pátek 31. ledna 2020

knihovna - E. L. James: Mister

Odstíny považuji za brak. Bude na tom Mister lépe?

Mé prohlášení se nedá nijak zaobalit. Odstíny mi nevoní. Opakuji tuto informaci poměrně často. Horší snad byla jen francouzská odpověď na ně – Hotel v Paříži – též trilogie. Svrbí-li vás na jazyku otázka, z jakého důvodu jsem se pustila do Mistra? Mistera? Nemám pro vás vysvětlující odpověď… uhranul mě obal, jsem jenom člověk… Londýn je moje slabina!

zdroj obrázku klik


Londýn v roce 2019. Maxim Trevelyan vede bezstarostný život. Je pohledný, má přátele v aristokratických kruzích a peníze. Nikdy nemusel pracovat a zřídka spí sám. Vše se ale mění vlivem nešťastné události, po níž Maxim zdědí šlechtický titul, bohatství a nemovitosti, avšak také veškerou související zodpovědnost. Daleko větší výzvu však pro něj představuje potlačování touhy, již cítí k záhadné mladé ženě, která nevlastní o mnoho víc než nebezpečnou a vtíravou minulost a teprve nedávno se přistěhovala do Anglie. Uzavřená, krásná a hudebně nadaná žena je přitažlivou hádankou, jež mění Maximův chtíč ve spalující vášeň, jakou nikdy předtím nepocítil a ani se ji neodvažuje pojmenovat… celá anotace např. tady.

Jsou ve světě lidském chvíle, kdy se jeden pozastaví a hluboce se zamyslí nad svou příčetností. Jde to se mnou z kopce. Peklo zamrzlo. Slunce vyhasne a na zemi začnou padat z nebe hamburgery. Mně se líbila kniha od E. L. James!

Švihlo to s vámi? Jo? Se mnou málem taky. Dva měsíce kolem čtečky chodím po špičkách a říkám si: Co jsem to udělala za pitomost? Proč jsem se nechala ošálit obalem, který mě lákal do Anglie? Kam jsem dala svou soudnost? Muselo mi hrábnout! To nedám! Jak napíšu recenzi na něco, co nebudu schopná dočíst, protože u Odstínů to nešlo, i když jsem jim dala šanci několikrát (a k filmům se radši vyjadřovat nebudu ani písmenkem)?

„...Je to hrozně matoucí. Je tak blízko a přitom tak nedosažitelná. Chystá se urovnat rozházené černé polštáře na gauči a přitom se jí vzadu vykasá plášť a odhalí kousek růžového spodního prádla. Se zatajeným dechem potlačuju zaúpění. Já jsem ale perverzní kokot…“

A pak se to stalo. Sebrala jsem odvahu, odhodlání a pustila se do čtení. Nemažme si med kolem pusy, čistých pět nedostane, neb jsou i negativa, nicméně musím říct, že zapracovala na dialozích. Maxim má sice místo pusy žumpu (v překladu – mluví jako dlaždič – viz ukázky) a Alessia je tak plachá, až mi z toho naskakovala vyrážka, nicméně děj, zápletky, vývoj… četla jsem jedním dechem a neskrývala překvapení, nad sebou i ubíhajícím textem. Dokonce mě autorka několikrát i rozesmála. A tím mám na mysli upřímný smích, nikoli ironický záchvat.


Jsem skutečně a neuvěřitelně překvapená sama ze sebe i z řádků, které tu právě plodím. Ovšem ať trochu vychladneme – je tu i pár nesmyslů a výtek. Nesnáším, když si autor nechává zadní vrátka pro pokračování. Jistě (pokud vás to zajímá) další díl není nezbytně nutný, leč nic nezabránilo vytvoření prostoru pro jeho sepsání, kdyby se to náhodou šiklo. Celá řada věcí zůstala nezodpovězena. BACHA, SPOILERY! Za všechny např. spáchal Kit sebevraždu nebo to byla nehoda? Přehnaná závislost Caroline na Maximovi (náznak vysvětlení byl, ale zasloužilo si větší hloubku). A co Anatoli? A Dante? Tam taky byly mezery, které by snesly doplnění a rozepsání. KONEC SPOILERŮ.

„.. Vím, že je to troufalé.
Sakra práce.
Nějak se do toho zamotávám.
Nevím, jak se vůči ní chovat.
Sedám si na postel a skládám hlavu do dlaní. Měl jsem nějaký plán, než jsme se dostali až sem?
Ne.
Myslel jsem čurákem…“

Máme tu otázku podání příběhu. Jaká forma vám vyhovuje? Ich? Er? V dnešní knize se E. L. James nemohla rozhodnout, a proto nám to nakombinovala, čímž vznikl celkem nepříjemný guláš. Maxim vypráví v ich formě. Alessii zprostředkovává vypravěč. Příšerný mix!


Další diskutabilní záležitost, za kterou paradoxně nemůže autorka sama, ale spíše vydavatel, je název. S povděkem kvituji nezměněný obal. Ovšem s názvem knihy mám problém. V originálním znění jsem schopná mu rozumět. Alessia oslovuje svého zaměstnavatele „pane Maxime“ – pán=v angličtině mister. A jak mi to obhájíte či jednoduše vysvětlíte česky? Je mi jasné, že pojmenovat knihu Pán by pozornost potencionálních čtenářek rozhodně nepřilákalo. Otázkou však zůstává, co se při přípravě honilo týmu hlavou. Nerýpu, skutečně by mě to zajímalo. Třeba Baronetu křivdím a nerada bych se ocitla na černé listině, neb velká část mnou čtených knih je právě od nich. Jen čistě technická připomínka a čirá zvědavost.

„…Najednou si Maxim sedá a zvedá Alessii ruku, aby si prohlédl podlitinu na jejím boku. Jeho výraz se zatvrzuje.
„Podívej, co ti provedli.“ Sevřený obavami zaváhá.
„Jsem v pořádku.“ Už schytala i horší rány…
„Možná bychom prostě měli jít spát,“ pochybuje Maxim.
„Cože? To ne.“
„Já myslím, že…“
„Maxime! Nemyslí!“…“

Tím se dostáváme na závěr recenze a k bodovému (kachničkovému) hodnocení, nad jehož zrušením vážně uvažuji. Zatím je stále v platnosti a Mister si tím pádem odnáší tři a půl bodu a neskutečně překvapený výraz na mém obličeji. Mimické svaly si užily příjemné kardio!

Autor:  E. L. James
Nakladatelství:  Baronet (web – klik)
Žánr: erotika, romantika
Rok vydání: 2019 (rok vydání originálu 2019)
Počet stran: 504, ebook ve formátu epub 443
Série: neměla by být
Překlad:  Zdenka Lišková


Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji eshopu Palmknihy.cz

4 komentáře:

  1. Zrovna včera jsem se bavila s kamarádkou o téhle knize, ze které je stejně jako ty unesená. Já jsem jen podotkla, že ty vulgární pasáže mi prostě nesedí :D

    Nemyslím si, že každý erotický román musí takový být :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, že nadmíra vulgarit může knihu dost znehodnocovat a příběhu škodit. Já osobně to mám jak kdy. Někde mi sedí a nevadí, jinde bych za ně střílela. Po znechucení odstíny jsem tady byla ráda, že mě kniha zaujala a vulgarity jsem neřešila. Maxim byl hrubý, arogantní a celkem to k němu pasovalo :)

      Vymazat
  2. Ééé, zase nic pro mě, tak třeba příště, no :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, já vím :D erotika není nic pro Janinku - však mám v záloze pestřejší výběr, neboj!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)