úterý 14. dubna 2015

recenze - Králova zahradnice


aneb plnění snů pokračuje a po setkání s AR na červeném koberci mu znovu staneme tváří v tvář poděkování Lucce za vystání fronty na lístky a Wixie za to, že mi dělala společnost


A Little Chaos - Králova zahradnice

Režie: Alan Rickman
Scénář: Allison Deegan, Jeremy Brock, Alan Rickman

Žánr: drama, komedie, romantický

Délka: 116 minut

Rok výroby: 2014

Země původu: Velká Británie

V hlavních rolích: Kate Winslet, Stanley Tucci, Alan Rickman, Jennifer Ehle, Helen McCrory, Matthias Schoenaerst a další


Trailer - AJ s CZ titulky:





Anotace z československé filmové databáze:



Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal.



Vendi recenzent amatér:

Jak začít? Sháněly jsme lístky na základě jedné věty na FB stránkách Febiofestu, kde pořadatelé tvrdili, že s přítomností Alana na promítání prozatím počítají. Přišlo nám, že 89 kaček není zase tolik, abychom je nedaly i v případě, že by tam nebyl. Do posledního dne promítání (21.3.) nebylo vůbec nic potvrzeno. Až přibližně v deset hodin dopoledne na nás mrkla následující zpráva:




Žaludek mi poskočil nadšením, že si možná spravíme náladu po lehkém zklamání z nezískání autogramu, ale i tak to byl zážitek, který se počítá.

K filmu - očekávání byla... průměrná. Ani velký hit, ani zásadní propadák. Pan režisér přišel už v úvodu, jak bylo avizováno a jeho přivítání dodalo celému večeru takovou zvláštní hvězdičku. Prostě to celou věc vyzdvihlo.

Recenze označují film jako průměrný, nevýrazný, nemastný, neslaný, místy nedotažený. Dovolím si nesouhlasit. Z velké části to bude ovlivněno emocemi a preferencemi, ale tak je to snad u každé recenze.

1. Poprvé jsem viděla Alana Rickmana na velkém plátně v kině. To, co umí se svým obličejem (a hlasem), tak získalo v obřím provedení zcela nový rozměr.

2. Stanley Tucci je miláček a jeho role v tomto filmu je roztomile vtipná.

3. Příběh možná má mezery, ale najdete v něm všechno - romantiku, napětí, dojetí, akci, vtip i vážnost. Od každého špetku a přesto to nepůsobí přeplácaně. Vše má své místo a dokresluje to celkový dojem.

4. Nezapomenu na výbuch smíchu a drcanec do Wixie, když se na plátně objevila madam De Montespan (Jennifer Ehle)... proč? To vím jen my dvě a je to další zvláštnost, která celou věc posouvá o další level výš.

5. Ano, film skutečně nijak nevybočuje z řady dnešní nabídky v kinech, ale pro nás speciální je... velmi... A podobných fanoušků a diváků bude víc. Možná přehlížíme faktické nedostatky, díry ve scénáři nebo nelogičnosti, které zmiňují profesionální autoři recenzí. Ale ruku na srdce, kdo dá na hlasy kritiků? Není lepší udělat si vlastní názor? Najít v současné době koukatelný film, u kterého se vám nebude obličej kroutit znechucením nebo nebudete bojovat s chutí hodit na plátno kelímek s pitím, protože se postavy chovají jako troglodyté*, je náročné.

6. Jako závěrečný bonus následovala čtyřicet minut dlouhá beseda s AR, kdy jsme měli možnost položit panu režisérovi pár otázek. A to je tečka za celým příběhem splněného snu. Na jejím konci není společná fotografie nebo autogram (gratulujeme těm, kterým se povedlo získat jedno, druhé nebo dokonce oboje), ale zážitek nad zážitky, ze kterého si odnášíme krásný pocit, tři videa a několik fotografií. Navíc, nejsem typ, který by pociťoval potřebu mít se svým "idolem" zarámovanou fotku. V tomhle jsem jiná. Ano, Vendi je prostě cvok Nicméně, toto nemá být o mém duševním zdraví, nýbrž o filmu a tomu dávám krásných 70% ze sta.

Naše videa z diskuse po skončení filmu - první, druhé, třetí

A dvě fotografie jako bonus. Další můžete najít na našich FB stránkách Czech Fans Of Alan Rickman. Krásný den vám všem :)


* troglodyt - prehistorický jeskynní člověk

16 komentářů:

  1. Náhodou, trailer nevypadá špatně a jako film na škaredé odpoledne si ho dovedu představit :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako rozhodně, na deštivé odpoledne je jako dělaný! Už se těším na dvd :)

      Vymazat
  2. dal bych si ho ještě jednou... ještě jednou... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D si tě taky dám ještě jednou :D

      Vymazat
    2. hlavně na ten tenis opatrně a s láskou :-D aby na tebe nespadl vysílač :-D

      Vymazat
    3. opatrně? To nebude žádná legrace! Do tenisu se musíš pustit po hlavě! Ať z toho něco mají i sousedi :D a bude dneska zataženo nebo roztaženo? :D

      Vymazat
  3. A vůbec, kde je víš článků? Se celý dny někde flákáš, což? :-D Nebo paříš do dvou do rána? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mě ptáš ty? Ty, která se mnou do těch dvou paříš už čtvrtý den? Já se vůbec divím, že jsme schopné fungovat!! :D

      Vymazat
    2. jakže to bylo na silvestra v uk? little party never killed no body :-D

      Vymazat
    3. Exactly! :) :) i když... v našem případě... už málem i na vraždu došlo :D

      Vymazat
    4. dokud si nejdeme po krku my dvě, je to dobrý :-D

      Vymazat
    5. :D to by teprve byla divočina! :D

      Vymazat
  4. hlavou do zdi :-D :-D já si zatáhnu, ty? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bu Bu Bu! :D já si roztáhnu! :D

      Vymazat
    2. já vím, chceš vidět velký vůz :-D

      Vymazat
    3. Chci? Vážně? :D Víš, že já jich na té obloze vždycky najdu minimálně pět a nikdy nevím, který je ten správný D:

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)