úterý 25. ledna 2022

knihovna - K. Luka: Lesní klenot


Historická romance a česká autorka - co z toho bude?

Co by – čtivo! Druhý díl série Flemingovi dorazil i ke mně. Lovec věna mě velmi mile překvapil a bude tedy zajímavé vrátit se do rodiny Fergussona Fleminga, barona z Fallstone. Dnes nás čeká příběh jeho mladšího bratra. Překvapí mě Katherine Luka něčím? Udrží nastavenou laťku? Pojďme vstříc historické romanci z pera české autorky!

Rose Fieldingová je mladá dáma ze zchudlé šlechtické rodiny, leč titul otci léky nezaplatí a sňatek za účelem zisku také není v dohledu. Stává se společnicí vzdálené příbuzné, jenže postavení v cizí domácnosti je vratké a ponižující. A tak se jednoho dne ocitá bez peněz, zmoklá, promrzlá a ztracená v lese. Zdánlivě opuštěný dům, na který narazí, vypadá jako bezpečné dočasné útočiště. Tedy alespoň do chvíle, než na místo dorazí jeho majitel Dean Fleming, úspěšný továrník se zálibou v nezávazných vztazích.

Na úvod chválím anotaci. Navnadí a nic nespoileruje – věc přímo nevídaná. Skoro se začínám bát, jestli vám toho nevyslepičím víc já v recenzi! Druhým nádechem bych ráda vyzdvihla obálky obou dílů. Ano, v ebook verzi tolik nevyniknou, ale kdyby byla klasická – fyzická – kniha, byly by jemné, nápadité, neotřelé a opravdu krásné. Naprosto o tom nepochybuji.

Základní kulisu tvoří ošuntělý lovecký zámeček jménem Lesní klenot… nebo taky Lesní Klenot. V tom pojmenování, respektive psaní velkých písmen, vládne v textu trošku divočina. Toto sídlo, které potřebuje notnou dávku péče, aby se dostalo do obyvatelného a reprezentativního stavu, má nového majitele. Náhoda tomu chce, že se objeví na scéně zrovna ve chvíli, kdy si ho prchající děvče vybere coby úkryt před nepřízní počasí. Věci se dávají do pohybu poměrně pozvolna.

Nečekejte blesk z čistého nebe a lásku jako trám. Tady přichází na scénu rozum místo srdce. Dostáváme historickou romanci s prvky hate to love (od nenávisti k lásce), kde klíčovou roli sehraje dohodnutý sňatek. Atmosféra je výborně vykreslená, stejně jako intriky. Vše je příjemně a docela i napínavě rozehrané, i když sečtělý čtenář snadno vytuší směr příběhu.

Na autorce je znát jistá dávka vypsanosti. Pokud přimhouříte oči před otřepaným klišé a přijmete fakt, že 98% romancí (ať už historických či nikoli) je prostě předvídatelných, máte tu kousek, který v každém směru převyšuje obvyklý průměr. Žádné chyby, skvělé dialogy, dobré postavy, přiměřené množství omáčky a čtivost. To jsou trumfy, které Katherine Luka třímá v rukou.

Těším se na příběh třetího bratra – Niala. Tedy doufám, že na něj dojde! Rose a Dean byli příjemná dvojka. Pro milovníky erotiky (ne)mám dobrou zprávu. Nečekejte žádné rozvláčné líčení milostného aktu, spíš příjemné náznaky ve skromném množství. Líbí se mi, že nebylo nijak tlačeno na pilu. Zapracovala i notná dávka tvrdohlavosti postav, kdy vrtíte hlavou nad jejich chováním a máte chuť jim vrazit facku. Mám-li to říct jednoduše, Katherine Luka ve mne Lesním klenotem dokázala vybudit emoce a zájem. Udržela laťku, kterou nastavila Lovcem věna. Dokonce ji přeskočila s velmi slušnou rezervou.

Je to jednohubka? Ano. Je to čtivé? Ano. Je to něčím extrémní či šokující? Ne. Ve srovnání s konkurencí v daném žánru je to však něco, co si vede výborně a rozhodně má potenciál. Navíc jde o domácí autorku, takže je mé nadšení dvojnásobné! Milovníci historických romancí mají k dispozici velmi nadějný kousek a druhý díl série. Ovšem žádný strach, konec je, jak být má. Díly se dají číst nezávisle na sobě, nicméně pár z Lovce věna se tu objeví, proto by stálo za to nedělat si v příběhu nepořádek a vzít to hezky popořadě. Obojí slupnete jako malinu a bude chtít nášup!

Počet stran: 360

Rok vydání: 2020

Série: Flemingovi – díl druhý

Ebook vydalo nakladatelství Kknihy.cz, kde můžete koupit všechny autorčiny kousky – Lesní klenot za krásných 163,- Kč.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)