sobota 27. ledna 2024

Recenze - J. Caplin: Vinice ve Francii


I feel good!

Pardon, ale jakmile mám napsat, že jde o feel good romanci, zazní mi v hlavě typická melodie. Julie Caplin je tu s desátým dílem série Romantické útěky. Co na tom, že je zima až praští (i když teď je aktuálně místy obleva), pojďme na výlet do prosluněné Francie.

Vychutnejte si pravé šampaňské a máslové croissanty podávané s proslulým francouzským šarmem - Hattie má zlomené srdce a cítí se mizerně. Když se jí naskytne příležitost pracovat dva měsíce na krásném sídle v oblasti Champagne, neváhá ani vteřinu a koupí letenky rychleji, než vyletí zátka z lahve šampaňského. Příprava velkolepého obřadu její sestřenice Gabby pro ni představuje šanci vypracovat se z pouhé asistentky na vyhledávanou organizátorku svateb. Proto se rozhodne zapomenout na trable s láskou a napnout všechny síly k uspořádání pohádkového dne. Nepočítala ovšem s jednou maličkostí… S úžasným Lucem, který neustále rozptyluje její pozornost. Podnikají spolu výlety po okolí, navštěvují místní trhy s delikatesami a užívají si pikniky mezi řádky vinné révy. Možná za to můžou bublinky, možná Lucovo kouzlo, ale Hattie začne přemýšlet, jestli jde jen o chvilkové poblouznění, nebo snad o něco víc.

Autorčin styl už mám po deseti knihách celkem osahaný a zažitý. Slupla jsem všech devět předchozích dílů (např. Hrad ve Skotsku, Domek v Irsku, Chata ve Švýcarsku, Čajovna v Tokiu) a i jednu bokovku – Útěk na venkov. Pokud tedy hledáte pohodovku, která vás pohladí, obklopí úžasnou atmosférou, popisy míst, jídel i pití, neváhejte. I když přiznávám, že začíst se do Vinice ve Francii mi trvalo nejdéle ze všech. Na vině ohledně potíží se začtením se může být má únava, stejně jakou únava autorky, která píše i pod pseudonymem Jules Wake.

Julie Caplin si umí vyhrát s detaily a vykouzlit ve vás pocit, že jste přesně tam, kde postavy knih. Občas trochu pokulhávají dialogy a svižnost, což naopak ocení milovníci slow burn záležitostí - Čili příběhů, které se rozvíjejí pomalu a pozvolna. Nutno říct, že to v případě tohoto dílu bylo poněkud častěji v porovnání s předchozími. Stejně tak se častěji opakovaly jedny a ty samé vnitřní monology a stávaly se tak rušivým elementem.

"Život je příliš krátký na to, abychom pili víno, které nám nechutná."

I tak se ale těším na další, neboť jde stále o sázku na jistotu. Obálky od Kateřiny Brabcové (brabikate) jsou už jen pomyslnou třešinkou na dortu. Takže ano, není to dokonalé, najdou se mouchy. Kouzlo však zůstává a čtivost rovněž. Jestliže s knihami Julie Caplin začínáte, klidně můžete sáhnout po Vinici ve Francii. Vůbec ničemu to nebude vadit. Předchozí díly hravě v případě zájmu doženete.

Vydalo nakladatelství Cosmopolis 10. 10. 2023




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)