čtvrtek 19. února 2015

Vendi peče sacherův dort - pokus nr.1


Už dlouho jsem ho chtěla doma vyzkoušet. Nepamatuji se, že bychom ho kdy pekli. Byla to výzva. A protože je zima a mám sem tam čas vyřádit se v kuchyni (nebo v troubě), jdeme na to!






Recept vám sem tentokrát vypsat nemůžu, neboť bych se dopustila porušení autorských práv. To bych skutečně nerada, proto připojuji odkaz na stránky Kluků v akci, kde jsem se přesně držela instrukcí. Tedy s výjimkou polevy, ale o tom za chvíli


Začneme tedy tím, že si přečteme, případně vytiskneme, recept, nakoupíme suroviny, pokud je nemáme po ruce... a pustíme se do práce!


Formu jsem vykládala pečícím papírem. Měla jsem klasickou o průměru cca 25 cm a dort byl vysoký. Pekl se tedy přibližně 80 minut místo avizovaných 45. 

A než vychladne, dáme si trochu historických fakt:

- vznik Sacherova dortu se píše od roku 1832, takže je to mezi cukrovinkami dědeček, ale na chuti mu to neubírá. A jméno nese po svém stvořiteli, který jej upekl pro společnost knížete Metternicha (zdroj informace)
- název Originální Sacherův dort je řádně registrován jako značka a jeho recept je přísně střežen (zdroj informace)
- Originální Sacherův dort si můžete dnes dát ve čtyřech kavárnách - ve Vídni, Salzburgu, Innsbrucku a Grazu - odkaz na stránky Café Sacher - nebo si ho nechat dovézt na objednávku za krásný cca 40 euro (bez poštovného)
- přidávám odkaz na domovskou stránku Sacherova dortu v němčině, kde si můžete přečíst, popřípadě přeložit vše potřebné a rozšířit si obzory

My se raději smíříme s tím, že netvoříme originál a zůstaneme hezky v teple domova, kde nám náš korpus mezitím krásně vychladl. Rozřízneme ho, vezmeme si sklenici meruňkové marmelády a podle instrukcí ho pomažeme ze všech stran vyjma spodku a dáme zatuhnout do chladu. 

Přišel čas připravit si polevu. Já odkládám recept a šupajdím do lednice pro dva kelímky čokoládové glazury od Mannera, kterou jsme koupili v Rakousku, vkládám do vařící vody a rozpouštím. 



Jeden kelímek by býval byl naprosto dostačující, jenže datum spotřeby bylo těsně před vyhozením, takže padly kelímky oba. Musím říct, že chutná skvostně! 

Vyfotit celý dort se mi nepodařilo... proč? 

Zaprvé nebyl zrovna fotogenický, neb se mi nepovedlo polevu uhladit po vzoru mistrů cukrářů. 
Zadruhé jsem na to úplně zapomněla
Zatřetí tác byl neuvěřitelně upatlaný a výsledek by byl nepublikovatelný
Začtvrté mi mnohem příhodnější přišla momentka z mé nedělní siesty, kterou jsem ještě zatepla šoupla na instragram 

A jak dort dopadl u rodinky? Byl výborný, mohl by však být nižší, a kdyby tam té polevy bylo méně, byl by dokonalý... tak holt příště. Nemám důvod si stěžovat. S domácí šlehačkou a vhodným doprovodným programem byl naprosto skvostný. A nedostatky? Vždyť to byl můj první pokus a nejsem šestnáctiletý Franz Sacher, abych vytvořila kulinářský skvost. Jsem skromné třicetileté děvče z jižních Čeh. Konec příběhu


PS1: máte-li zájem sledovat mou maličkost na instagramu, pak mne naleznete pod nickem vendi13
PS2: pohrávám si s myšlenkou založit blogu facebookové stránky, aby bylo víc komentujících čtenářů, co myslíte, mám? - Beru zpět - stránka již založena :)
PS3: a teď už vážně končím :)

8 komentářů:

  1. Skromné šestatřicetilé děvče z hor před tebou smeká a jako poděkování za slintání do klávesnice posílá tucet rampouchů s kopečkem sněhu, protože tohle by se jí nejspíš nepovedlo :-). Mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé - rampouchy! Díky, zužitkuji je to pití místo ledu :D Hele, děvče z hor, ty ji pěkná kecka! :) kam se ten můj pokus o sacher hrabe na tvé dortíky a hrátky s marcipánem a jemu podobným hmotám? To zase smekám já a dneska ti místo rampouchů posílám sklenici slunečního tepla! :D

      Vymazat
  2. Sacher tortu som veru ani ja ešte nepiekla a nepredpokladám, že niekedy budem. Momentálne preferujem torty typu : naplácaj piškóty namočené v nejakej tekutine kyslou smotanou, alebo tvarohom so želatínou.... atď...
    Poslintám si nad Tvojou fotečkou a tým to ukončím :D
    PS: Janinke slová o nešikovnosti neverím - videla som jej torty a teda myslím, že by sachera dala ľavou zadnou :D :D
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé - tyhle dortíky (piškoty, zakysaná smetana, ovoce) jsou u nás hodně oblíbené v létě :)
      Ad Janinka - souhlasím se vším výše uvedeným :D

      Vymazat
  3. Tak vám obě dámy děkuji, nicméně musím oponovat, páč patlání s marcipánem mi sice jde, ale aby mi nabylo jakékoliv těsto, to je pro mně skoro nemyslitelné. Asi na to má být speciální zaklínadlo, a to mi nikdo ještě neřekl :D.
    Děkuji za sluníčko, to naše horské se dnes taky trochu probralo, asi ten úplněk, nebo co :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže říkáš, že kdybychom vytvořily tandem, byl by to tým snů :D Upeču korpus a ty přidáš své umělecké sklony? :D Tý jo! Zaklínadlo? Nooo, bude třeba dobušit se na Merlina do věže, aby nám ho prozradil, jestli si ovšem ten lišák stará sklerotická vzpomene :)

      Vymazat
    2. Asi tak nějak, znáš to, ten umí to a ten zas tohle... :D

      Vymazat
    3. ...a všichni dohromady uděláme moc :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)