sobota 25. srpna 2018

Knižní výzva 2016/2017 III.

Část třetí aneb trošku s křížkem po funuse?


Inu... ano, vím, že už je skoro září. Kalendář doma mám, vážně. Nebyla nálada, chuť, prostor... na druhou stranu bych to ráda dokončila, protože věci se nemají nechávat nedodělané. Takže šup na resty. Ono přes léto je taky dost okurková sezóna - vedro k padnutí - nechce se nic, natož tvořit nebo číst. Autorkou výzvy je Tatafa a já jí děkuji za skvělý a inspirativní nápad!



21. Kniha od českého autora/autorky

Bez zaváhání Moudré z nebe. Zaprvé proto, že mě oslovil sám autor, čehož si i takto zpětně velice vážím. A pak také proto, že to byla zábava a děj se odehrával v prostředí, které je mi blízké, a čtení tak bylo o to zajímavější a vtipnější.

22. Kniha, která je autorovou prvotinou

Romantika, skotská vysočina - mě tolik iritující obal na téma polonahý svalovec dozajista táhne - přesto milá kniha, která ničím neurazila. Dobře, až na ten obal - nemůžu si pomoct. Tak to je Závazek. Pekáč buchet v kiltu! 

23. Kniha od severského autora

To byl jeden z několika oříšků. Já a severští autoři nejsme velcí kamarádi. Vždy mám tendence jít proti davu (nebo hlavou proti zdi, vyberte si) a nepodléhat masovým "chutím". Přesto jsem neodolala a zúčastnila se recenzního konkurzu u knihyomega.cz a bylo vymalováno. Alespoň jednou jsem nedala na předsudky a prubla Hluboký hrob: Dítě útesů. Zklamaná jsem rozhodně nebyla.


24. Knihu, která mě rozesmála


Jednoznačně je to Charley Davidsonová a nostalgicky poslední u nás vydaný Čtvrtý hrob pod nohama. Je veliká škoda, že vydání dalších dílů je v nedohlednu - co jsem sledovala, byla autorka u čísla dvanáct a my skončili u čísla čtyři. Je smutné, jaký osud má u nás mnoho sérií. Vydavatelům se nevyplatí vydat ani ebook, protože stejně musí zaplatit překlad a další výdaje. A tak se radši chrlí jiné nesmysly na úkor kvality. No, to by bylo na jiný článek :)

25. Kniha od autora píšícího pod pseudonymem

Opět několik vhodných adeptů a vylosujeme.... Všem na očích! Propracovaná zápletka, zajímavé rozuzlení, milé překvapení - tleskám a možná si autorku připíšu na seznam "Ještě někdy se setkáme" aneb příjemnému a fungujícímu spojení detektivky s romantikou nedokážu odolat.


26. Knihu, která obdržela nějakou cenu


Přijde mi, že v zahraničí se jich uděluje celkem dost (i když se v tomhle směru vůbec neorientuji), ale i tak trvalo, než jsem našla vhodného kandidáta. Vášnivý svůdník aneb má první zkušenost s autorským duem, které píše pod pseudonymem Christina Laurent. A nedopadlo to vůbec špatně. Pro úplnost - ono ocenění bylo, pardon - bylo jich hned několik
1. Romantic Times Reviewers' Choice Award (RT Award) for Best Book of the Year (2014)
2. DABWAHA Romance Tournament for Winner Young Adult / New Adult (2015
3.  Goodreads Choice Award Nominee for Romance (2014) - zdroj goodreads.com 

27. Kniha se zvířetem v názvu

Je brouk zvíře? Doufám, že ano. Určitě ano - pak tedy Brouk Pytlík! Tenhle všeználek od pana Sekory je vážně vtipný karbňák. A baví malé i velké. Vděčná klasika již po mnoho let. A ano, ne na všechny knihy, které přečtu, píšu recenze. 

28. Kniha od autora ze sousedícího státu


To se má tak... když existuje série a u nás vyjdou jen dva díly ze tří a vy zhltnete ty dva a máte i rok čekat na třetí? Ono, v takovou chvíli si můžete pogratulovat, existuje-li vidina, že další díl vyjde. Horší situace nastává, pokud nakladatelství prohlásí, že vydání dalšího pokračování není rentabilní a vy jste nahraní. Tady byla klika, že třetí díl série Alfa vyšel u našich slovenských sousedů. Pořád lepší, než číst v angličtině, řekla si má hlava... a sranda byla na světě. Recenze na první dva díly: Alfa, Beta. Málem bych zapomněla - zmiňovaná trojka nese název Omega a v současnosti, mám ten dojem, již česky vyšla. 

29. Kniha povídek

Zase tolik povídkových knih jsem nečetla. Když ti to udělá radost. E-kniha, kterou jsem měla v nějakém dárkovém balíku za nákup na Alza.cz. Samá lákává jména. Kratší úseky. Vše hovořilo ve prospěch knihy. Našly se lepší i horší kousky a nakonec to bylo na tři hvězdičky. 

30. Kniha z žebříčku 100 nejlépe hodnocených knih na DK (databazeknih.cz)

Tady vůbec není o čem dlouho diskutovat. Jedna z velkých srdcovek a silných příběhů. Film, který mě pokaždé dostane do kolen tak, že ho ani nemůžu dokoukat. A přesto jsem se hecla a pustila se do knihy. Chybu jsem rozhodně neudělala. Naopak... ten zážitek stál rozhodně za to! O čem to mluvím? Přece Zelená míle! aneb Stephen King je král! Konkrétně jde o devátou nejlépe hodnocenou knihu! 

Tak - uzavíráme třetí desítku. Kolik toho ještě bude? Inu - celá výzva měla celkem 70 bodů. Neděste se - nemám splněno vše, ale ještě minimálně na jeden dílek to vydá a doufejte se mnou, že mi jeho sepsání nebude znovu trvat x měsíců ;-) Jak to máte vy s výzvami? Jakých se účastníte? Nebo vám lezou na nervy? Nechávají vás chladnými? Či jste případ, který jich jede několik najednou? :)







2 komentáře:

  1. Ten žebříček 100 nejlepších knih vypadá hodně zajímavě a docela jsem se do něj začetla :).

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)