středa 6. října 2021

Tip na výlet #14 - Dřevák

Co všechno spíská televizní seriál!

Nejednou jsme při návštěvě Modravy zaslechli lamentovat místní nad tím, jak velkou a skoro až extrémní popularitu přinesl této lokalitě český kriminální seriál Policie Modrava. Upřímně... my jsme toho názorným příkladem. Zaprvé nás přitáhl na Šumavu... a zadruhé, když jsme hledali bydlení, chtěli jsme jí být tak blízko, jak to jenom šlo, aniž bychom však byli na samotě u lesa - potom by totiž stěhování postrádalo smysl. Na jedné samotě jsme už bydleli! Konec okecávání a pojďme se podívat, kam s dětmi, když chcete tvořit, nebo vám nepřeje počasí!

Oficiální název je buď Muzeum Dřevák, nebo Návštěvnické centrum dřevařství. Ale do Googlu stačí zadat Dřevák Modrava a nejde to s ničím zaměnit. V první řadě tu najdete možnost ubytování. Hned poté si můžete pod mikroskopem prohlédnout různé druhy dřeva, kůru a další. Složit hlavolam, něco se dozvědět, koupit krásné výrobky a především hračky ze dřeva - česká výroba, žádná Čína!

Ale hezky od začátku - parkuje se na hlavním parkovišti uprostřed obce - platí se padesátka na hodinu. Chybu neuděláte, pokud si u parkoviště koupíte Trdelník - za krásných 80,- Kč jsme měli výbornou dobrotu, po které se jen zaprášilo. Pán si dělá těsto sám. Dával nám dokonce ochutnat, abychom mu zhodnotili rozdíl mezi jeho domácím těstem a variantou z prášku, kterou mu nutí "zhora". Jasně, že to domácí jednoznačně vyhrálo!

Podle fotografií budovu Dřeváku snadno poznáte - z parkoviště je na dohled. Kdo by si chtěl zadat adresu do navigace - Modrava 12. Uvnitř najdete automat na kávu, toaletu a samozřejmě herničku lomeno dílničku, kam můžete uklidit děti. V obchůdku si vyberete a zakoupíte (80,- Kč) dřevěného ptáčka (na výběr je několik různých tvarů), vyfasujete barvy a šup ke stolečku, štětcům, hrnečkům s vodou a hurá tvořit. Ať už podle předlohy či vlastní fantazie. Místa je tam dostatek. V polovině srpna, ve středu, kolem poledne bylo sice plněji, ale vešli jsme se. 

Hotového vymalovaného ptáčka či jiné zvířátko (na webu psali i o panenkách, ty jsme však v obchodě neviděli) vysušíte fénem a máte hotovo! My tvořili dva na místě a dva jsme si koupili na tvoření domů. Mám dokonce i krásný stojánek na čajovou svíčku a samozřejmě jsme neodolali dřevěné hračce, protože to je nezničitelná a bytelná láska napříč několika věkovými kategoriemi i generacemi. 

Máte tip na podobnou dílničku či místo, kde se dá schovat při nepříznivém počasí? S dětmi i bez nich a být kreativní? Bereme a určitě si pro vás na oplátku zase něco přichystáme! V Dřeváku jsme vydrželi přes hodinu a půl - přibližně hodinku jsme malovali, a potom si mrně hrálo s kostkami. K dispozici jsou i nějaké knížky a snad i hry. Na terase je krásný výhled na potůček. Platí zákaz šíření fotografií bez souhlasu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)