čtvrtek 10. června 2021

knihovna - M. Moreland: Van


Ahoj, zlato, jsem doma!

Van je kus chlapa, ovšem ta obálka… já chápu, že se živí coby velmi zručný a zdatný manažer lomeno řemeslník, jenže tohle mi spíš evokuje osmdesátkové porno aka „Ahoj, já jsem Helmut, instalatér, kde vám to teče?“ Ovšem jinak je krása být zpátky u důvěrně známé partičky šílenců, které jsem si zamilovala. Směle do nich!

Vince Morrison, většině lidí známý jako Van. Má zlaté ruce, ať už jimi opracovává kus dřeva, hraje na kytaru nebo laská milenku – v tom všem vyniká. Je přátelský, šarmantní a nadaný, dokonalý výkon podává i pod tlakem a všude jinde je prostě sexy. Srdce však má zavřené, i když prochází zkouškou zájmů a emocí. Spolu s ním v BAM pracuje Olivia Rourkeová. Je talentovaná, uzavřená a svůdná. Dotkne se něčeho v něm, co nedokáže popřít. Chce ji poznat. Všemi možnými způsoby. Chce, aby ona poznala jeho. Její minulost jí říká, aby se držela dál. Van je to jediné, co chce, ale také přesně to, co mít nemůže. Má někoho jiného, o kom si myslí, že je důležitější. Může některý z nich riskovat srdce?

Nebudeme si tu mazat medík… nikde – reálné to není ani omylem (mluvím o celé sérii). Jenže proto tady nejsme. Chceme číst pohádky. Chceme se nechat balamutit a svádět a udržovat v iluzi, že tam někde venku, sakra, musí být ten princ na bílém koni, který nám snese modré z nebe a dopřeje nám nezapomenutelné noci. A Van je takový cukrouš, že mu není rovno.

V žádném případě to nemyslím negativně. Čtení jsem si neuvěřitelně užívala a děkuji Melanii Moreland, že pátý díl uchopila zase o špetku jinak. První tři – Bentley, Aiden, Maddox – totiž byly trochu na stejnou notu. Reid maličko prolomil obavy, že to tak bude až do posledního (sedmého) dílu. Díky bohu, Van je důkazem opaku.

Opět se setkáváme se starými známými, plus poznáme pár nových tváří. Mimochodem, už jsem si vzpomněla, kdo je Halton (viz recenze na Reida. Mám dojem, že se mihl v jednom z úvodních dílů nebo snad dokonce v jednom z Kontraktů). A ano, Halton a Sandy by měly být a já doufám, že budou, další dva díly této série.

„…Andy mě poplácal po rameni. „Nemusíš si to vyčítat. Schovávala se. Já mám za bicíma lepší úhel a ostatním jsem to řekl. Rádi jsme se dívali, jak na tebe tvá fanynka zírá. Ty se vždycky úplně ztratíš v hudbě, že si nikdy ničeho nevšimneš.“

Mark se usmál od ucha k uchu. „Má pravdu. Když hraješ, mohla by ti klidně hořet i prdel, ale uhasit bysme tě museli my.“…“

Nepouštějte se do čtení s představou, že dáte dvě tři kapitolky a půjdete spát nebo cokoli dělat. Varuji vás. Důrazně. Zastavíte se v polovině, neuděláte nic, případně vám bude na hodinách blikat do obličeje 2:00! Van na hranici čtyřicítky… Liv o sedm let mladší a má… jo, tak bacha, to už by byl spoiler. Příběh je prostě jiný a přitom má prvky, které jsou pro všechny společné. Autorka nám přináší to, co od ní máme rádi plus něco navíc. Tedy za předpokladu, že jste stejný případ jako já.

Ano, Van je čtivý… něžný, snaživý hromotluk, který si získá vaše srdce. A nejen to. Se špetkou fištróna vás napadne, v čem bude spočívat hlavní zápletka lomeno komplikace. Nejsem si však vědoma, že by mi to na čtenářském zážitku jakkoli ubralo. Dokonce se nedokážu zbavit dojmu, že Van je zatím nejlepší kniha, kterou jsem od Melanie Moreland četla. A přesně z toho důvodu dostane plný počet.

Vyjma lehké předvídatelnosti nemám výtku. Líbí se mi, že příběh nekončí. Vyvíjí se spolu s ostatními postavami, jejichž osudy můžeme sledovat, dál. Jsou rodina, přátelé, starají se jeden o druhého a stojí při sobě. Takhle propojená a propracovaná série se často nevidí. A i když primárně fandím standalone bez ohledu na žánr… tady si ty návraty užívám.

„…Muž z ochranky se na nás podíval a s pokrčením ramen odešel také. Snažil jsem se nesmát – vypadal tak na šestnáct a nebyl vybavený ani na likvidaci rozlitého mléka, natož na ukončení rvačky…“

Důrazně tedy doporučuji číst sérii popořadě, jinak se záměrně připravíte nejen o podrobnosti, ale i o odůvodnění chování některých postav. Budou vám chybět podklady a… nevím, jak to dostatečně zdůraznit – čtěte to ve správném pořadí, jinak vás bude Van bez trička chodit strašit! Jsou série, kde na tom nesejde, tady ano. Co se erotiky týče, opět je spíše v pozadí a jen okrajově, nic extrémního či vulgárního ve stylu Tiffany Reisz. Špetku pikantní, avšak s citem. Prim hraje příběh Vana a Liv. Jejich dialogy, vývoj, minulost i budoucnost.

Pokud se bojíte nudy a okoukanosti, žádný strach. Melanie Moreland uchopila tento díl výborně a ukázala, že ani s pátou částí neztrácí glanc, nápady, humor a chlapci jsou stále sví. Okecávám tu něco, co už bylo řečeno. Zklamání se nekoná. Zážitek ze čtení nic nekazilo, takže – kde mám další díl?! 

Autor: Melanie Moreland

Počet stran: 320

Série: Vested Interest – díl pátý ze sedmi

Překlad:  Martin König (poznámka – pokud máte oblíbeného překladatele či překladatelku, na webových stránkách Baronetu máte možnost snadno a rychle si zobrazit knihy právě podle tohoto kriteria!)

Na webu nakladatelství Baronet si můžete knihu pořídit se slevou 25%!


2 komentáře:

  1. Hláška s Helmutem je v naší domácnosti velmi oblíbená! 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani netušíš, jak jsem ráda, že nejsem sama, kdo tuhle hlášku používá :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)