středa 31. prosince 2014

střípek sedmý


S trochou nostalgie si zavzpomínám, kde jsem byla (respektive kde jsme byly) přesně před rokem


Vážně už je to rok? Ani se tomu věřit nechce. Celý život jsem trávila silvestrovský den doma. Jsem absolutně nespolečenský typ, introvert jak z učebnice... co nás to s Wixie napadlo vyrazit do Londýna v tuhle dobu a večer zamířit do oblasti, kde je přibližně 250 000 dalších cvoků? (Moment, právě jsem našla, že nás tam loni bylo bez mála půl milionu - ups)


Den předem jsme si obhlídly nábřeží naproti London EYE a vytipovaly, kde bychom se nejlépe mohly utábořit. Na netu na různých fórech a článcích od blogerek, které vyrazily vloni (tedy předloni) jsme našly, že je nejlepší dostavit se kolem čtvrté, pokud chcete mít přijatelná místa někde na kraji :) Dobrá tedy, dostavily jsme se v 16:00 a naivně si myslely, že zabereme jednu z několika laviček... už je zabrali jiní, ale díky Bohu byla volná podesta, takže nehrozilo, že budeme osm hodin stát.

Protože podesta směřovala do silnice, kde ještě probíhal provoz, zeptaly jsme se (čistě pro jistotu dvakrát) procházejících policistů, jestli tam můžeme být... schváleno :) A následuje jeden důkaz, že má osoba tam skutečně byla :)

Na domě na protějším nábřeží začalo promítání odpočítávání :) a později tam londýnský starosta pronesl svůj projev a současně s hudbou tam probíhala barevná a pestrá projekce. Na netu psali o zákazu nápojů ve skleněných lahvích. Jak jsme se ale přesvědčily později, tento zákaz nebyl nijak striktně hlídán, ani dodržován. Policejní hlídky procházely pravidelně, lidé se chovali celkem rozumně, hudba hrála o sto péro, dostali jsme balíček s upomínkovými předměty a blikající pásky na ruku. Toalety byly taky (klasické ToiToi), fronty na ty davy celkem normální (čekala jsem asi pět minut), ovšem cesta tam a zpět bojový úkol, protože na vás čekala překážková dráha a slalom mezi stativy fotoaparátů japonských turistů :)


Čas plynul, počasí nám přálo, takže osm hodin uteklo jako voda :)



S blížící se půlnocí houstla koncentrace hlav a dav přestal být průchozí, teď bych se na wc tlačit nechtěla :D


Myslím, že další průběh čekání nemá smysl popisovat. Užívaly jsme si atmosféru, dělaly blbiny, hrály hry... prostě pohoda :)



O půlnoci jsme si připily jako slušně vychované a pravidel znalé z plastových flaštiček :)


A ohňostroj mohl začít! Ještě po návratu na ubytko (o několik hodin později) jsme si pustily na YT záznam, a i když si ho pouštím teď, tak mi v břiše tančí motýlci.



Byl to zážitek, na který se nezapomíná, rozhodně stál za to, i když krásné dojmy kazila cesta "domů". Představte si, že je někde cca půl milionu lidí. Stanice metra v nejbližším okolí jsou záměrně uzavřené, takže musíte přejít jinam, ale s vámi jdou další. I když se dav nepatrně rozptýlí, přidá se k němu odjinud další, protože na náměstích probíhaly projekce ohňostroje z nábřeží. Čeká vás nepředstavitelná tlačenice, kdy je vaším úkolem neztratit svou lepší polovičku, hlídat batoh, hlídat opilce, hlídat kuřáky, cestu, koukat pod nohy, neboť na zemi se válí kde co. Pokud máte štěstí a po x hodinách se dostanete do metra, stále není vyhráno... i tam je hlava na hlavě, policie hlídá, dává pozor, nastoupíte do vozu (já si dokonce i sedla)... tím legrace nekončí!

Začali se nám tam totiž rvát opilí rusáci! Asi metr od nás! Takhle rychle jsem nevstala nikdy v životě :D Už ty davy mi nedělaly dobře a pak tahle rvačka? Když se metro konečně rozjelo, byla jsem prý bílá jak stěna 8-) Do postele jsme dorazily někdy mezi pátou a šestou ráno. Ale i tak můžu říct, že to stálo za to a jestli bych jela znovu? Ano i ne :) Pro příští návštěvu Londýna bych raději zvolila "klidnější" a teplejší období. A hlavně, letos je vstup na nábřeží zpoplatněn. Zřejmě tak bude omezena kapacita i celá organizace, takže uvidíme, jak se to osvědčí či neosvědčí :) Zatím je kolem toho kupa zmatků :)

Jak to shrnout? Bezkonkurenční zážitek s nádechem adrenalinu, který předčil veškerá má očekáváníA tak vám do toho nového roku 2015 přeji, aby váš život byl takový, jako ho chcete mít, protože někdo rád klid, někdo adrenalin a jiný od každého špetku. Těším se na vás a vaše komentáře v novém roce, vaše Vendi



PS: oficiální video z ohňostroje 2013/2014 (tedy ten náš) :)






4 komentáře:

  1. Když to zpětně čtu, je to, jako bych tam byla znovu. Byla to úžasná záležitost, kterou si chci zopakovat za každou cenu, protože jak to člověk zažije na vlastní kůži, tak to jednou nestačí. It was fun, let's do it again! :-D Ale myslím, že jsme to stihly domů dřív ne? Kolem páté už jsem uléhala vedle tebe s mokrou hlavou, protože jsem si nutně musela umýt vlasy a smýt ten pocit, že mě asi tak pět tisíc lidí chtělo cestou (ehm, tlačenicí) na metro pozvracet :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt si nejsem jistá, ale mám pocit, že nějak kolem půl šestý jsme usínaly :)
      Jasné, bylo to fun! :) Však uvidíme, co vykoumáme, protože tohle si zaslouží repete. Možná s pár inovacemi, ale tedy rozhodně souhlasím.
      Jenom pozvracet? Taky popálit cigaretou, polít chlastem, koníčci taky po sobě nechávali památku (jízdní policie je super, ale ne v takovým davu!) :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)