středa 12. září 2018

knihovna - I. Eichlerová a J. Havlíčková: Já mám v krabici cukr a krupici


A co máte v krabici vy?


Naskytla se mi možnost nové spolupráce s nakladatelstvím Portál. Tímto děkuji Katce (snad se na mě nebude zlobit za tykání) za důvěru a těším se, co nám spolupráce přinese. Jejich ediční plán je plný skvělých kousků – nakoukněte zde. Vyberou si ti, co se chtějí vzdělávat, přečíst něco odborného, zabrousit do zákoutí umění, psychologie či výchovy a své si tu najdou i malí knihomolové, případně jejich maminky. Ať pro čtení před spaním, tak i pro sebe. 


zdroj obrázku klik

Knihu najdete na:






Soubor říkanek pro děti od 5 let je určen především k procvičování výslovnosti hlásek R a Ř. Autorky-logopedky při psaní a následném řazení říkanek dodržují pravidlo jedné cvičené souhláskové skupiny v každé říkance a zastoupení všech, tedy i méně častých skupin. Dítě se tak může učit říkanku jen s tou souhláskovou skupinou (slabikou), kterou už zvládá ve slovech, nebo si naopak vybere pouze to spojení, jež právě nacvičuje pod vedením logopeda. Pro předškolní děti jsou básničky zábavou; učí se je rády. Proto mohou říkanky doprovázené veselými obrázky E. Rémišové zaujmout také děti, které nemají s výslovností žádné potíže.




Autor: Ilona Eichlerová, Jana Havlíčková
Nakladatelství:  Portál
Žánr: Pro děti a mládež
Rok vydání: 2015
Počet stran: 96
Série: není
Ilustrace: Eva Rémišová

Očekávání:

Podle náhledu tří stránek jsem doufala v milé ilustrace a příjemné, smysluplné říkanky. Možná si říkáte, co je na říkankách světoborného, ale věřte mi, že některé jsou otřesné nebo nejdou z pusy, takže se trocha pátrání po lepších rozhodně vyplatí.



Skutečnost:

Nad očekávání. Přiznávám, že šlo tak trochu o střelbu naslepo. Ovšem i bez dlouhého a pečlivého míření se mi výběr povedl na výbornou.

Nejde jen o ilustrace, které jsou roztomilé, snadno rozpoznatelné a nápadité. Jde i o text samotný a skladbu básniček. Nejen, že mají dětem usnadnit trénování a učení problémových písmenek. Užijí si je i dítka, která zatím ještě nemluví nebo s r a ř problémy nemají. Sama jsem si říkala, jestli nejsem pitomá – objednávat něco pro dítka od pěti let, když je to dost brzy.

Uklidnily mě samy autorky hned v úvodu. I dle jejich slov může tato knížečka sloužit menším dětem. Naučí se netradiční básničky, ukazují předměty a zvířátka na obrázcích. Rozhodně si ji užijí.  A pokud se knihu podaří uchránit před zničením, bude za pár let sloužit i při trénování oněch ošemetných hlásek.

Knize nelze upřít praktické a zároveň zábavné využití, které dětem pomůže, pokud je trápí špatná výslovnost a zároveň je to nenásilnou formou. Ilustrace – a neříkám to poprvé – jsem si zamilovala. Neuvěřitelně krásné, roztomilé a přitom ne vysloveně dětské. Rozumíte tomu? Jednoduše něco, co se vám může líbit ve třech letech stejně jako v padesáti a nemusíte si hned připadat infantilně. Říkanky jsou melodické, mají hlavu a patu, nejsou nijak drastické nebo morbidní či snad nesmyslné.



Nejspíš se budete smát, ale narazíte na vše možné při čtení říkankových knih nebo leporel. Například: Oženil se mraveneček, vzal si ženu mušku. Posadil ji na lavičku, dal jí cucat hrušku. A teď mi řekněte, jak vysvětlíte, že si mraveneček může vzít mušku a proč cucá hrušku, když je tak maličký a hruška tak veliká? Ano, v podstatě se pozastavuji nad hovadinou, je to říkanka. Tečka. Ale tady máte názornou ukázku toho, že i obyčejná říkanka se může obejít bez podobných… blbostí, které popletou hlavu nejen prckům, ale i rodičům při vysvětlování.

Kniha má – a to je další bonus – 96 stran. To není málo na knihu pro děti, ovšem ani moc. Rozsah tak akorát a za cenu do dvou set skoro nemám co dodat a dávám pět kachniček z pěti. Abych neplácala blbosti, je to krásných 186,- Kč. Ano, jsem nadšená a opravdu hodně. Je mi jasné, že recenze na dětskou literaturu není úplně pro každého, leč pro mě to zase je krok trošku jiným směrem a jsem za něj ráda.

Na webových stránkách nakladatelství najdete jak tři malé ukázky z knihy, jednu se vám pokusím vložit i sem, tak odbornou recenzi od klinické logopedky Mgr. Evy Kredbové a navíc jako bonus rozhovor se samotnými autorkami. Mně je naprosto jasné, že se podívám, co ještě mají na svědomí, plus se moc ráda poohlédnu po práci ilustrátorky Evy Rémišové. Učarovala mi. Nebudu nic zastírat.

Vy mi můžete napsat, na jakou dětskou knihu nikdy nezapomenete a která vás provází i teď, v dospělosti. Inspirace není nikdy dost! Přemýšlím, jestli toho shrnutí není málo, jenže co víc dodat? Rozumná cena, kvalitní tisk i volba papíru. Pevná vazba, která působí bytelně, i když listuje malý prcek. Dechberoucí ilustrace a zábavné plus praktické říkanky. Podruhé pět z pěti a šmytec.



3 komentáře:

  1. I love to see this types of post. I am impressed to read this article. Thanks for shaire with us.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)