sobota 7. září 2024

Recenze - Y. Sigurðardóttir: Není úniku

Mrazivý thriller z Islandu!

Čím jiným se v letních vedrech ochladit, než něčím napínavým, kde je potenciál běhání mrazu po zádech či husí kůže. Rozhodla jsem se vyzkoušet populární islandskou autorku Yrsu Sigurðardóttir. Šlo o dobrý nápad?

Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne zatnout zuby a své obavy překonat. Bude to správný krok?

Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit ani v nejhorších snech – brutální čtyřnásobné vraždy. Jeho spánek však nakonec budou narušovat ještě hrozivější noční můry než obraz vyhaslých očí čtyř nevinných obětí.

Rozhodně a nelituji! Není úniku je první díl nové thrillerové série (druhý díl má název Hrob) od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Příběh je vyprávěn ze dvou perspektiv – Dříve… očima chůvy a studentky pedagogiky Sóldís a Nyní… z pohledu vyšetřovatelů v současnosti. Tato dvojí časová linie umožňuje nahlédnout na události z různých úhlů a postupně se nořit hlouběji a hlouběji do detailů a podrobností. Bez uzardění přiznávám, že jména mi občas slušně motala jazyk.

Yrsa Sigurðardóttir mistrně vytváří atmosféru plnou napětí, která místy hraničí až s hororem. Tempo vyprávění je pomalejší, což může být pro některé čtenáře výzvou. I já patřím mezi ty, kterým loudavé tempo zrovna dvakrát nevyhovuje. Nicméně tento přístup umožňuje detailně vykreslit prostředí a postavy, díky čemuž pozornosti neunikne žádný důležitý detail. V průběhu kapitol prokázala Yrsa Sigurðardóttir výjimečnou schopnost manipulovat s mými očekáváními a teoriemi.

Závěr knihy může být předmětem diskuze, jelikož málokdy – nejen v případě dnešního titulu – dostanu naservírováno to, co bych si přála. Tisíc lidí, tisíc chutí a já jsem v pozici, kdy není v mé kompetenci diktovat, jak příběh skončí. Musím respektovat autorčin záměr, stejně jako lehké rozčarování, neboť bych dala přednost jednorázovce před další rozečtenou a návykovou sérií. Není úniku je vynikající thrillerem, který uspokojí milovníky mrazivých, plíživých příběhů na hranici thrilleru a hororu s nádechem krimi.

PS: pro milovníky audioknih je k dispozici i varianta do ucha!


Vydalo nakladatelství Metafora 9. 10. 2023

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)