sobota 1. ledna 2022

knihovna - A. Kay: Anatomie od Adama


Tleskám "jiným" knihám!

Aneb napsat nudnou encyklopedii, která vám při pádu na nohu zpřeláme všechny kosti, umí snad každý. Ale udělat ji… no ale, vidíte mě? Zase hodlám napráskat všechno ještě před anotací. Měla bych se stydět. Jenže na to nemám čas, nadšení je větší, silnější a rychlejší – honem, než z toho všeho stihnu explodovat! Dětská (spíše pubertální) encyklopedie o lidském těle aneb na co se i dospělák bál zeptat, ale nutně to potřebuje vědět!

Úplný (a úplně nechutný) průvodce lidským tělem. Nesmírně vtipná dětská kniha od autora bestselleru Bude to bolet, doktore?

Přemýšlíte někdy nad tím, jak funguje vaše tělo? Lidské tělo je výjimečné, fascinující a… docela divné. Vaše tělo je divné, moje tělo je divné. Tělo vašeho učitele matematiky je ještě divnější. Tahle kniha vám odpoví na všechny důležité otázky, jako například: Je bezpečné jíst holuby z nosu? Jak velkou část života strávíme na záchodě? Proč nám v řasách žijí odporná stvoření? (Jo, já vím. Omlouvám se.). Tak se v klidu posaďte, udělejte si pohodlíčko, natáhněte si gumové rukavice a já vás vezmu na prohlídku vašich vnitřností plnou hovínek a blití. Vítejte v Anatomii* od Adama.

*Fajnové slovíčko pro nauku o těle. Vidíte? Už se učíte nové věci, a to čtete teprve anotaci.

Infantilně a se vší vážností, jaké jsem v tento moment schopna, vám sděluji, že Anatomie od Adama je boží! Vyčerpávající hodnocení, což? Žádné obavy, já to pojmu pořádně!

Adam Kay – britský spisovatel, komik, scénárista a bývalý lékař – si odběhl od beletrie a sepisování svých lékařských zážitků (má za sebou bestseller Bude to bolet, doktore?) vyměnil za pokus o encyklopedii, která by přiblížila dětem taje a záhady lidského těla. Primárně je kniha určena dětem od osmi let, ale lidi, i dospělák si ji užije a bude valit očadla.

416 stránek rozdělil mezi 14 kapitol, které zahrnují jednotlivé části a oblasti lidského těla. Na příklad tu máme kůži, srdce, mozek, kosti, svaly, střeva, rozmnožování plus kapitolu věnovanou životu a smrti a další pro změnu mikroorganismům. Obsah máte hned na začátku, následuje úvod a hned za ním jednotlivé kapitoly. Na závěr si pro nás Adam Kay přichystal poděkování, slovníček pojmů a abecední rejstřík pro snadnější vyhledávání, pokud bychom se chtěli k některému z témat vrátit.

Každá kapitola mimo popisu daného tématu obsahuje i několik zásadních a životně důležitých otázek, plus cosi jako pravda nebo lež, tady nazváno jasná věc x kec, kde autor vyvrací některé mýty. Nebo některé naopak potvrzuje. Které životně důležité otázky mám na mysli? Je bezpečné jíst holuby z nosu? Jak velkou část života strávíme na záchodě? Proč se nemůžeme sami polechtat? Proč nám kručí v břiše, když máme hlad? Proč v letadle víc prdíme? K čemu máme pupík? A mnohé další.

A další malá ukázka: Tipnete si, co je jasná věc a co kec? Vaše krev obsahuje zlato. Můžete polykat a dýchat zároveň. Nehty na rukou rostou rychleji než na nohou. Je možné slyšet barvy a cítit slova. V noci jste kratší než ráno… Veškerý text je doprovázen trefnými ilustracemi. Ty nejsou barevné, což by knihu vyzdvihlo ještě o stupeň výše, ovšem vtipné jsou zaručeně. Rovněž jsou přidány mnohé zajímavosti a doplňující informace.

Jistě, nejde o učebnici, se kterou se setkáte ve škole, i když já bych ji klidně nějakému mladšímu a pokrokovému kantorovi s chutí podstrčila. Anatomie od Adama je populárně naučný kousek, který dokáže děti a zejména čerstvé puberťáky skvěle uvést do tématu lidského těla. Nejsou tu složité definice, ale praktické věci podané srozumitelně a často i s notnou dávkou nadsázky. Adam Kay se však nevyhýbá ani těžkým tématům jako je smrt, různé nemoci, problémy a neduhy. Zároveň však nic nezlehčuje ani neparoduje a za to před ním smekám.

Anatomie od Adama je vtipná a velmi přínosná bichlička, která sice uvnitř nehraje všemi možnými i nemožnými barvami, nicméně informacemi je naditá od první až po poslední stránku! Neuvěřitelně zdařilý počin, který ve čtenáři dokáže probudit zvědavost a něco ho zábavnou a nenásilnou formou naučí.

Počet stran:  416

Překlad: Jana Hlávková

Ilustrace: Henry Paker

Knihu můžete zakoupit na webu nakladatelství Jota za 318,- Kč. 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)