čtvrtek 6. února 2020

knihovna - J. Bílková: Posilování mentální kondice

Aby mozek nezakrněl!

Nejen beletrií živ je člověk, potažmo čtenář. Je potřeba občas trochu potrápit mozkové závity. Zaprvé bych ráda zahnala pocit, že blbnu. Zadruhé po boji s demencí u babičky, kdy jsem si toho spoustu načetla, bych ráda trénovala paměť a obě hemisféry právě coby prevenci proti demenci, která může být dědičná. Nebudeme sýčkovat a vrhneme se na posilování!

zdroj obrázku klik

Pokračování úspěšných tréninků mentální kondice na každý den v roce přináší opět osvědčená, a přesto neotřelá cvičení, při nichž si bez jakýchkoli pomůcek může každý potrénovat mozkové závity...  celá anotace zde.


Každá změna sebou nese spoustu otazníků. Netýká se jen žánrů či autorů. Měnit se dá i druh literatury jako takové. Je rozdíl mezi prózou, poezií, encyklopediemi nebo knihou, kterou mám v ruce dnes, s podtitulem 365 úkolů na celý rok.

Všem je jasné, že nejsem natolik pilná a vzorná, abych dodržela tento nepsaný příkaz. Zvlášť s přihlédnutím k jistým okolnostem. K jakým? Inu… zamilovala jsem se. Původní obavy a jistou dávku nejistoty vystřídalo čiré nadšení. Ten pocit, když pročítám jednotlivá zadání a píšu odpovědi, se nedá slovy vyjádřit.

Ano, skutečně jsem přiznala, že do knihy píšu. Samozřejmě si můžete k ruce vzít sešit, papír, notes. V tom vám v žádném případě nebráním, nicméně nemám výčitky, že knihu de facto podle některých názorů znehodnocuji. Za mě je v tomto konkrétním případě k vyplňování určená. S nikým dalším ji nesdílím, čili není důvod dělat si věci složitější, než jsou. Do románu bych nepsala, tady nemám problém.

Naopak – užívám si každý jednotlivý úkol. Trápím mozkové závity a hned mám lepší pocit, že dělám něco přínosného. Čímž neshazuji klasické knihy. I jejich čtení je přínos. Pracuje fantazie, podvědomí, rozšiřuje se slovní zásoba, zažívá se gramatika a pravopis (pokud odvedla korektura kvalitní práci). Zajisté si ale rozumíme, co se snažím vystihnout. Tady cíleně trénujeme mozek. Pracujeme se zadanými cvičeními, která mají své postupy a pravidla.

Můj a případně i váš mozek potrápí doplňovačky, přesmyčky, vaše vlastní vědomosti, spojovačky, znalost abecedy a další… za sebe bych ocenila i nějakou tu matematickou úlohu nebo vůbec větší pestrost, protože kdyby nějaký šílenec zamýšlel „vyluštit“ celou knihu na jeden až tři zátahy (což není podle pokynů, ale bavíme se hypoteticky), mohl by se někde v polovině začít nudit, neboť se typy úkolů opakují.

Jinou výtku nemám. Knihu si užívám, úkoly mě baví a uspokojují. Publikace plní svůj účel na výbornou a navíc za krásných 191,- Kč, což je při dnešních cenách knih dost nízká cena. No ne? Jak to s podobným druhem čtiva máte vy? Zkoušeli jste někdy něco podobného? Zaujalo vás Posilování mentální kondice?

Více náhledů z knihy pro lepší představu


Autor: Jana Bílková
Nakladatelství:  Portál (web)
Žánr: hry a tréninky (náhled do kategorie)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 144

Článek věnovaný knize

6 komentářů:

  1. Tohle mě moc ba a protože jsme my dvě měly ty babičky s demencí zdvojené, víme svoje, že jo. Přesmyčky nebo skládání slov ze slov miluju, dokonce jen a FB jedna takováhle hra, ale musela jsem ji přestat hrát, protože bych se na ní za chvíli stala závislá a neudělala bych doma nic jinýho :D. Ve škole jsem chodila na kroužek češtiny, ne proto, že by mě to bavilo, ale proto, že se tam hrála hra skládaní co nejvíce slov z jednoho slova. A já pořád vyhrávala a nikdo mě tam kvůli tomu neměl rád :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, já ti u Mistra říkala, že pro tebe budu mít něco zajímavějšího a nekončíme! Dostala jsem sama sebe, jak moc mě kniha chytla a fakt mi pomáhá, když na nic není nálada - vezmu tužku a zaberu se do slovních úloh a přesmyček :D

      Jo tak to je taky dobrý :D takový kroužek bych velmi ocenila :D

      Vymazat
  2. Nalezení balancu mezi mentální a fyzickou kondicí je pro mě doteď ještě trochu tápání. Ale děkuji za tip na knížku. Paní Bílkovou znám z přednášek, sympatická dáma. Tak teď jenom zkloubit i to fyzično, ale na to by mohl pomoct ten nový veslovací trenažér, o kterém furt básní partner. Je to těžké, když teď zavřeli fitka a člověk je furt doma. Znovu se opakuji. Jak fyzicky, tak i psychicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tou mentální si vím větší rady než s tou fyzickou, tam dost pokulhávám a měla bych s tím rozhodně něco dělat :) Rádo se stalo a doufám, že kniha přijde opravdu vhod!

      Vymazat
  3. Na tohle téma mi přijde zajímavá i audiokniha Nekonečná síla od Anthony Robbinse. Hodně se tam zabývá vůlí a tím, jak pomocí mysli dosáhnout svého cíle a snu. A celkově to obaluje do toho, jak žít šťastný život v soukromí i v práci. Docela zajímavé. Jestli vás to zajímá, tak si ji určitě stáhněte. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Audioknihám moc neholduji, nedokážu se na ně soustředit, ale znamenám si a moc děkuji za tip! :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)