sobota 29. ledna 2022

knihovna - I. Eichlerová + J. Havlíčková: Logopedické hádanky 2


Pomocník pro neposlušné jazýčky! 

Posledně jsme se společně podívali na vzdělávací a zábavné leporelo od Vendulky Hegerové a dnes ji tu máme znovu. Tedy její ilustrace. O textovou stránku se postaraly společně Ilona Eichlerová a Jana Havlíčková. Padla na mě nostalgie – od tohoto autorského dua jsem totiž měla svůj první recenzní výtisk z nakladatelství Portál. V září 2018… rovněž logopedickou záležitost Já mám krabici cukr a krupici!

Logopedické hádanky ve formě veršů, v nichž musejí děti samy přijít na správný rým, se staly v rodinách, ve školkách, školách i na logopedických pracovištích velmi oblíbenými, a proto autorky vytvořily jejich pokračování. Kniha Logopedické hádanky 2 opět hravou formou pomáhá v upevňování výslovnosti českých hlásek (procvičují se zde všechny nejčastěji trénované souhlásky) a zároveň rozvíjí u dětí smysl pro rým, rytmus a jazykový cit. Odpovědi v podobě rýmu mohou děti zkusit nejprve uhádnout a poté zkontrolovat, zda je ke správnému obrázku dovede i cestička bludištěm. Tento úkol, při němž si procvičí vizuomotorickou koordinaci, dodává knize nový rozměr.

Logopedie je něco, s čím se již druhým rokem potkáváme prakticky každý den, protože cácorka má hodně neposlušný jazýček. Aktuálně zápasíme s písmenkem L. V rámci trénování jsme loni pořizovali Logopedické hádanky. Ty první. Logicky – proto má dnešní kousek v názvu číslo 2. Sloužily nám výborně, ne že ne. Nicméně musím přiznat, že vizuálně i co do principu nám více vyhovují tyto nové. Proč? Zaprvé ilustrace. Vendula Hegerová kreslí stylem, který mému oku lahodí více. To každý vnímáme jinak, stejně jako nám (ne)chutnají různá jídla.

Zadruhé je zde přidaná spojovací hra, což zmiňuje už anotace. Princip logopedických hádanek spočívá v tom, že máte rým a poslední slovíčko není napsané – hledáte ho na obrázku. V prvním díle skutečně musíte hledat na protější straně odpovídající ilustraci. Žádný strach, pokud nevíte, na konci obou knih máte k dispozici rozluštění. Ve druhém díle je ovšem přidán hravý prvek. Jaký? Cestička alias spojovačka, která vás ke správnému obrázku dovede. To je přínosné nejen pro menší dítka, která si nejsou jistá a nemají tak velkou slovní zásobu, ale i pro rodiče a starší děti, které pro změnu třeba baví luštit bludiště a hledat cestičky.

A to je přesně případ mé cácorky. Bludiště zbožňuje. Takže i když má nechuť k trénování a náladu pod psa nebo je třeba nemocná, stejně ji Logopedickými hádankami 2 dokážu zaujmout a přesvědčit, aby hledala řešení rýmů a hravou formou se učila a zlepšovala. Je to možná nenápadná přidaná hodnota, avšak v reakci dítěte dokáže udělat neuvěřitelný rozdíl.

Ilona Eichlerová a Jana Havlíčková přišly se skvělým způsobem, jak rozšířit a vylepšit první knihu. Verše se neopakují, takže pokud s logopedií zápasíte déle (jako třeba my druhým rokem), je rozšíření a další výrazy a slovní spojení velkým obohacením. Na trhu je toho k sehnání hodně, ale neškodí mít mimo hromady vytištěných papírů i něco barevného ve vázané formě, co snadno vezmete ven, do kabelky, do batohu, do čekárny k doktorce, do vlaku a podobně.

Výtku nemám jedinou, obě knihy bereme do ruky několikrát za týden. Opakujeme, trénujeme, hledáme, hádáme. Není znát žádné opotřebení, vazba i hřbet drží, obrázky baví a silnější papír dětem ulehčuje otáčení stránek. Technická, praktická i vizuální stránka věci jsou tedy naprosto na výbornou! Otestováno a osvědčeno v praxi na maximální možné úrovni. Svou úlohu určitě splní i ve školce nebo na kroužku, který se věnuje mluvení či rozšiřování slovní zásoby.

Rok vydání: 2021

Počet stran: 96

Ilustrace: Vendula Hegerová

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 212,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Obě autorky jsou klinické logopedky s dlouholetou praxí. V Portále vyšly jejich velmi oblíbené knihy Já mám v krabici cukr a krupici, Velké logopedické pexeso 1–3, Logopedické pohádky, Kouká Mína do komína, Logopedické hry pro větší děti nebo Najdu Edu na posedu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)