úterý 4. července 2023

Recenze - P. Horáček: Nejlepší dárek


Je to v podstatě prosté!

Petr Horáček přichází se svou další novinkou pod křídly nakladatelství Portál. Typické znaky? Celoplošné ilustrace, stručný příběh, minimum textu. Bude to stačit, aby zaujal rodiče? A co na to čtenář – v našem případě předškolák?

Tom a Mot jsou nejlepší kočičí kamarádi. A dokonce mají narozeniny ve stejný den. Jaký bude nejlepší dárek pro toho druhého? Můžeme tomu druhému přát všechno možné, ale nejlepší nakonec stejně bude společně strávený den.

S dětskými knihami je to občas kříž, neboť se priority rodiče a dítěte mohou rozcházet. Co vnímám jako důležité já, může být šestileté cácorce nakrásně šumák. Ilustrace Petra Horáčka nám však sedly oběma. Co se textu týče, vnitřně se neustále peru s tím, že je ho na můj vkus skutečně málo. Jenže poté v praxi vidím, že dítěti je to jedno. Předškoláček louská jednotlivá písmenka, protože spojit do slov a vět je zatím neumí, a příběh si klidně vymyslí vlastní, navíc pokaždé jiný.

Prvňáček může být naopak zase rád, že jsou na stránkách jen krátké věty, protože mu to usnadňuje první knihomolské krůčky a i jeho fantazie dostává dostatek prostoru. Jako rodič musím tedy zavřít pusu a přijmout skutečnost navzdory svým osobním preferencím. Nejlepší dárek je pro děti, ne pro mě.

Technicky tentokrát nejde o leporelo, jako ve dvou předchozích případech (Do pelíšku, Kdopak tu spí), nýbrž o klasickou knihu, mající 40 stran. To je pro knihomola juniora rozsah naprosto dostačující. Hravě zvládne vše projít před spaním nebo v rámci odpoledne a udrží si pozornost i nadšení. Příběh dvou nejlepších kočičích přátel je milý a názorně ukazuje, že i úplně obyčejný dárek může přinést hodně radosti i dobrodružství a že mnohem cennější než hmotné věci je právě přátelství. 

V podstatě je to prosté, barevné a čtivé. Dítko se k Nejlepšímu dárku vrací opakovaně a s nadšením. Existuje snad pro autora lepší hodnocení?

PS: ke knize jsou dostupné i pracovní listy a aktivity

PS2: po diskusi s panem Horáčkem vím, že písmo si pro své knihy vytvořil vlastní

Petr Horáček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih. Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků a vyhrály řadu mezinárodních cen. Žije a pracuje ve Velké Británii. V Portále vyšly jeho úspěšné knihy Papuchalk PetrHusa LízaO myšce, která se nebálaJak myška snědla měsícNový domek pro myškuSlon, leporelo Do pelíšku aj.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)