úterý 21. listopadu 2017

Dnes si uvaříme... upečeme a polijeme!

recept - pudinkový chlebíček


Trošku se teď změnilo zveřejňování článků - nikdo hlasitě neprostestuje, takže je to asi jedno :) Vize, která se může hravě změnit, je následující: úterý, čtvrtek, neděle - co a kdy? Recept, adventní překvapení v podobě kapitoly rozepsané povídky (dál nepíšu, ale dozveřejnit mohu) a recenze či jiný článek, neb mi dochází načtené rezervy. Takže to pro vaši představu a jdeme na receptík! 

Připravíme si:

4 vejce
150 gramů cukru
120 ml oleje (dávala jsem slunečnicový)
4 sáčky vanilkového pudinku (zkoušela jsem i malinový a chystám se na nugátový - podrobnosti níže)
1/2 sáčku prdopeče (prášku do pečiva)
70 gramů strouhaného kokosu

na polevu: 100 gramů moučkového cukru a dvě lžíce citronové šťávy, případně čokoládu či jinou oblíbenou polevu



Troubu zapneme na 180 stupňů, ať se hezky předehřívá. 

Formu na chlebíček (biskupský v originále nebo srnčí hřbet) si vymažeme olejem a vysypeme kokosem - poctivě, jinak nám chleba nepůjde vyndat. Vykládání pečícím papírem jsem zatím nezkoušela. 

Rozšleháme si v misce vejce a pustupně přidáme cukr, olej, pudinkový a kypřící prášek a těsto je hotové - to byl fofr, což?

Vylijeme do formy a šup s tím do trouby na cca 30 minut - hlídejte, ono se to liší - podle druhu pudinku, podle výkonu trouby a tak. Znáte to, jistota je jistota. Stav zkoušíme špejlí, párátkem nebo pletací jehlicí - jakmile se těsto na zkoušedlo nelepí, šup s ním ven, opatrně, ať s tím nefláknete! A nechte vychladnout.



Teď máte dvě možnosti dle nastalé situace:

1. Chlebík nejde vyndat z formy - tak se na něj vyprdneme a polevu dáme ve formě - připravíme ji z moučkového cukru a dvou lžic citronové šťávy - případně maličko ještě studené vody, je-li potřeba naředit. Poleva by neměla být řídká (bude vám zatýkat do boků), ani hustá (nepůjde rozetřít). Posypeme zbytkem kokosu, kterým jsme vysypávali formu, a šup s dílem do chladu.

2. Chlebík jde vyndat z formy - pak ho umístíme na tácek hezčí stranou hore a přelijeme polevou, čokoládou, pocákáme, pomatláme a posypeme. Docela bych zkusila i oříšky místo kokosu. Nebo cukrářské zdobení. Fantazii se meze nekladou.

Vyzkoušené varianty:

1. Vanilkový pudink - krásné, jemné, vláčné, nadýchané těsto

2. Malinový pudink - nadýchané víc jako z vanilkového, drobivé a o dost suší a takové  vrzavé

3. Nugátový pudink - zatím zůstává jen u plánu ;-)



3 komentáře:

  1. Milá Kachničko, nikdo tu neprotestuje, protože moc dobře ví, co to obnáší mít doma díťátko :).

    Díky ti za recept, nikdy jsem nic podobného neviděla, ale podle obrázku i ingrediencí mě to tůze láká! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak- je jen jedno, oproti jiným nic moc zápřah, mohl by někdo říct :D spíš fakt ta lenost :D

      Já taky ne, a právě proto jsem do něj šla - rychlovka, výborná - určitě by šel vyšperkovat i uvnitř něčím - postupně budu zkoušet :D rádo se stalo

      Vymazat
  2. Milý Žluťásku,

    to je bezlepkové! Tak to si ukládám a časem vyzkouším. :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)