úterý 4. ledna 2022

knihovna - S. Messenger: Nespatřeni

Vrhám se na čtvrtý díl!

Odpustím si své obvyklé remcání, že fantasy vlastně nečtu. Proč? Protože je to ptákovina. Čtu všechno. Žánr nerozhoduje. V loňském roce jsem lítala z jedné oblasti do druhé a bylo to velmi osvěžující počínání. Jistě, mám své základní tábory, do kterých se ráda a opakovaně vracím. Avšak zaujme-li mě téma, nápad či obálka, slupnu prakticky cokoli. Dnešní kniha voní příslibem i notnou dávkou opatrnosti. Přece jen jde o čtvrtý díl a laťka je proklatě vysoko!

Sophie Fosterová od svého příchodu do Ztracených měst prožila už řadu dobrodružství. Po bitvě na Mount Everestu zjišťuje, že na ni čekají nové nástrahy, a rozhodne se uchýlit pod ochranu skupiny Černá labuť. Přemisťuje se spolu se svými přáteli do jejich tajného sídla, kde má konečně šanci poznat zblízka společenství, které stojí za jejím stvořením. Sophie se s přáteli účastní výcviku vedeného Černou labutí, který rozhodně není pouze teoretický. Nespatřeni zůstávají dál na svobodě, po Neutrálních Teritoriích se šíří neznámá choroba a Sophie se stává pro mnoho lidí jedinou nadějí na záchranu. Zlo číhá na každém kroku a Sophie si více uvědomuje, že svět Ztracených měst není vůbec tak spravedlivý a dokonalý, jakým se zdál.

Vážení, bez spoilerů bude tato recenze vážně fuška. Začneme od skutečnosti, které si všimnete na první pohled. Znáte série, kde se autor zřejmě nudí nebo je unaven a díly jsou tak tenčí a tenčí a tenčí? Tak Shannon Messenger je pravý opak a začínám se obávat, zda polička v knihovně unese další kousek, případně jak se bude při čtení držet v ruce. Stránek je totiž čím dál tím víc.

Co se týče děje, Sophie roste, vyvíjí se. Atmosféra houstne, vztahy se budují, napětí stoupá a vy máte pocit, že se znovu vracíte do světa, který důvěrně znáte, a moc vám chyběl. Ano, frekvence vydávání jednotlivých dílů není zrovna raketová, pročež hrozí zapomenutí některých detailů, ale oni vám postupně naskočí, protože na rereading (znovupřečtení předchozích dílů) není čas! Chcete vědět, co bude dál!

Chcete zpátky mezi magii, tvory, intriky, tajemství. Toužíte se dozvědět víc a být se svými oblíbenými hrdiny, po kterých se vám stýskalo. Shannon Messenger vás bez okolků vtáhne mezi řádky takovým způsobem, že vám i těch 560 stran bude připadat málo! Dočtete, zaklapnete knihu, vrátíte zpět přebal a smutně se pousmějete, protože nemáte čím pokračovat. Ano, ten hlasitý povzdech slyším až sem a je úplně jedno, jestli je vám náct nebo cet. Tato série si vás získá, zejména pokud máte rádi propracované kouzelné světy a nebojíte se něčeho, co je na dlouhou trať. V originále je venku zatím osm knih, na letošek se chystá devátá v pořadí a podle všeho i desátá.

„…Jejich stezka se začala stáček a přivedla je na skalnatou mýtinu natolik zahalenou v mlze, že si neviděli ani na vlastní nohy. Nad vstupem do areálu se hrozivě klenul obrovský oblouk ze spleteného černého ostnatého drátu.

„Tohle je fakt psycho,“ zašeptal Dex. „Myslíte, že jsme tu správně?

Sophie ukázala na střed oblouku, kde jako by se jim vysmíval stejný symbol X, jaký už předtím viděli.

„Tak dobře,“ ztišila hlas. „Od téhle chvíle na sebe neupozorňujeme, a jestli objevíme něco-“

Zbytek jejích instrukcí přehlušil výkřik. Kolem kotníku se jí stáhla smyčka silného lana a prudce s ní škubla, až se zůstala komíhat vysoko ve vzduchu, zavěšená na vstupní bráně. Všichni její kamarádi se houpali vedle ní, zuřivě sebou zmítali a na zem hluboko pod nimi nikdo z nich nedosáhl…“

Už jsem to psala o kousek výše - nemusíte mít obavy, že jste zapomněli nějaké souvislosti. Shannon Messenger vás povede a všech strachů vás zbaví. Důležité připomene, osvěží a nové přidá a než se rozkoukáte, budete za polovinou příběhu. Společně se Sophií se vydáte za dobrodružstvím, které vás zcela pohltí. 560 stran tlustá bichlička uteče jako nic. Společnost vám bude dělat er-forma, sem tam text proloží jakoby rukou psaná poznámka a Eternalie vám otevře své dveře.

Jo, vážně je to fuška. Mimochodem – z některých jmen či názvů se mi občas zašmodrchával jazyk, ale jde o zvyk. Ne, aby vás napadlo přeskakovat. Díly je potřeba číst ve správném pořadí, jinak z toho budete mít holubník a totální chaos v hlavě. Ten vývoj postav a vztahů, postupné odhalování a cesta, po které všichni jdou, by neměla hlavu ani patu. Smekám imaginární klobouk a jsem neuvěřitelně zvědavá, co bude následovat. Letos se snad opět dočkáme! Na řadu přichází Polaris (počet stran v originálním znění… 688).

Žánr: fantasy

Počet stran:  560

Překlad: Radka Kolebáčová

Knihu pořídíte na webu Megaknihy.cz za 399,- Kč. Mně se na Megaknihách osvědčilo kupovat i věci papírenské a různé pracovní sešity pro cácorku. Výběr mají neskutečný, tak omrkněte nabídku.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)