úterý 19. prosince 2023

Recenze - R. Zanetti: Zmiz, dokud můžeš


Pokračování je konečně tady!

Na úvod recenze na první díl série v hlavní roli s agentkou FBI Laurel Snowovou – Uteč, dokud můžeš – jsem si jemně postěžovala, že těch krimi thrillerových sérií už mám rozečteno přehršel.  Projevila jsem obavy, že se Rebecca Zanetti (web) zařadí do šuplíčku tuctových a snadno zapomenutelných kousků. Byla jsem vedle jak ta jedle. Autorka zapojila perfektní prvky, které si mě získaly, i když dokážu pochopit, že jiným budou pít krev!

Agentka Laurel Snowová je zpět a kromě sériového vraha se musí vypořádat s komplikovaným vztahem se svou nově objevenou polovlastní sestrou. „Komplikovaný“ je však slabé slovo.
Nejenže má Laurel podezření, že za záhadným zmizením jejich otce stojí právě Abigail, ale její nevyzpytatelné chování také Laurel ztěžuje život v rodném městečku. Přesto, když Abigail tvrdí, že ji někdo chce zabít, Laurelin instinkt chránit svou sestru se rozběhne na plné obrátky. Když se však v zasněžených horách začnou objevovat mrtvá těla, obklopená květy černých jiřin, je mezi nimi jedno pojítko: Abigail… Na scénu vstupuje Huck Rivers, zádumčivý ranger, který je stejně impulzivní a vznětlivý, jako je Laurel chladně analytická, což z jejich spojenectví činí tikající bombu. Aby se však postavila tak děsivě brilantnímu vrahovi, agentka bude potřebovat veškerou pomoc, které se jí může dostat. Záchrana sestřina života by ji totiž mohla stát ten její…

V první řadě tu máme samotnou Laurel, která je podivínka s geniálním mozkem. Všechno bere prakticky doslovně a je tak chytrá, až je jí to často na škodu. Zároveň je rovněž proklatě tvrdohlavá a urputná. Vedle ní stojí Huck – charismatický bručoun bojující s posttraumatickým stresem a samotář s čtyřnohým parťákem. Ano, máme tady romantickou linku. Neruší, funguje, není nijak přeslazená a dialogy těchto dvou neuvěřitelně baví.

Pojďme si ovšem přiznat, že se stále peru s uvěřitelností. Ano, jde o fikci a ano, v USA je možné ledacos, ale je tu prostě znát rozdíl, pokud krimi thriller píše někdo, kdo pro FBI skutečně pracoval (Chris Carter, Linda Castillo, Isabella Maldonado, Kathy Reichs a další) a amatér, který i přes průzkum a veškerou snahu v podstatě vaří z vody.

Rebecce Zanetti ovšem nezpochybnitelně patří body za promyšlenost, propracovanost a udržování čtenáře v napětí a pozoru. Vrah není na první dobrou odhalitelný. Ano, měla jsem ho v top trojce podezřelých, ovšem až na posledním místě. A to už je co říct. 368 stran je neuvěřitelně čtivých, děj přiměřeně akční a er forma dobře zvolená. Jen se tu objevuje prvek, který mě točí i u jiných autorů: hlavní hrdinové neustále dostávají po čuni. Buď je někdo vytlačí z vozovky, namlátí jim či postřelí a často i všechno dohromady! Jako kdyby nestačilo, že mají super mozky.

Na druhou stranu třeba právě Laurel není dokonalá a co dostala na inteligenci, bylo jí ubráno na emocích a dalším. Je tu jistá snaha o vyváženost, což kvituji s povděkem. Musím říct, že mě Zmiz, dokud můžeš velmi mile překvapilo a těším se na další díl. V originále vyšel v pořadí třetí v červenci a sama Rebecca Zanetti potvrdila, že pracuje na čísle čtyři, který by měl být vydán v létě! Za mě rozhodně skvělá zpráva a vy se nebojte. Co díl, to jiný případ, i když provázanost tam jistá je – zejména ve vztazích – Laurel a Huck, Laurel a Abigail. Z toho důvodu je dobré pořadí dílů dodržet.

Přišla Rebecca Zanetti s něčím, co tady ještě nebylo? Ne. Ale její nápaditost je velmi příjemná, stejně jako dialogy a atmosféra. Že se nevyhne některým klišé, se dá odpustit, neb to dokáže vykompenzovat postavami, akcí a promyšleností. Jako čtenář jsem Zmiz, dokud můžeš odkládala spokojená a nedočkavě natěšená na nášup!

Vydalo nakladatelství Metafora 1. 9. 2023

Na instagramu mě najdete tady


3 komentáře:

  1. Momentálně ulítávám na audioknihách, na klasickou knihu jsem nesáhla ani nepamatuju...
    Přeji ti krásné a pohodové svátky vánoční! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To obdivuji, já se na audioknihy nedokážu soustředit :)

      Vymazat
    2. A samozřejmě jsem to - trubka - odklikla dřív - opožděně přeji do nového roku hlavně zdraví!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)