pátek 27. března 2020

knihovna - P. Świst: Komisař

První byl Prokurátor, následuje Komisař!

A po něm přichází… 27.4. Podezřelý, čímž nepatrně předbíhám. Nejprve si musíme připomenout, že první díl – Prokurátor – odešel s hodnocením 3,5. Na jakou příčku se vyhrabe Komisař a zda budu chtít číst pokračování, o tom si povíme na konci dnešní recenze. Spojení akce či thrilleru s erotikou je moje topka, proto směle do toho a půl je hotovo!

zdroj obrázku klik



Zuzanna Kadziewiczová žije jako ve slonovinové věži. Milující otec – byznysmen – svou jedinou dcerušku finančně zajistil. Zuzanna sice pracuje jako pedagožka, ale nedělá to kvůli penězům. Prostě jen velmi ráda pomáhá dětem. V jejím světě odtrženém od skutečnosti se jednoho dne objevuje muž. Radosław je vzdělaný, mužný, atraktivní, dobře vychovaný a bohatý. Dokáže trávit večery v divadle stejně jako trpělivě radit při nákupech v buticích. Navíc se po pěti týdnech známosti ukáže, že je to džentlmen i v posteli. Jednoduše ideální chlap. Tento vysněný muž však bohužel pracuje u policie. Je to komisař Radosław Wyrwa – specialista na tajné akce. Zuzanna je pro něj pouhou loutkou, která má posloužit jako prostředník k tomu, aby pronikl do nekalých kšeftů jejího otce… celá anotace např. tady.

Z anotace nám Zuza vychází jako totální fiflena lomeno trubka a Wyrva coby záporák přímo učebnicový. Prosím, takto tedy ne, žádné předjímání, věci mohou být úplně jinak! Budu-li postupovat stejně nebo podobně, jako u prvního dílu (tady), pak opět kladně hodnotím obal. Jsem ráda, když se nad ním někdo zamyslí a ne, aby si řekl: Ale co, je to erotika, jebnu tam svalovce s pekáčem buchet nebo polonahý pár a je vymalováno. To už raději vtipnou hrůzu alá Sexy mlékař nebo právě něco ve stylu Prokurátora či Komisaře, co neřve „sex“ na deset kilometrů.

„…Seděl jsem tam s oduševnělým výrazem a v hlavě mi kroužila představa, jak přistupuju k umělci, z nástroje, co určitě stál spoustu peněz, vytrhávám strunu, obtočím mu ji kolem krku a použiju jako garotu…“

Znovu nelze autorce upřít, že psát umí. A sice čtivě. Napínavě. Chvíli se nudíte a vzápětí nestíháte, neb se děj komplikuje, stupňuje, dramatizuje. Jistě, obvyklá klišé   aka uspokojím průměrné lamy bažící po drsných mužích a křehkých ženách, nemluvě o pár dalších, se nám tu objevují, nicméně… pokrčení rameny… a co? Paulina si nehraje na nového Alexandra Dumase nebo Agathu Christie. Dostáváte přesně to, co je vám slibováno. Tajné akce, vysněného muže, nanynku, drsňáka, detektivní zápletku, která tentokrát není tak náročně propletená jako u Prokurátora, přesto vás děj několikrát překvapí.

„…Nechtěl jsem, aby mě někdo viděl s Kingou. Zvlášť před zastupitelstvím, kde pracoval její chlap. Zuby nejsou tráva, znovu nevyrostou…“

U sérií zpravidla rozebíráme, zda jde díly číst na přeskáčku nebo je nutné dodržet pořadí. V dnešním případě důrazně doporučuji pořadí dodržet! Komisař nejen, že navazuje na Prokurátora, on z něj vychází. Ještě jednou, stručněji a lépe: První Prokurátor, druhý Komisař (třetí Podezřelý), protože jinak z toho nebudete (t)lamy, ale zmatené lesní včely a nic vám nebude dávat smysl.

Připouštím myšlenku, že se mi druhý díl líbil o něco víc než ten první, který mi přišel hrubý, neotesaný, erotika nedotažená a měla jsem skutečně víc výhrad. Kniha svištěla jedna báseň, dialogy se vydařily, atmosféra byla nad očekávání stejně jako akce. Spojení detektivky s pikantním okořeněním erotikou, která není nikterak uhlazená a romanticky přeslazená plus nestojí na prvním místě, se ukazuje jako přesně můj styl. Proto budu dnes hodnotit číslem 4.

„…Přísahal jsem si, že až to všecko skončí, budu půl roku randit výhradně s holkama, co se grilujou v solárkách a nosí růžový umělohmotný boty. S takovýma, co si myslí, že foie gras je nějaká součástka k peugeotu…“

Autor:  Paulina Świst
Nakladatelství:  Knihy Dobrovský – edice Kontrast (web)
Žánr: erotika, detektivka
Rok vydání: 2019 (rok vydání originálu 2017)
Počet stran: 304, ebook ve formátu epub 189
Série: Prokurátor, díl druhý
Překlad:  Martin Veselka


Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji Zuzance a eshopu Palmknihy.cz

2 komentáře:

  1. Jednou, alespoň na pár dní, by se mi taky moc líbilo žít ve slonovinové věži :).
    Díky za knižní tip :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji i já - zrovna jdu psát recenzi na knihu, která si myslím, že by to mohla zajímat - zabývá se rodokmeny, tak to bude snad lepší sorta než erotika, kterou moc nemusíš ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)