sobota 15. ledna 2022

knihovna - S. Robinson: Tajná manželka


Copak tu dnes máme?

Je to thriller? Historický román? Detektivka? Či snad gotický román? Od všeho trochu a něco navrch? Pro začátek se odpíchneme od toho, že jde o nového autora, se kterým nemám žádnou zkušenost. A zbytek uvidíme za chvíli, jen co si to sesumíruji v kebuli! Odpíchneme se od anotace:

Rosen Trevelyanová údajně zahynula při požáru svého venkovského sídla Crows-an-Wra v odlehlé části západního Cornwallu. Jenže ona nezemřela. Rosen se probouzí v neznámém zamčeném pokoji a nechápe, proč jí manžel Richard něco takového udělal. A co jejich dcerka Sophie? Skutečně uhořela, jak jí ostatní tvrdí? S příjezdem tajemné cizinky na panství Rosen konečně pochopí, proč ji Richard uvěznil, a také jí dojde, že se jí manžel bude potřebovat co nejdřív zbavit. Ale mohla by tahle zvěstovatelka Roseniny smrti být současně její spásou? Rosen nezbývá než přetrpět kruté zacházení manžela i jeho nenávistné matky Mariah v naději, že se jednoho dne znovu shledá s dcerou. Jenže jí dochází čas. Dokáže neznámá žena odhalit pravdu dřív, než bude pro obě pozdě?

Ach jo – ta anotace – to je peklo! Vyžvaňte nám v ní všechno, však proč bychom se vůbec pouštěli do čtení. Tohle je masakr! Ne kniha, anotace! V rámci zachování zdravého rozumu a klidných nervů zapomeneme, než se pustíme do samotného čtení, co nám vyslepičili, a pustíme se do příběhu. Co na nás čeká? Staré venkovské sídlo, jehož východní křídlo hned v úvodu zdevastuje požár.

Příběh jako takový nám vypráví v ich-formě na střídačku Rosen, která měla při požáru zahynout i se svou dcerou, a Grace. Ta na Crows-an-Wra přichází, aniž by tušila, na jak nebezpečné území se pouští. Je naivní až hloupoučká, slepě zamilovaná a ve snaze všem se zavděčit a být maximálně poslušná nevidí to, co má přímo před očima.

Steve Robinson mi převážnou část čtení dělal velikou radost. Udržoval mě totiž v permanentní zvědavosti, takže jsem hltala stránky, kdykoli to šlo. Potřebovala jsem sledovat, co Rosen potká, jak si se vším poradí, jestli vydrží. Co podnikne tchýně Mariah. Jaké kroky učiní Richard a jestli Grace konečně otevře oči a dá si dvě a dvě dohromady. O překvapení nebyla nouze. Ani o několik celkem nečekaných zvratů.

Potom, bohužel, přišel konec a s ním si Steve Robinson pod sebou nařízl větev. Takhle ho odbýt, nedotáhnout a nechat tak připitoměle neúplný?! Ostuda! Vzteky vidím rudě ještě teď, neboť tohle si příběh absolutně nezasloužil. Tajná manželka je příjemný psychologický thriller se zajímavou, i když ne úplně originální zápletkou. Vše bylo podané skutečně čtivě a poutavě, tak proč taková šaškárna na závěr? To jednoduše nepochopím!

Ano, charaktery jsou možná trochu plošší a omáčky je zbytečně moc právě na úkor vykreslení postav. Otázek několik zůstalo a chyběla mi nějaká zásadní a opravdu vymazlená konfrontace, pro kterou bylo vše nádherné rozehráno. Jenže se nic wow nekonalo, což by mělo být trestné stejně jako ta příšerná anotace.

Steve Robinson mě navnadil. Naznačil mi, že psát umí. Dokáže si hrát s atmosférou, ale má problém s doladěním emocí, aby mě – vyjma zvědavosti – táhlo i něco dalšího a podpořilo zážitek z čtení, který kdyby byl komplexní právě skrz ty emoce, šlo by o jednu z nejlepších knih minulého roku. Bohužel se tak nestalo, a proto mě na patře svědí závan hořkosti ze zklamání.

V žádném případě tedy nad tímto autorem nelámu hůl. Ráda bych zkusila ještě jednu knihu, jestli si nenapraví reputaci. Hledáte-li historický román s thrillerovým nádechem, který se vám bude dobře číst, předvídatelný bude jen špetku a nabídne vám několik zajímavých momentů, neuděláte s Tajnou manželkou chybu. Pokud si potrpíte na doladěné konce, potažmo epilogy a chcete po dočtení zůstat v němém úžasu a s pocitem, že byl příběh kompletní, tady nepochodíte. Tajná manželka má nápad, čtivost, i špetku mrazivosti, avšak neposkytne nic ohromujícího, z čeho se posadíte na zadek.


Žánr: thriller

Počet stran:  ebook ve formátu epub 265

Překlad: Kateřina Niklová

Na eshopu Palmknihy.cz můžete aktuálně pořídit ebook za 199,- Kč. Knihu vydalo nakladatelství Mystery Press v roce 2021.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)