neděle 20. srpna 2017

knihovna – D. Jones: Čtvrtý hrob pod nohama

Další Charley Davidsonová je na světě


Ano, u nás jsme u čtyřky a autorka píše… no snad dvanáctku. S frekvencí vydávání jednoho dílu za rok, když máme kliku? Ajaj! Jdeme se podívat, zda autorka drží laťku!


zdroj obrázku klik



Originální název:  Fourth Grave Beneath My Feet

Rok vydání v ČR: 2016
Rok vydání originálu: 2012

Počet stranklasická kniha 376

Žánr: thriller, humor, sex a erotika, fantasy
série: Charley Davidsonová, díl číslo čtyři

Překlad: Tomáš Bíla


Kde knihu koupit vám ráda poradí Heureka.cz. Vybírat můžete mezi klasickým formátem a ebookem. Nedávno jsem četla výsledky jakéhosi průzkumu, že jsou prý ebooky na ústupu. Lidé prý dávají přednost klasickým knihám. Jak jste na tom vy?

Anotace z databazeknih.cz:


Být Smrtkou je někdy vážně otrava. A protože se vyšetřovatelce Charley Davidsonové její poslední případ pořádně zamotal, vzala si volno, aby se mohla naplno věnovat sebelítosti. Když jí ale na dveře zaklepe žena, která je přesvědčená, že se ji někdo snaží zabít, musí Charley znovu vyrazit do boje… nebo se aspoň obléknout a učesat. Horší je, že sexy syn Satanův, Reyes Farrow, zmizel z Charleyina života, ale Charley není schopna na něho zapomenout.



Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Tohle je Charley – takže – napětí, sexy Reyese, glosy, sarkasmus, vtipné hlášky, detektivku, špetku nadpřirozena a pořádný kopec čtení jedním dechem!

Skutečnost:

A to všechno přesně dostanu. Darynda neztrácí dech! Servíruje nám další vtipný kousek, který hltáte a hltáte, a pak se nesnášíte, že jste si to víc neužívali, protože následuje roční – minimální – nejisté čekání, zda bude či nebude pokračování. Ano, ti, kdo zvládají číst v angličtině, teď mají navrch.

Díl předchozí nepatrně zamíchal dějem a pochroumal Charley. Neuvěřitelně mě opět bavily nápisy na tričku u jednotlivých kapitol. Je to vždycky vtipná vsuvka. Třeba tenhle:

Lidskou blbost nezastavíš, ale cihlou mezi oči ji aspoň trochu zpomalíš“

Každá z postav mě bavila, do jedné, naprosto. Děj jsem hltala takřka jedním dechem a na konci si nadávala… to už jsem psala o pár řádků výše. Skvělá detektivka líznutá fantasy prvky. Humor, dialogy, špetka romantiky a erotiky na pozadí detektivního příběhu, který má celkem zajímavé rozuzlení. Tak má přesně vypadat ideální a prakticky dokonalá kniha. Tleskám, smekám. Dávám pět z pěti a doufám, že se s Daryndou Jonesovou nepotkáváme naposledy!

„…Zvedl baterku a posvítil do útrob Misery. Bohužel tam nenašel nic jiného než spoustu policejních spisů v salátovém vydání, pár bund a základní výstroj pro přežití, kterou představovaly především sýrové krekry a nouzová dávka tenkých mátových sušenek. Zatracené malé skautky. Prodávaly je jakoby nic, ale přitom byly tak návykové, jako by byly šmrncnuté crackem…“

Že to bylo stručné. Inu, na psychologický rozbor postav se vážně necítím. Probírat a okecávat děj se považuje za spoiler. Takže to shrnu asi následovně: Celá série si drží stejné tempo, stejný humor, stejnou dávku napětí a množství otázek stále zůstává nezodpovězeno. Autorka to rozehrála neuvěřitelně dobře. Překlad je skvělý, grafická úprava rovněž… ještě něco? Ne? Tak mazejte, jsem zvědavá na váš názor!


PS: psala jsem do vydavatelství – o pátém dílu jednají, ale do Vánoc to nestihnou. Takže naděje zůstává! ;-)


8 komentářů:

  1. Super recenze. Tohle je moje oblíbená série hned po Kate Daniels, opravdu mě u tohohle mrzí že vydávání dílů jde tak pomalu a jestli je vůbec všechny vydají. Ale díky za takovou malou naději že o dalším díle jednají, to mě potěšilo. 😀😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Jé, musím si Kate Daniels najít, nic mi to neříká :) přesně - Darynda píše dál a s rychlostí jedna kniha přeložená za rok (někdy ani to ne), je to vážně... na draka :) snad dojednají úspěšně

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Tuhle sérii mám také ráda, zatím jsem četla první dva díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré jsou zatím všechny a doufám, že ještě nějaké přibudou - díky moc

      Vymazat
  3. Díky za skvělou recenzi, myslím, že hlášku o blbosti budu používat dost často! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, nevíš jak do vypadá s vydáním dalšího dílu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, psala jsem dotaz před týdnem vydavateli - pátý díl nebude.

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)