pátek 17. září 2021

knihovna - A. Miles: Slavnostní otevření

A jde to i bez přehánění!

Co? Přece romantické čtení se špetkou erotiky – nepřehnané, uvolněné, přesto napínavé… hele, fakticky se pouštím do hodnocení hned na úvod? Bez zahřátí a bez předehry? To je ode mě celkem sprosté, což? Vrhněme se na to tedy tak, jak se má!

Když se Peggy McBrideová přestěhuje do Dare Valley v Coloradu, to poslední, s čím se tam chce setkat, je nezadaný muž. Ze svého rozvodu se poučila, že láska i manželství jsou ošidné, a jako svobodná matka a nově jmenovaná zástupkyně šerifa má starostí i práce až nad hlavu. Avšak potom, co se ve městě objeví majitel sítě hotelů a proslulý hráč pokeru, začne ji přitahovat muž, s nímž by ji nikdy nenapadlo mít cokoli společného. 

Milionář Mac Maven přišel do Dare Valley s ambiciózními plány na rekonstrukci starého hotelu Velehora a na jeho přeměnu v luxusní pokerové letovisko. V celém městečku existuje jediný člověk, jenž mu dá otevřeně najevo svůj nesouhlas, a sice zástupkyně šerifa Peggy McBrideová, která má zásadní výhrady vůči hazardu. Přestože je její úhlavní protivník, Mac v ní vytuší něhu i vášeň, jež v ní touží osvobodit. A protože pomáhá sestře Abbie s výchovou svého dospívajícího synovce, Peggyinu situaci chápe a dokáže proniknout pod její drsnou a nenávistnou masku. 

Vzkaz pro tvůrce anotací: Stačila by poloviční (a to jsem ji sem nedala celou) a zbytečně vyzrazujete příliš. Dívejte se na to z pozice čtenáře! U filmu taky nechcete, aby vám v upoutávce vykecali zásadní zápletky, ne? Slavnostní otevření je třetí díl série. Dobře víte, že vás pokaždé nabádám, ať dodržujete pořadí knih stanovené autorem. No, ono se nic nestane, pokud si tady půjdete random svou vlastní cestou. O nic extra nepřijdete. Všichni víme, kam tyto příběhy zpravidla směřují, proto případný spoiler z předchozích dvou knih hravě rozdýcháte.

S autorkou se setkávám poprvé a nešlo o marné seznámení. Vedla si dokonce výborně. Ava Miles nám naservírovala ucházející hate to love linku. Pro nemilovníky anglických termínů vysvětlím: od nenávisti k lásce aneb tak moc se nesnášeli, až z toho byla láska jako trám. Páry tu dokonce sledujeme dva, aby to bylo celé o fousek napínavější. Na úvod dostaneme i mapu města, která není nezbytná, ale je to příjemný detail, značící propracovanost.

Erotika je hodně decentní, vášnivá, nicméně ne přehnaně detailní a extrémně rozvedená. V příběhu se střídají pohledy ona a on a to vše v er-formě. Hlavní hrdinové jsou poměrně realističtí a jejich přepnutí od nenávisti k lásce je celkem… rychlé. Neplést s hladké. Líbí se mi, že jim Ava Miles házela klacky pod nohy. I když to na poměry jiných možná byly jen tenké větvičky, ale oni si to svou vlastní paličatostí, umanutostí a zásadovostí komplikovali sami.

„…Ukázala na něj prstem. „Nedrážděte mě.“

„Abych někoho dráždil, musel by ten někdo být jaksepatří nažhavený. A to se mi nepodařilo.“

Ukázala na sebe. „Jak sakra víte, že nejsem nažhavená?“

Prohrábl si vlasy. „S ženami mám jisté zkušenosti. Jste zvědavá. A naštvaná.“

Dotkla se své pistole. „To si pište, že jsem.“

Nepředpokládal, že ho zastřelí, přesto její pravačku pozorně sledoval. „Jenže jste naštvaná sama na sebe – že jste tak slabá, že mě chcete. Kdybych toho využil, potvrdil bych všechno, co si o mně myslíte. Co si myslíte sama o sobě a… o mužích obecně.“…“

Top moment je za mě scéna los versus Ferrari. Hodně zábavná chvíle. Akční a originální. Mužští hrdinové jsou dokonalost sama, což maličko sráží knihu směrem do absurdna, ale kdo občas nesní o dokonalém chlapákovi s naditým… rozkrokem i kontem, jehož charakter je čestnost sama a jeho minulost obestírá nejedno tajemství?

Slavnostní otevření nepřichází s ničím, co by vás ohromilo, šokovalo, vykolejilo či nutilo se nad čímkoli zamyslet. Není nijak originální a přesto… světe div se… funguje. Příběh šlape, chemie je příjemná, dialogy mají spád. Nejsou žádná nudná, rozvláčná či hluchá místa. Zalezete pod deku, slupnete romanci jako malinu a bude vám fajne. Jistě, za týden nejspíš nebudete mít šajna, o čem to bylo a jak se jmenovali hlavní postavy, nicméně čtení bude pohoda a dá vám přesně to, co bych od něj já konkrétně očekávala: relax, odpočinek, špetku emocí, nějaké to překvapení, humor a tak dále. Jednoduše řečeno: Když to funguje, proč to hrotit? Ava Miles vše skvěle vyvážila a velmi mile mě překvapila.

Rok vydání: 2021

Počet stran:  ebook ve formátu epub 352

Série: Dare Valley – třetí díl

Překlad: Jiřina Stárková

Na eshopu Palmknihy.cz můžete aktuálně pořídit ebook za 299,- Kč, případně klasickou knihu přímo u vydavatele Baronet za 322,- Kč.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)