čtvrtek 15. října 2020

knihovna - H. Tullet: LA! Knížka, která dělá zvuky

Jak snadno mě lze dostat!

Ze situace kolem nás se mi solidně zvedá kufr. Místo tolerance, vzájemné pomoci, podpory se všude nadává, kleje, uráží, hází špína a vyčítá. Jsme národ šprýmařů, švejků a srandistů, tak co se spojit a přijít na to, jak si situaci zpříjemnit? Usnadnit? Zvedat si navzájem náladu? Knihy jsou jednou z cest. A pokud se u nich dá zažít legrace bez ohledu na věk, jsou teď ještě vítanější. Proto směle za dnešním kouskem!


Anotace: Další hravá kniha známého výtvarníka Hervé Tulleta je tentokrát zaměřená na zvuky. Hravou formou, jakou známe z jeho Knížky nebo Barev, rozpohybovává barevné puntíky, které tentokrát děti doprovázejí zvuky. Velký puntík je velké LA, zatímco malý jen malé la, to dá rozum…


Jakmile jsem si přečetla nápis Knížka, která dělá zvuky, okamžitě jsem zajásala, neb miluji interaktivní knihy, které podporují další smysly a je možnost si s nimi vyhrát i na jiný způsob. Takže jsem knihu otevřela a jala se testovat, cože to tedy bude, než to vrznu mrněti (upřímně – občas si s věcmi primárně pro děti vyhrajeme nejvíc právě my). Mačkám… mačkám… a nic… tak hledám část, kde by se hypoteticky měly nalézat baterie s tím, že je potřeba vytáhnout záslepky. K mému zděšení jsem nic nenašla.

Fígl totiž spočívá v úplně něčem jiném – ty zvuky máte dělat vy! Ano, je mi jasné, že anotace cosi naznačuje, nicméně já je okamžitě po přečtení zapomínám a znovu se k nim nevracím. Nebudu prozrazovat žádné další detaily. La! je interaktivní i bez motorku, repráčku a knoflíkových baterií. Je s ní sranda a nám přišla neskutečně vhod, neb dcerce dělá (vyjma jiného) potíže vyslovovat písmenko L a jedním ze způsobů, které nám byly doporučeny logopedkou, je zpívat la, li, le a podobně.


Jenže, co si budeme nalhávat, kvalita mého přednesu a zpěvu se nesetkává s valným úspěchem. Proto přišla na řadu tato kniha a situace je zachráněna. L sice není zdaleka vypilováno, nicméně u knihy se smějeme pokaždé a učení tak není nudné a ani není potřeba obtížně přesvědčovat, jako v jiných případech. Díky za tyto nečekané pomůcky!


Ovšem i bez logopedických trablů si můžete s puntíky vyhrát. Učit se či opakovat barvy, tvary, vymýšlet různé další zvuky, melodie i způsoby zábavy a nemusím ani zdůrazňovat, že v tom podzimním počasí je smích náhrada za chybějící sluníčko. Trapně se opakuji a dochází mi superlativy. La! si odnáší plný počet. Nemám jedinou výtku. Vazba je bytelná. Nápad k nezaplacení. Barvy živé a veselé. Zpracování i vysvětlení vyčerpávající. Tentokrát to není o textu, nýbrž o myšlence a ta samotná podporuje zpěv (budeme dělat, že o jeho zákazu v danou chvíli nevíme), hraní, spolupráci, blbinky, veselost plus vám ušetří i spoustu nervů, jestliže vás trápí řečová nedokonalost. Výhra ve všech směrech! Potlesk!

Autor: Hervé Tullet… francouzský umělec, jeho Knížka nebo Barvy se staly bestsellery

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětské (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020 (originál v roce 2018)

Počet stran: 64

Překlad: Martin Bedřich

Pořizovací cena – aktuálně (říjen 2020) zvýhodněná je 169,- Kč a já děkuji Kačence za další radost do podzimních dní!


2 komentáře:

  1. S písmenkem L jsme měli taky problém, Matěj ho vyslovoval jako polské s čárkou přes, ale vzhledem k tomu, že tam máme kořeny, jsem mu to neměla za zlé :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady se místo l říká J - občas je to vtipné - nicméně ne úplně žádoucí - a naše kořeny - tedy jejich část, je v Pethau bei Zittau, čili ne tak úplně daleko od vás, pokud mě znalosti zeměpisu neklamou :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)