středa 8. září 2021

Tip na výlet #11 - rozhledna na Sedle

Schody, schody, kopce, schody!

Dobře, moje fyzička už je o něco lepší a zásluhu na tom mají nejenom rozhledny. Tyto procházky přírodou jsou pro mě balzám. Člověk uteče vedru v rozpáleném městě, kde se pomalu ani nedá jít na zahradu, protože je ten kousek trávy obklopený rozhicovaným betonem. Pročistí se hlava, udělá se něco pro tělo i mozek, neboť i jemu svědčí pohyb! A dnes tu pro vás máme navíc tip, který vás finančně stojí pouze cestu na místo!

Cílovou destinací jsou Albrechtice u města Sušice. Parkuje se u penzionu Pod Sedlem - adresa do navigace zní: Albrechtice 43, Sušice! Parkování je zdarma. Je tu k dispozici kiosek s občerstvením a mají i magnetky a turistické známky. Plus razítka a pohledy!

Z parkoviště se vydejte štěrkovou lesní cestou (turistická značka je to myslím červená). Pokud chcete jet na místo vlakem či jinak - tady najdete návod/instrukce! Co se týče "kvality" a schůdnosti cesty - s kočárkem... no, jo, ale s odřenýma ušima a bude to hodně drncat. Odrážedlo ani omylem! Cyklistů jsme pár potkali, takže to určitě sjízdné je. Cestou jsme dokonce narazili na speciální projekt pro odvážné a milovníky adrenalinu - říkají tomu Trail  - tento konkrétní má název Trail Epona a projekt se jmenuje Bike X Zone - tady zjistíte podrobnosti. 

Trasa od parkoviště, které je zdarma, k rozhledně je dlouhá 1,5 kilometru a celá komplet vede do kopce. Nejde o nic extrémně strmého (tady zatím stále a jednoznačně vítězí Javorník). Co vás může potěšit, je fakt, že i vstup na rozhlednu je zdarma, respektive vstupné je dobrovolné. Schodů na vás čeká 139 a celou dobu, po kterou budete stoupat vzhůru, jste krytí. Nahoře už jste však počasí vystaveni, a pokud fouká, pozor na čepice a kšiltovky. 


Protože je rozhledna zdarma, je podle všeho otevřená nonstop a kdy přijdete, tak tam jste. Výhled je nádherný a rozhodně za ten výšlap stojí. Však celou cestu zpátky půjdete zase z kopce! 

Jak to máte s rozhlednami? Lákají vás nebo naopak vůbec ne? Platí zákaz šíření fotografií bez mého souhlasu!







Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)