středa 13. září 2017

Dnes si uvaříme... další polévku!

recept - chlebová polévka


Nějakou dobu jsem po něčem podobném pokukovala. Chlebová polévka mě lákala, ne že ne. Na druhou stranou - nevím - přišlo mi to jako neskutečná hovadina. Česnečka nebo gulášovka podávaná v chlebu? Znám. Ale polévka přímo z chleba? To neberu. No, tak si prosím jeden výchovný pohlavek, protože jsem byla hloupá a jdeme vařit!


Připravíme si:

cca 400 gramů chleba bez kůrky (recepty se v tomhle různí, já kůrku nechala kachnám)
1,5 litru vody a kostku/bujón nebo 1,5 litru zeleninového vývaru (dávám zpravidla od oka)
špetka muškátového květu
sůl, pepř, čtvrt lžičky kurkumy
200 ml smetany
cibulka, pažitka nebo pórek (na ozdobu)
 40 gramů parmezánu (jde to i bez něj)
olivový olej nebo zakysaná smetana


Začneme rozdrobením chleba. Nebo nakrájením na malé kostky. Vše dáme do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Neodměřovala jsem. Dala jsem vodu tak, aby byl všechen chleba namočený. Přidala kostku zeleninového vývaru a dala na plotnu. Nesolte a nepepřete dopředu! 

Proč? Protože chleba sám o sobě už slaný je a v závislosti na vybraném chlebu bude polévka už v podstatě ochucená. Proto hlasuji pro variantu dokořenit až hotovou ;-)

Přivedeme k varu a necháme probublávat, dokud se chleba nerozpustí. Pro jistotu můžeme ještě promixovat ponorným mixérem.


Ano, ta barva není úplně vábná, ale chuť vám to mnohonásobně vynahradí. Rozmixovanou polévku dochutíme - kurkuma, muškátový květ, sůl, pepř, smetana, nastrouhaný parmezán, případně voda, zdá-li se vám konzistenčně moc hustá. Osobně si umím představit i variantu se špetkou kari, které by dodalo pikantnost.

Podáváme s nasekaným pórkem, jarní cibulkou nebo pažitkou. Můžeme pokapat olejem nebo přidal lžíci zakysané smetany. Představivosti se meze nekladou. Co nedoporučuji, jsou krutony. Polévka je sama o sobě dost hutná a dát si k ní ještě pečivo v jakékoli formě by bylo už moc, tedy za mě. Vy dlabejte s čím je libo - dobrou chuť!








2 komentáře:

  1. Takový pěkný, blátíčkový! Ale kdyby mi to někdo naservíroval pod nos, určitě bych nepohrdla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bahínková barvička, ale chuť ten estetický zážitek mnohonásobně vyrovná :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)