úterý 11. ledna 2022

knihovna - V. Hegerová: Pepo! Ty popleto!

Leporelo i pro větší děti?

A vlastně proč ne?! Že jde právě o tento formát, ještě neznamená, že i předškolák si z něj nic nevezme. Právě naopak, to je pro první krůčky v oblasti etikety přesně ten správný čas. Ano, přesně o tom je Pepo! Ty popleto!

Volné pokračování úspěšného leporela Edo! Ty neposedo! rozvíjí příběhy Edova kamaráda, opičáka Pepy. Tentokrát je v zemi zvířátek zima a všichni se chystají na Vánoce a také oslavu nového roku. Texty v bublinách dokreslují malé příběhy mezi hrdiny knížky. Mimo etikety se leporelo zaměřuje i na emoce. Má Pepa strach? Je Eda veselý, stará myška osamělá? Poznáte spoustu povolání – výpravčí, prodavač, policista, úřednice… Můžete hledat jednotlivá zvířátka a sledovat jejich příběh. Hlavně si ale užijete spoustu komických situací, které vám budou i z našeho „člověčího“ života blízké.

A v knize toho najdete ještě mnohem víc.  Edo! Ty neposedo! sice doma nemáme, avšak ničemu to nevadí. V první řadě je nutné říct, že tady nenajdete klasický text. Hnidopich by dokonce mohl poznamenat, že leporelo má být harmonikově se rozkládající knížka z tvrdého papíru s převahou obrázků a minimem textu, přičemž zde souhlasí akorát ten materiál. Text tu je. Tedy ne ve smyslu klasického vyprávění. Jde o bubliny – slova, výkřiky, krátké větičky, které dokreslují a doplňují to, co vidíte. Na každé straně se dá najít neuvěřitelně mnoho situací.

A právě tyto situace názorně ukazují nejen etiketu. Jde i emoce, dialogy, příčinu a následek, vztahy a podobně. Ač se to nemusí na první pohled zdát, je to komplexní podívaná pro malé i velké, protože si vše můžete uzpůsobit věku. Jistě, v deseti letech se vám na to dítko nejspíš vyprdne, ale třeba také ne. Nezkusíte, nevíte. Avšak klidně od tří let můžete knihou listovat a vyprávět si.

Pepo! Ty popleto! je v mnoha směrech velmi interaktivní. Navíc zvolené velké tiskací písmo je vhodné i pro začínajícího čtenáře, který si může jednotlivé krátké věty a výkřiky v bublinách číst v pohodě a s přehledem i sám. Najít knihu, se kterou si vystačíte klidně na několik let, není úplně standard, že? Tady je tolik variant k rozebírání a tolik příběhů na pozadí, až se to zdá neuvěřitelné.

Tleskám proto nápadu i provedení. Vendula Hegerová má příjemný styl ilustrací. Jsou hravé, vtipné a u některých momentek a detailů se od srdce zasměje i dospělý.  Ano, jako prostředek pro sdělení zde používá polidštěná zvířata. Jenže to není nic, co by bylo v dětských knihách výjimečné. Lépe se tím pádem v tom houfu postav orientuje a dítě se učí další věc navíc. S knihou se, díky zvolenému formátu i materiálu, velmi dobře manipuluje a to i dítku samotnému, pokud uzná za vhodné a chce si listovat a procházet stránky samostatně. Myslím, že těch pochval už jsem tady zmínila dostatek. Výtku mám snad jen jednu, spíše tedy připomínku: Leporelo předpokládá, že o etiketě něco málo víte, protože jinak si souvislosti z prstu nevycucáte. Musí vám dojít souvislosti. Avšak pevně věřím, že základy máme snad všichni - pozdravit, říct prosím a děkuji, dát přednost, nebýt neurvalý, drzý, otevřít někomu dveře, má-li plné ruce a podobně.

Tematicky se hodí – ideálně – do předvánočního času, protože postavičky se (jak napovídá anotace) právě na zmiňované svátky chystají. Nicméně jsou zde zachyceny i zimní radovánky, takže ničemu nevadí, pokud po knize sáhnete v únoru… nebo i v létě. Fantazie je krásná věc, vzpomínky rovněž a on ten rok utíká vždycky až k neuvěření rychle. Pepa by dozajista udělal radost i ve školce nebo na kroužku, protože na etiketu není nikdy špatná chvíle a základy dobrého chování je nejlepší vštěpovat nenásilně, aby se to neotočilo proti vám a vysvětlování či dokonce napomínání nenapáchalo spíš více škod než užitku. A co si budeme namlouvat – i nám, dospělým, občas nějaké to připomenutí či osvěžení neuškodí!

Rok vydání: 2021

Počet stran: 18

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 297,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Vendula Hegerová je úspěšná a oblíbená ilustrátorka a autorka dětských knih, úzce spolupracuje např. s časopisem Puntík.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)