úterý 10. října 2023

Recenze - P. Horáček: Motýlek motýl


Petr Horáček
 je opět tady!

Co na tom, že cácorka už je prvňáček a mohlo by se zdát, že pro ni Motýlek motýl není a je na něj velká. To je, moji milí, velký omyl! Pojďme si o tom říct něco víc:

Lucinčina zahrada je plná barevných tvorů, kteří bzučí, ševelí a poletují. Ale kde se schovává ten, kterého má ze všech nejraději? Nádherný, pestrobarevný motýl? Krásná kniha, ze které na konci vyletí opravdický motýl. Tedy, skoro. Ale úžas malých (i velkých) čtenářů je i tak zajištěn.

Talent Petra Horáčka tkví v úžasných ilustracích, které jsou barevné, pestré, hravé a především živé. Zvířátka jsou rovněž realistická, což nejmenším neplete hlavu. Sám si pro své knihy vytvořil i písmo, takže i když mi s obrázkem sem tam graficky nehraje, vím, že je za ním práce a že k autorovi jednoduše patří.

Motýlek motýl nám i dětem ukazuje, jaké dobrodružství se dá najít na zahradě. Je to tak prosté. Všude je něco. Můžeme objevovat, radovat se, poznávat… potkat housenky, berušky, pavouka a samozřejmě nesmí chybět motýl!

Ilustracemi a příběhem se navíc prolínají rafinovaně zvolené výřezy, které děti pobaví a na závěr na ně čeká překvapení, které vám samozřejmě neprozradím. U nás doma vyvolalo obrovský jásot a já se jen utvrdila v tom, že Petr Horáček je i pro sedmiletou cácorku naprosto vhodný. Učí se číst, čemuž skvěle vyhovuje malé množství textu. Nosný příběh je prostý a co si budeme povídat, v případě nejvyšší nutnosti (nebo obyčejné chuti) si klidně vymyslí z fleku několik vlastních verzí. Celoplošné ilustrace k výletu do světa fantazie přímo vybízejí!


Motýlek motýl má 32 stran, což je naprosto ideální rozsah. Příběh zůstává hravý a poutavý, obrázků se čtenář nepřejí a úspěch je tak zaručen. U nás rozhodně – novinka od nakladatelství Portál se přidává na poličku k dalším kouskům od Petra Horáčka (Slon, Husa Líza a vánoční hvězda, Do pelíšku, Nejlepší dárek a další) a já mám jistotu, že si pro ně bude cácorka pravidelně chodit a s radostí se k nim vracet.

 PS: Krása obálky je naprosto nezachytitelná!

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 212,- Kč a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Petr Horáček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih. Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků a vyhrály řadu mezinárodních cen. Žije a pracuje ve Velké Británii. V Portále vyšly jeho úspěšné knihy Papuchalk PetrHusa LízaO myšce, která se nebálaJak myška snědla měsícNový domek pro myškuSlon, leporela Do pelíškuKdopak tu spí aj.




4 komentáře:

  1. Živé motýle moc nemusím, mám asi nějakou fóbii, ale ten kreslený na obálce mi asi ani moc nevadí :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako nemám ráda, když si na mě sedne, ale kouká se na ně krásně, o tom žádná :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)