo 1,5 litru zeleninového vývaru (dávám zpravidla od oka)
♠ špetka muškátového květu
♠ sůl, pepř, čtvrt lžičky kurkumy
♠ 200 ml smetany
♠ cibulka, pažitka nebo pórek (na ozdobu)
♠ 40 gramů parmezánu (jde to i bez něj)
♠ olivový olej nebo zakysaná smetana
Začneme rozdrobením chleba. Nebo nakrájením na malé kostky. Vše dáme do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Neodměřovala jsem. Dala jsem vodu tak, aby byl všechen chleba namočený. Přidala kostku zeleninového vývaru a dala na plotnu. Nesolte a nepepřete dopředu!
Proč? Protože chleba sám o sobě už slaný je a v závislosti na vybraném chlebu bude polévka už v podstatě ochucená. Proto hlasuji pro variantu dokořenit až hotovou ;-)
Přivedeme k varu a necháme probublávat, dokud se chleba nerozpustí. Pro jistotu můžeme ještě promixovat ponorným mixérem.
Ano, ta barva není úplně vábná, ale chuť vám to mnohonásobně vynahradí. Rozmixovanou polévku dochutíme - kurkuma, muškátový květ, sůl, pepř, smetana, nastrouhaný parmezán, případně voda, zdá-li se vám konzistenčně moc hustá. Osobně si umím představit i variantu se špetkou kari, které by dodalo pikantnost.
Podáváme s nasekaným pórkem, jarní cibulkou nebo pažitkou. Můžeme pokapat olejem nebo přidal lžíci zakysané smetany. Představivosti se meze nekladou. Co nedoporučuji, jsou krutony. Polévka je sama o sobě dost hutná a dát si k ní ještě pečivo v jakékoli formě by bylo už moc, tedy za mě. Vy dlabejte s čím je libo - dobrou chuť!
Takový pěkný, blátíčkový! Ale kdyby mi to někdo naservíroval pod nos, určitě bych nepohrdla! :)
OdpovědětVymazatbahínková barvička, ale chuť ten estetický zážitek mnohonásobně vyrovná :D
Vymazat