recept - pudinkový chlebíček
Trošku se teď změnilo zveřejňování článků - nikdo hlasitě neprostestuje, takže je to asi jedno :) Vize, která se může hravě změnit, je následující: úterý, čtvrtek, neděle - co a kdy? Recept, adventní překvapení v podobě kapitoly rozepsané povídky (dál nepíšu, ale dozveřejnit mohu) a recenze či jiný článek, neb mi dochází načtené rezervy. Takže to pro vaši představu a jdeme na receptík!
♠ 4 vejce
♠ 150 gramů cukru
♠ 120 ml oleje (dávala jsem slunečnicový)
♠ 4 sáčky vanilkového pudinku (zkoušela jsem i malinový a chystám se na nugátový - podrobnosti níže)
♠ 1/2 sáčku prdopeče (prášku do pečiva)
♠ 70 gramů strouhaného kokosu
♦na polevu: 100 gramů moučkového cukru a dvě lžíce citronové šťávy, případně čokoládu či jinou oblíbenou polevu
Troubu zapneme na 180 stupňů, ať se hezky předehřívá.
Formu na chlebíček (biskupský v originále nebo srnčí hřbet) si vymažeme olejem a vysypeme kokosem - poctivě, jinak nám chleba nepůjde vyndat. Vykládání pečícím papírem jsem zatím nezkoušela.
Rozšleháme si v misce vejce a pustupně přidáme cukr, olej, pudinkový a kypřící prášek a těsto je hotové - to byl fofr, což?
Vylijeme do formy a šup s tím do trouby na cca 30 minut - hlídejte, ono se to liší - podle druhu pudinku, podle výkonu trouby a tak. Znáte to, jistota je jistota. Stav zkoušíme špejlí, párátkem nebo pletací jehlicí - jakmile se těsto na zkoušedlo nelepí, šup s ním ven, opatrně, ať s tím nefláknete! A nechte vychladnout.
Teď máte dvě možnosti dle nastalé situace:
1. Chlebík nejde vyndat z formy - tak se na něj vyprdneme a polevu dáme ve formě - připravíme ji z moučkového cukru a dvou lžic citronové šťávy - případně maličko ještě studené vody, je-li potřeba naředit. Poleva by neměla být řídká (bude vám zatýkat do boků), ani hustá (nepůjde rozetřít). Posypeme zbytkem kokosu, kterým jsme vysypávali formu, a šup s dílem do chladu.
2. Chlebík jde vyndat z formy - pak ho umístíme na tácek hezčí stranou hore a přelijeme polevou, čokoládou, pocákáme, pomatláme a posypeme. Docela bych zkusila i oříšky místo kokosu. Nebo cukrářské zdobení. Fantazii se meze nekladou.
Vyzkoušené varianty:
1. Vanilkový pudink - krásné, jemné, vláčné, nadýchané těsto
2. Malinový pudink - nadýchané víc jako z vanilkového, drobivé a o dost suší a takové vrzavé
3. Nugátový pudink - zatím zůstává jen u plánu ;-)
Milá Kachničko, nikdo tu neprotestuje, protože moc dobře ví, co to obnáší mít doma díťátko :).
OdpovědětVymazatDíky ti za recept, nikdy jsem nic podobného neviděla, ale podle obrázku i ingrediencí mě to tůze láká! :)
Ale tak- je jen jedno, oproti jiným nic moc zápřah, mohl by někdo říct :D spíš fakt ta lenost :D
VymazatJá taky ne, a právě proto jsem do něj šla - rychlovka, výborná - určitě by šel vyšperkovat i uvnitř něčím - postupně budu zkoušet :D rádo se stalo
Milý Žluťásku,
OdpovědětVymazatto je bezlepkové! Tak to si ukládám a časem vyzkouším. :-)