sobota 4. prosince 2021

knihovna - O. Preußler: Oslík a vánoční andělíček


Dětsky krásné se špetkou rodičovského sarkasmu!

Je libo takovou milou pohádku o davové hysterii v čele s oslíkem, jesličkami a přemilým Jezulátkem? Vítejte, dnešní kousek pro malé děti… ironii jsem měla nechat za dveřmi. Úplně se nehodí. Máte doma mrně ve věku 3 až 6 let a nevíte, jak nadhodit a vůbec začít s povídáním o Vánocích, jesličkách, panně Marii a tak? Možná pro vás mám pomocníka!

Oslík se jednoho rána probudí a zjistí, že maminka je pryč! Naštěstí nezůstane dlouho sám. Navštíví ho andělíček, který o mamince ví – je u jesliček, kde se v noci narodilo Jezulátko. Oslík s andělíčkem se společně vydají do betlémské stáje a pozvou každého, koho potkají, aby se k nim připojil. Děti, ovčák s ovečkami, pekař s pekařkou a pekaříkem, párkařka a dokonce i policejní strážmistr se k nim přidají a společně prožijí u jesliček vánoční zázrak.

Cílovou skupinu jsme si řekli – 3 až 6 let. Množství textu tedy odpovídá zvolenému věkovému rozmezí a prim hrají hlavně ilustrace. Které, zcela upřímně, celou situaci dost zachraňují. A navíc poskytují prostor pro miliardu doplňujících otázek a rozšiřujících příběhů. Ten hlavní je vlastně prostý. Oslík ztratí maminku – velmi častý motiv v dětských knihách – maminka hledá potomka či potomek pátrá po jednom z rodičů – a vydá se ji hledat. Cestou spolu s malým andělíčkem, který mu pomáhá a provází ho, přiberou do party kde koho a jdou, jdou… kam? No, to neuhádnete… do betlémské stáje!

Pokud tedy chcete, aby vaše dítko mělo o tomto vánočním tématu nějaké povědomí již od útlého věku, Oslík a vánoční andělíček představuje cestu. Jde o to, že tu není ten náboženský marast okolo. Čistě vánoční a roztomilý příběh, který nikomu nic nevnucuje, se svátky má přímou souvislost a zároveň není propagandistický, náročný ani zbytečně složitý.

Dospělý knihu slupne za chvíli jako jednohubku. S dítky vám vystačí na jedno odpoledne nebo maximálně na dvě čtení před spaním. Letos těmto tematickým knihám nějak propadám. Líbí se mi to kouzlo a fakt, že na malého čtenáře není vyvíjen žádný nátlak a necpe se mu do hlavy nějaká ideologie či přehršel informací a složitých vztahů.

Přináší Oslík a vánoční andělíček něco světoborného? Ne. Avšak zaujme svou roztomilostí. Výraz přemilé Jezulátko mi přišel na jednu stranu zvláštní až divný a na druhou roztomile kouzelný. Měnilo se to stránku od stránky. Ilustrace Christiane Hansen jsou okouzlující a navíc propracované. Při každém otevření knihy se mi líbí, že se na celoplošném obrázku (pokreslená je opravdu každá strana komplet) vždycky něco najdeme – nějaký detail či situaci. Zajíčci, kteří dělají ve sněhu andělíčky, různí ptáčci sedící na vrbě, veverky mastí karty o žaludy, tahanice o preclík a podobně.

Prostě příjemný příběh s vánoční tematikou, který potěší, pohladí, podpoří společně strávený čas a touhu něco se dozvědět a zároveň něco sdělit. Někdy prostě přijdou témata, kdy nevíme, jak o nich začít, ale jsou tu a nesejde na otázce víry a ani na tom, zda u vás doma naděluje dárky Ježíšek, vy, Santa, nikdo, všichni… je to o povídání, zvědavosti, možná i o tradicích, ale v jiné formě.

Rok vydání: 2021

Počet stran: 32

Překlad: Viola Somogyi

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 254,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Otfried Preußler popisoval sám sebe coby vypravěče příběhů a je považován za jednoho z nejznámějších a nejúspěšnějších německých spisovatelů. Mnohé jeho knihy – například VodníčekMalá čarodějniceČarodějův učeň nebo Loupežník Zuřivous – jsou pevnou součástí dětských knihovniček po celém světě.
Christiane Hansen už ve školce počmárala každou příhodnou plochu. Později studovala ilustraci na hamburské Vysoké škole pro užitou vědu. Od roku 2000 pracuje jako ilustrátorka na volné noze pro různá německá nakladatelství.




2 komentáře:

  1. My jsme Ježíška sakumprásk se vším všudy dětem zatloukli. Když tedy nepočítám manželův úlet o tom, že když Ježíš vstal po několika dnech z hrobu, nevypadal už tak dobře, jako před smrtí a proto nosí dárky, aby se ho děti méně bály :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My o něm tedy mluvíme, ale dopis psala obecně, co by si přála pod vánoční stromek a občas pronese hlod typu - jak chodí Santa k těm, co nemají komín a podobně :)

      :D Ježíši, to je ale hustá teorie! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)