středa 1. prosince 2021

tvoříme s dětmi VII. - svícen sněhulák

Světýlek není nikdy dost!

A protože do čistě vánočního tvoření se mi moc nechce, máme tu tématiku zimní a zároveň i jistou formu recyklace. Pálíte doma svíčky? Tím nemyslím, zda je vrhnete do ohně, ale zda si je zapalujete. Kvůli vůni, zakrytí pachu kouře, atmosféře, náladě... jen tak... Potom vám určitě zbývají jejich obaly. Nejčastěji bývají skleněné. My do nich nalijeme vroucí vodu (raději v dřezu, kdyby některá svíčka praskla) a necháme vychladnout. Vosk se rozpustí, vyplave na hladinu, ztuhne a jde hravě odstranit to, co ve svíčce případně zbylo... poté stačí umýt, osušit a materiál na tvoření máte na světě!

Dnes z něj tedy bude sněhulák, ale nejprve dáme dohromady, co vše budete potřebovat:

- skleněnou dózu od svíčky, umytou, ideálně s víčkem. Velikost nechám na vás, jde to z malé i z velké. My měli malou Yankee Candle

- papírové kapesníky - dvou nebo tří vrstvé

- disperzní lepidlo (prostě takové, které po uschnutí zprůhlední)

- černou lihovou fixu či fixu na sklo a keramiku

- oči - buď hotové, nebo černý a bílý papír

- oranžový papír na nos

- cokoli na knoflíky - kuličky z polystyrenu, knoflíky, kolečka z barevného papíru, nějaké kamínky, korálky - fantazii se meze nekladou

- stuhu na šálu

Máme všechno? Já doufám, že ano. Přiznám se, že tohle je zatím asi nejsložitější návod, jaký tu sepisuji. Papírový kapesník si rozdělte na jednotlivé vrstvy (pokud jste zvolili vícevrstvý) a natrhejte na menší kousky. Nalijte si trochu lepidla na plastové víčko, do misky či na tácek. Vezměte si štětec a natřete zvenku povrch svíčky. Na ten přilepujte postupně útržky kapesníku a opět je potřete lepidlem, aby krásně přilnuly. Můžete vrstvit a vzájemně překrývat. Sněhulák vypadá lépe, když je tam těch kapesníků více.

Já se bála a trochu šetřila, cácorka se naproti tomu nebála vůbec a její sněhulák vyšel o moc lépe. Proto se rovněž nebojte. Počítejte s tím, že takto připravený základ bude nějakou chvíli schnout. My ho nechaly do druhého dne. Víčko od svíčky pomalujte (zvenku i zevnitř) černou nebo hnědou lihovkou, aby měl sněhulák fešný klobouk.

Jakmile je lepidlo zatuhnuté a kapesníky suché, můžete sněhuláčky dotvořit. A je to jen a jen na vás. Na internetu se dají dokonce najít i varianty s klapkami na uších. Klíčový výraz pro gůglení je: DIY SNOWMAN CANDLE JAR. A on vám strýček vyhodí celou řádku inspirací.

Očička používáme nalepovací, kupovala jsem kdysi na Aliexpresu (Jak je to teď vlastně s tím clem?) pixličku s různými velikostmi. Nos z papíru, šálu ze stužky a knoflíky z knoflíků a červených polystyrenových kuliček. Ale jak stále opakuji, fantazii se meze nekladou a můžete si vystačit i s barevnými papíry.

Doporučuji dovnitř nedávat klasickou čajovku, ale její variantu na baterky. Netuším, jak by reagovalo rozehřáté lepidlo. Navíc tak může sněhuláček svítit bez obav i v dětském pokojíčku. My musely další den vytvořit ještě jednoho dědovi, protože to zaprvé píďalu bavilo, a zadruhé sklidil výtvor velký úspěch. 

Platí zákaz šíření fotografií bez mého souhlasu a u příštího tvoření či knižní recenze na viděnou!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)