úterý 18. ledna 2022

knihovna - L. Parkerová: Prostě to zahrej


Hurá do Londýna - na West End!

Že nevíte, co to je? West End je čtvrť v Londýně plná (nejen)divadel! Nádherné místo, zejména večer, kdy vše svítí. Ráj pro lovce autogramů. Pokud tedy nemáte smůlu jako kdysi my, o čemž si můžete přečíst a spolu se mnou zavzpomínat přímo tady. A protože má slabost pro Londýn už je profláknutá, nemohla jsem odolat. I když obálka by mě v knihkupectví moc neoslovila (i když je hezčí než originál), růžové kolečko s nápisem Londýnské celebrity a z něj vyplývající příslib série to vyrovnaly!

Protivný náfuka a upřímná naivka ve svěží romantické komedii na prknech, která znamenají svět… Divadelní hvězda Richard Troy vždy uměl lámat srdce fanynkám v celém Londýně, ale poslední dobou neumí krotit prchlivost. Každý se někdy rád nadchne pro záporného hrdinu, jenže Richard se svým vyváděním pasuje do role nepřítele číslo jedna a jeho příznivci se od něj houfně a zklamaně odvracejí. PR oddělení chudnoucího divadla však přijde s geniálním nápadem – aby si Richard zlepšil reputaci na veřejnosti, začne naoko chodit s oblíbenou slušňáckou herečkou Elaine Grahamovou! Richard se brání zuby nehty a Elaine z toho taky není nadšená, ale management divadla trvá na svém. Z různých zdrojů probleskuje, že nesourodá dvojice už byla spatřena na různých společenských akcích veřejně, ruku v ruce, bok po boku. A lidé je sledují, řeči se kolem nich vedou žárlivé, okouzlené i horečnatě šeptané, a kdekdo je z toho románku v rozpuku docela paf. Mohlo by v tom být zrnko pravdy? Mohla by taková napohled nereálná láska být skutečná, nebo to na nás oba talentovaní herci prostě jen hrají?

V originále je venku pět dílů a chystá se další. Za sebe říkám rovnou, že i přes trochu nižší hodnocení na Goodreads.com bych se do dalšího kousku pustila celkem s chutí. Ovšem za podmínky, že se něco udělá se zpracováním textu, protože tohle se poněkud nepovedlo!

Co konkrétně? Kde jen začít? Lucy Parker si libuje v dlouhých kapitolách. Což není úplně průšvih, dá se s tím rozhodně žít. Co už průser je (a ne malý), je naprosto nelogické skákání – v pohledech a v osobách. Vysvětlím: Děj je vyprávěn ve třetí osobě. Skáčeme sem a tam mezi Richardem a Elaine. To není nikterak ojedinělý jev, zejména v romantických či erotických knihách. Ojedinělé však je, když tento skok není nijak označen ani oddělen.

Další problém je právě ona třetí osoba vyprávění čili er-forma. Sama o sobě mi ničím nevadí, jenže sem tam se v textu z ničeho nic objeví věta či dvě v osobě první. Opět nijak odděleno – viz ukázka pod tímto odstavcem. Chápu, že jde o zachycení myšlenek a postřehů postavy – takové nenápadné výkřiky do tmy. A možná mají své místo, jenže kdyby alespoň byly napsané kurzívou či tučně. Jakkoli zvýrazněné, aby to nepůsobilo jako chyba, omyl, nedopatření. Aby to opakovaně nemátlo čtenáře. Možná se na tento prvek dá zvyknout, mě však neskutečně rozčiloval.

„…Rozhodla se udělat z toho žert a čtverácky mu zamávala. To už se vysloveně zamračil. Nejradši bych mu teď ještě poslala vzdušný polibek, explozi lidské hlavy jsem ještě neviděla, ale musím se trochu krotit. Na pokraji smíchu tedy zavřela, zamkla a vydala se po vrzajících schodech…“

Každá kapitola je uvedena krátkým postem – tweetem – toto ozvláštnění mám ráda a beru ho jako milé zpestření. Děj jako takový je typická ukázka hate to love romance čili od nenávisti k lásce. Tak moc se nesnášeli a nemohli vystát, až z toho vznikla láska jako trám. Nicméně neplivu tady ironii, Lucy Parker se toho zhostila s grácií. Postavy srší humorem, napětí mezi nimi nenásilně jiskří, samozřejmě narazí na nejeden konflikt či spor. Vývoj je nepatrně přes kopírák a má stejný vzor jako jiné příběhy, ovšem omáčka okolo a dialogy výrazně zmírňují škody. Maličko nakouknete do zákulisí přípravy divadelního představení, ale zase ne nijak extrémně, aby to začalo být nudné. Že jsou obě hlavní postavy herci, je spíš třešinka na dortu, která příběhu dodává jakýsi lesk a punc lákavosti spíš, než všude omílaní kravaťáci. I když ani tady nás nemine klišé aneb borec bohatý tak, až by to snad mělo být trestné!

 „…Ta sudička, co přiděluje krásu, měla u nich dvou záchvat nepříčetné štědrosti. A cestou k nim asi zašlápla sudičku se slušným chováním…“

Jinými slovy nečekejte něco, co vás ohromí či něčím šokuje. Není tu k vidění nic nového nebo závratně napínavého. Prvních 50 stran je dokonce trošku krkolomných a měla jsem potíže (zřejmě kvůli mé vlastní aktuální roztěkanosti) se začíst. Prostě to zahrej stojí za pozornost. Zejména, pokud rádi nakouknete do zákulisí světa divadel a herců. Pokud vás baví intriky, dobře vystavěné vztahy, kdy spolu dva hned neskončí v peřinách, uvěřitelné emoce a chování postav plus k tomu lehká romantika. Erotiky je tu jen lehounký ždibíček. Přes počáteční skepsi a problémy spíše technického rázu jsem s knihou nakonec nad očekávání spokojená.

Počet stran:  336

Překlad: Ina Leckie

Knihu můžete zakoupit na webu nakladatelství Jota za 302,- Kč. 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)