neděle 28. února 2021

knihovna - T. Rath a D. O. Clifton: Jak plný je tvůj kbelík?


Nálada na bodu mrazu, jdeme se s tím poprat!

Posledně jsme si společně dali špetku filozofie a dnes ji nahradíme pro změnu psychologií. Já vím, může se vám to zdát jako naprostá ztráta času, nicméně jde o tak tenkou knížečku, až se stydím, že jsem ji poněkud odkládala, když se v podstatě dá slupnout jako malina ke svačině. Samozřejmě, jedna bobulka vás nezasytí a stejně tak z vás jedna kniha neudělá odborníka na slovo vzatého. Nebudeme však klesat na mysli, právě naopak. Naběračky do ruky! Jo, vy nechápete proč? Tak od začátku!

Americký Gallup zaujímá přední světové místo v oblasti výzkumu veřejného mínění. Dva jeho špičkoví odborníci, kteří napsali tuto knihu, užívají jednoduchou metaforu kbelíku a naběračky, aby ohodnotili, jestli náš kontakt s jinými lidmi (partnery, přáteli, spolupracovníky nebo třeba úplně cizími lidmi) přispívá k naplnění našeho kbelíku, tedy k intenzivnějšímu zakoušení pozitivity, či z něj naopak ubírá, tedy způsobuje, že prožíváme negativně. Jádrem knihy je přesvědčení, že i ty nejnepatrnější interakce ovlivňují naše vztahy, produktivitu, zdraví a délku života. Autoři za pomoci zajímavých faktů, výzkumů, strategií a příběhů ukazují, jak se v práci i v životě cítit lépe a jak k tomu dopomoci druhým. Kniha je doplněna průvodcem pro ty, kdo chtějí její myšlenky uplatnit v týmech a organizacích. Jak plný je tvůj kbelík? byl nejúspěšnější publikací v žebříčku New York Times a představuje jednu z nejprodávanějších knih nakladatelství společnosti Gallup.

Pokud teorii opravdu hodně zjednoduším, pak jde o toto: Představte si sami sebe jako kbelík – Inu, máte to konec konců v anotaci – to, s čím se setkáváme, nám buď naběračku do kyblíku přidá, nebo naopak sebere. Zní to jako hovadina? Zapojte představivost. Nesetkáváte se snad dnes a denně s něčím/někým, co/kdo z vás doslova vysává energii? Pak je potřeba najít pro změnu něco, co vám ji opět doplní, protože nikdo nechce být na konci dne prázdný kbelík! A záležet může i na úplných maličkostech. 

Posledně jsme si ukázali, že je rozdíl, pokud řeknu Mám dvě děti/jsem máma nebo Mám práci/jsem zaměstnaný. A v dnešním pojetí, které je zaměřené primárně na psychiku, se nás kniha snaží dovézt ke změně vnímání. Místo negativních věcí se máme pokoušet vypíchnout ty pozitivní. Uplatnění této teorie je podle všeho hodně účinné i ve vztazích na pracovišti aneb kdo je lepší šéf? Ten, který neustále poukazuje na vaše nedostatky či ten, který si najde něco, za co vás pochválit? Ne přehnaně, ale upřímně.

Zároveň je však důležité držet se zlaté střední cesty a ani pozitivní motivaci nepřehánět, protože se potom, naprosto logicky, stává negativní. Klíčové slovo je vyváženost! Pro koho je tedy kniha určená? Opravdu pro každého nebo jen pro nabručené šéfy? Upřímně – pro každého. Je jedno, jestli pod sebou v práci někoho máte či nikoli, bohatě stačí, že přicházíte do styku s jinými lidmi a máte moc ovlivnit svým chováním i je.

Že vám to zní až moc jednoduše? Prosím vás, tato kniha není žádné dogma nebo zaručená příručka přežití na pracovišti. Je to jen nápověda, směrovka, tip. Nikdo vám neřekne takhle je to správně, tak to dělej a všichni budou happy, svět bude zalitý sluncem, za den nepotkáš jediného blbce a místo prdů z tebe vyjde duha. Tak svět nefunguje a všichni už jsme dostatečně staří na to, abychom to věděli.

Knize bych udělila hodnocení číslo čtyři. Má teoretickou část, i tu praktickou. Je psaná srozumitelně, její rozsah je ohromujícně krátký a skrývá potenciál. Navzdory tomu si umím představit, že ji někdo odloží coby nudnou příručku a druhý naopak zastaví až s poslední stránkou a něco si z ní odnese. Cena je příznivá, formát sdílný. Nemám co dodat.

Autor: Tom Rath, Donald O. Clifton

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: psychologie (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2021 (rok vydán originálu 2004)

Počet stran: 104

Překlad: Ondřej Fafejta

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 199,- Kč.

Psycholog Tom Rath v Gallupově ústavu vede výzkum pracovního prostředí a vůdcovství. Je autorem několika velmi úspěšných knih. Jeho dědeček, psycholog Donald O. Clifton byl předsedou Gallupu. Americká psychologická asociace ho označila za „otce psychologie silných stránek“. Byl autorem široce používaného testu silných stránek a spoluautorem několika publikací.


2 komentáře:

  1. Kbelík je v této době plné fantasmagorií ještě v pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JO, kadibudka by asi byla příhodnější - kruci, kde je opice, co si zakrývá oči? :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)