sobota 30. května 2020

knihovna - L. Kelk: Zbožňuju Havaj

Nejkratší dny ze všech dní...


…má dovolená! Jo… hrabičky hrab aneb píseň Dovolená od Aleše Ulma. Co se vybaví vám, když se řekne Havaj? Přemýšlejte a já vám zatím povím, že posledním dílem série se fakticky nezačíná!

Když nejlepší kamarádka Jenny pozve Angelu, ať se připojí k výletu na Havaj pro lidi od tisku, tři dny sluníčka, moře a spánku se zdají být dokonalým lékem na život ve zběsilém tempu. Angela má v prestižní nové práci předvést, že zvládá vše – zaměstnání, dítě, manžela. Ale má-li být takový život snem, je připravena se probudit. Pár dní na pláži je tím, co potřebuje – jenže pak se projeví Angelin neochvějný talent dostat se do průšvihu… celá anotace např. tady.


Jistě, jsou knihy a příběhy, u kterých je to jedno. Tady by bylo lepší začít hezky od začátku, nicméně není důvod k panice, knihu si užijete i tak. Zaujme-li vás, můžete se na sedm předchozích knih vrhnout coby odpovědi na otázku: jak se vlastně… moment…. Angela a Alex poznali a dali dohromady.

„…Jsem silná, vitální, krásná žena s rukou ve veřejném záchodě. Skvělý začátek skvělého dne…“

Modří už možná tuší. Knihu jsem dočetla předevčírem a dnes si nejsem schopná vybavit, jak se jmenují hlavní dva hrdinové? To nezní jako dobrá zpráva. A také není. Autorka mi rozhodně přidělala pár vrásek. Absolutně se mi nedařilo do příběhu začíst. Angela mi byla krutě nesympatická a ještě víc Cici. O Jenny a dalších ani nemluvě. Od Alexe jsem čekala nějakou kulišárnu a místo toho se mnou vyběhla autorka sama.

„…Vypadalo to tam jako u mě doma. Kdybyste ve všech místnostech zbořili všechny zdi, čistě je přemalovali na bílo a nikdy nedovolili žádné lidské bytosti, aby se čehokoli dotkla…“

Neustále jsem čekala, kdy se milostivě začne dít něco zajímavého. Zvrat, dobrodružství, špetka zábavy a prd. Ani ta Havaj nic nezachránila. Unudila bych se k smrti, kdyby posledních cca padesát stran nebylo konečně výborných. Jenomže komu se chce čekat na nějaké to vzrůšo až do samotného konce? Autorka vám v prologu naaranžuje jakýsi náznak dramatu a pak prd? Vidím rudě a chce se mi zařvat z plna hrdel: „To si ze mě děláš prdel?!“

Ještě z toho na stará kolena začnu veršovat. Myslela jsem si, jak budu nadávat u Jeho banánu a místo toho mi mandle nadzvedne Havaj. Tuto autorku rozhodně nezbožňuji. Hodně si rozmyslím, jestli od ní ještě někdy něco zkusím a vám doporučuji začít prvním dílem. Hodnocení nejsou marná. A že mně nesedla ještě nic neznamená. Však víte, že názor si každý musíme udělat sám, neboť 1000 lidí, 1000 chutí.  A u knih je to vůbec obtížné. Jako čtenáři se měníme, vyvíjíme, ovlivňuje nás momentální nálada, prostor, čas, životní situace, zkušenosti a podobně. Není to vůbec snadná věc. Co se nám líbí teď, za dva roky můžeme považovat za hovadinu a naopak.

„…Můžou ke mně domů poslat Chrise Evanse, Chrise Hemswortha, Chrise Pinea a Chrise Pratta, všechny čtyři najednou, naolejované a bez košile, každého s jinou kabelkou Chanel, a stejně se nenechám zviklat…“

Ze mě kniha vydoluje slabou dvojku a myslím, že si od romantiky potřebuji chvíli odpočinout. Chtělo by to něco jiného… napínavějšího… dramatičtějšího… tak jsem zvědavá, po čem sáhnu a jak úspěšná budu. A co vy? Já to vidím na dobře vychlazený meloun! :D

Autor:  Lindsey Kelk

Nakladatelství:  BB Art (web)

Žánr: román, romantika

Rok vydání: 2020 (rok vydání originálu 2019)

Počet stran: 272, ebook ve formátu epub 303

Série: I Heart, díl osmý, podle všeho poslední

Překlad:  Blažena Kukulišová

Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji Zuzance a eshopu Palmknihy.cz


2 komentáře:

  1. Věříš, že tu písničku jsem si teď poslechla poprvé v životě? :D
    Havaj, ta mi vždycky připomene písničku Somewhere Over the Rainbow...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Mně se pokaždé dostane do hlavy a mám potíže ji odehnat :D No a Somewhere je případ číslo dva - v souvislosti s Havají se mi pak vybaví ještě Lava song - to je nádherná píseň, u tý brečím, když mám blbý den :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)