úterý 9. února 2021

knihovna - Ch. Steinlein: Bez vody to nejde!

H2O... WATER... WASSER... AQUA... DWR... UISCE

Po knize Jak se vyznat v klimatu, která nás zasvětila do tajů nejen počasí, tu máme další skvělý kousek primárně pro děti mladšího školního věku – praví se na zadní straně. Upřímně, ono to neublíží nikomu, připomenout si, jak vzácnou tekutinu dnes a denně potkáváme a trochu, byť jen maličko, si to uvědomit a pozastavit se nad její důležitostí, protože bez ní?

Ráno si vyčistit zuby, přes den pít a jít si zaplavat, večer zalít zahradu a vysprchovat se. K tomu všemu potřebujeme vodu. Na druhou stranu děti stále slyší, že by měly vodou šetřit. Proč? Dá se vypotřebovat všechna voda? Odkud vlastně pochází? A co dělá vodu tak zvláštní? Komu patří? Kromě odpovědí na podobné otázky se děti dozvědí také o vodě v lidském těle, v přírodě, v historii, v hospodářství, o fyzikálních vlastnostech vody, o její souvislosti s klimatem. Bohatě ilustrovaná encyklopedie pro děti mladšího školního věku pojímá téma vody skutečně komplexně a také ukazuje, jak si zachovat tento veledůležitý přírodní zdroj, aby z něj mohl mít prospěch každý.


Vtloukali nám to do hlavy už ve škole – pamatujete si na obrázek s koloběhem vody? A jak jdou léta (není o tom nějaká písnička? Jdou, léta jdou, trochu našedlá jsou… Ne? No, někdo má prokrastinaci, mě pro změnu občas hraboší! Následuje nervózní smích…). Snažím se říct, že se v knize nedozvíme nic závratně nového. Základ zůstává stále stejný. Mění se však naše vnímání a braní věcí za samozřejmé.

Že nám však teče voda po otočení kohoutem… z kohoutku zase taková samozřejmost není a je dobré tzv. neusínat na vavřínech a naopak se zamyslet. Jistě, teď je přece IN žít eko friendly a zero waste a kdesi cosi spousta anglických divných slovíček. Upřímně – každý extrém škodí. Je důležité, aby každý z nás udělal alespoň něco.  Nemusí se z vás hned stát zastánce minimalismu nebo asketa žijící v bytě o čtyřech holých stěnách chřoupající klíčky. Každý by si měl bez nátlaku okolí zvolit svou cestu – ve všem, mimochodem.


Dnešní kniha je skvělý startovní můstek. Pomůže vám si uvědomit, kde všude voda je, k čemu je potřeba, jak je doopravdy vzácná a jak její zásoby naše činnost – jakákoli – ovlivňuje. A to vše řečeno a podáno formou, kterou pochopí i děti a vy s nimi o tomto tématu můžete mluvit a odpovídat na jejich otázky a zároveň třeba některé napadnou i vás. Jistě, dítko vám na ně pravděpodobně odpověď nedá, nicméně vy už si cestu najdete, máte mou důvěru.

Schválně – minule byly zajímavé letokruhy, tak dnes zkusíme jinou zajímavost: Znáte rozdíl mezi jezírkem a rybníkem? Případnou odpověď se dozvíte v komentářích a negůglete, to by nebyla vůbec žádná sranda! Snažím se vám říct, že dnešní kniha opět odejde s plným počtem. Ano, je to ohraná písnička. Jako ta …“hopsa hejsa, bordel v bytě“ – taky zní v rádiu pořád dokolečka, až mi leze na nervy!

Přesto doufám, že já vám na nervy nelezu. Vždy se snažím vyzdvihnout jak negativa, tak pozitiva knihy a v konečném důsledku je stejně na vás, zda po ní sáhnete nebo se vyhnete. Vždy a na vše si názor musíte udělat sami. Každý jsme jiný. Před vámi… totiž přede mnou leží kousek, který má smysl. Nenásilnou a nezaujatou formou sděluje fakta – stručně, přehledně, nekomplikovaně, bez dlouhých pouček a nesmyslných definicí – říká, jak to je a na vás zůstává, jak s tím naložíte, jestli doma něco málo změníte nebo ne. Není na vás vyvíjen nátlak, nikdo vás nekamenuje, jen je dobré mít o věcech jisté základní povědomí, a potom stačí prkotina – třeba u čištění zubů nemít puštěnou vodu. Příklad.

Sečteno podtrženo nelze knize nic vytknout. Je přesně tím, čím je – ukazuje nám názorně na bezpočtu příkladech ze života, že bez vody to skutečně nejde a nepůjde a závisí na ní možná víc věcí, než si uvědomujeme. Ilustrace nejsou přehnaně dětské, křiklavé nebo příliš vyumělkované. Poměr textu vůči obrázkům je tak 1:1, a protože se jedná o danou cílovou skupinu, nemám s tím jediný problém. Desky jsou tvrdé, za což tleskám, protože se po knize rozhodně bude sahat častěji, a nechybí ani provázek na zakládání. Má nějaký speciální název?


Autor: Christina Steinlein

Ilustrace: Mieke Scheier

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětská literatura (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2021 (rok vydán originálu 2020)

Počet stran: 96

Překlad: Michaela Weberová

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 199,- Kč.

Christina Steinlein vyrostla u moře a studovala žurnalistiku a biologii (mimo jiné vodní ekologii) na Mnichovské univerzitě. Pracuje v oblasti zdravotnictví.
Mieke Scheier vystudovala ilustraci a živí se jako ilustrátorka ve svobodném povolání. (technická – neznělo by lépe „na volné noze“?“)

2 komentáře:

  1. Ilustrátorka ve svobodném povolání je asi nějaké moderní spojení nedikriminující jednonohé? :d

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D nebo co když máš těsný boty - to už potom nemáš volný nohy :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)