neděle 6. června 2021

knihovna - K. Roskifte: Každý (se) počítá


A nejenom to!

Jakmile dorazí balíček od Portálu, stanou se dvě věci: Proběhne boj a každý si uzme svůj kousek… a všichni jsme překvapení, protože minimálně jeden kousek se něčím vymyká. A to jsem si myslela, že už mám tu portálovskou partičku v očku a vytuším, co můžu a nemůžu očekávat. No, tak mi právě názorně ukázali pravý opak!

Na počátku není nikdo. Nula. Na konci je skoro osm miliard lidí. Potkáváme se doma, v lese, na závodech, svatbách, v parku, v dopravní zácpě, na demonstraci, na pláži u vody. A pokud ne, tak se, doufejme, zase brzy potkávat budeme. Každá strana či dvoustrana knihy je zaměřena na počítání (od 0 do 35, následně 45, 50, 60, 65, 75, 85, 90, 100, 135, 200, 400, 1000, 7 800 000 000). Každé číslo v knize je doplněno krásnými a vtipnými ilustracemi a doprovodnými otázkami založenými na hledání v obrázku, ale i na sociálním čtení, vymýšlení příběhu, snění, fantazii). Všichni žijeme na jedné planetě, každý jsme jedinečný, každý (se) počítá. A jedním z nich jsi ty!

Předvídatelnost se u tohoto nakladatelství prostě nekoná. Každý (se) počítá na první pohled upoutá větším formátem. Okamžitě se knihy ujal děda a věřte mi, to je hodně přísný kritik. Získat jeho pozornost a nedostat žádnou jízlivou nebo sarkastickou poznámku? Držím vám pěsti, protože to nebývá zvykem. Tentokrát listoval, mlčel, sem tam souhlasně zamručel nebo nahlas přečetl „titulek“ na dané stránce. A to se, v duchu názvu publikace, počítá!

Cílová skupina, čistě pro orientaci, je pět až deset let. U nás pětka klepe na dveře a aktuálně cácorku velice baví čísla, takže se primárně chytla těch. Podle mě si každé dítko s ohledem na věk, vývoj, dovednosti a další věci vybere a vypíchne to správné, co ho v knize zaujme. A stejně si ji užije i dospělák, nenechte se totiž mýlit! Nenajdete jen čísla. Rovněž jsou k dispozici otázky k zamyšlení. Můžete se řídit popisky autorky nebo si klidně vymyslet vlastní povídání.

Další možnost, která se přímo nabízí, je sledovat příběh, který vám vypráví opakující se postavy. Nebo klidně i ty, které spatříte poprvé. Jako největší bonus bych však označila fakt, že přečtením knihy zábava zdaleka nekončí. Ano, můžete začít znovu od začátku a vymýšlet znovu. Nebo využijete poslední dvoustranu s „úkoly“ a budete pátrat tak říkajíc podle návodu. Pro techniku znalé je přichystaný ještě bonus číslo dva – QR kód, který naskenujete pomocí jednoduché apky do telefonu, a ten vás přesměruje na webové stránky nakladatelství, kde najdete nejen odpovědi na zadané otázky. Snad jste si nemysleli, že by nebylo k dispozici řešení, no tak!

Za mě tedy velice komplexní a kreativní nápad i řešení. Kniha vás vede spolu s dětmi k zamyšlení nejen na téma počtu lidí tu či onde, ale rovněž se dostane i na pocity, emoce, příčinu a následek, vztahy, souvislosti… však vidíte sami – naprosto komplexní! Tak ráda bych našla výtku. Ne, že bych snad byla hnidopich nebo remcal obecný (ale jo, občas jsem držka hrozná, uznávám). Ale sluší se a je fér zmínit i negativa. Ovšem tady jsem nahraná. Jo, musíte udělat víc místa na stole, aby se vám na něj kniha vešla, avšak co je to za negativum?

Nedá se svítit, já jim snad vážně budu muset zase dát pětku! Jakože plný počet. Nejsme ve škole, mrk.

Autor: Kristin Roskifte

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětské (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2021 (rok vydání originálu 2018)

Počet stran: 64

Překlad: Jitka Jindřišková

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku. S každou další knihou obdivuji, kolik nápadů je možné vymyslet nebo objevit! V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 254,- Kč a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Kristin Roskifte vystudovala obor ilustrace na univerzitě v Londýně. Pracuje v oblasti reklamy a designu a přes 15 let se věnuje knihám jako ilustrátorka a redaktorka na volné noze. Je autorkou 8 obrázkových knih pro děti.

PS: Kniha ve světě získala: Cena Severské rady za literaturu, cenu za nejhezčí vizuální zpracování, nejhezčí knihu roku 2018, byla přeložena do více než 20 jazyků.


2 komentáře:

  1. Když rozložím na stůl Berní rulu, vejde se na něj pak maximálně hrnek s kafem. Takže za mě dobrý, jak za nápad, tak za formát 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D jo, jak je velká Berní rula, to si budu muset asi vygůglit :D ale jinak rozhodně i za mě dobrý a navíc multifunkční! :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)